Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Staví se méně bytů, což v budoucnu zvýší cenu bydlení

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák
Skanska, s laskavým svolením
Lukáš Kovanda

Tuzemské stavebnictví zvládlo loňský obtížný rok solidně. Jak pozemní, tak inženýrské stavitelství přidalo shodně 1,9 procenta. Letos je však třeba počítat s horším výsledkem. Stavebnictví by se totiž mělo reálně propadnout, byť mírně, o 0,3 procenta.

Reklama

Důvodem dalšího propadu je nejistota na straně developerů, plynoucí ze zhoršení kupní síly obyvatelstva v oblasti realit. Toto zhoršení je dáno poklesem životní úrovně domácnosti, který je důsledkem energetické drahoty a rapidní obecné inflace, a výrazným zdražením financování nemovitostí, například v podobě hypoték.

Ceny bydlení porostou

V porovnání s rokem 2021 tak loni došlo k poklesu počtu zahájených bytů, z takřka 45 tisíc na zhruba 41,5 tisíce. Počet zahájených bytů byl loni na poměry tohoto milénia stále znatelně nadprůměrný, to je však dáno značnou setrvačností stavebnictví jako takového. Pozastavování některých developerských projektů a obecně útlum v oblasti rezidenční výstavby v budoucnu vytvoří další tlak na růst cen realit.

V letošním roce je třeba počítat s dalším poklesem výkonu pozemního stavitelství, nejen v oblasti výstavby bytů, který nebude dostatečně kompenzován zvýšeným výkonem v oblasti stavitelství inženýrského. Inženýrské stavitelství nebude s to kompenzovat útlum stavitelství pozemního zejména z důvodu nejistoty ohledně dalšího ekonomického vývoje a také z důvodu tlaku na hledání úspor ve veřejných rozpočtech, z nichž jsou stavby inženýrského stavitelství zhusta financovány.

Průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta, pomohla tomu hlavně výroba aut.

Jako před covidem. Průmysl loni vzrostl, táhne ho především výroba aut

Česká průmyslová produkce loni meziročně vzrostla o 1,7 procenta. Dostala se tak na předcovidovou úroveň z roku 2019, pomohla tomu hlavně výroba aut. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). V prosinci průmysl meziročně vzrostl o čtyři procenta. Stavební výroba se loni meziročně zvýšila o 1,9 procenta.

Přečíst článek

Škoda Auto, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Schodek zahraničního obchodu je nejvyšší v historii ČR. A mohlo být i hůř

Česko má nejvyšší schodek zahraničního obchodu v dějinách. A mohlo být ještě hůře. Loňský prosincový „finiš“ byl lepší, než se čekalo, zejména díky dobrému výkonu autoprůmyslu, komentuje čerstvá čísla Českého statistického úřadu hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme