Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Špatné investice se nevyhýbají ani miliardářům

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.
ČTK
Zdeněk Pečený

Multimilionáři a miliardáři musejí mít čich na dobré investice. Ani jim se ale nevyhýbají přehmaty, občas dokonce naletí podvodníkům.

Reklama

Případ nedávno souzené zakladatelky a šéfky společnosti Theranos Elizabeth Holmesové ukázal, že lžím čas od času naletí i velká investorská jména. Tvrzení Holmesové o převratném vyšetření z kapky krve uvěřil třeba i Rupert Murdoch. Ten ve zkrachovalé firmě utopil 125 milionů dolarů. Osmadevadesátiletý bývalý ministr zahraničních věcí USA Henry Kissinger přišel o tři miliony dolarů. Holmesové na lep sedli a o peníze přišli také členové miliardářské rodiny Waltonových (vlastní obchody Walmart) nebo Larry Ellison, zakladatel společnosti Oracle.

Nebylo to poprvé a ani naposledy, co velké investice slavných ovoce nepřinesly. Svoji špatnou chvilku si vybral nejeden člen žebříčku nejbohatších.

Fire Phone

Druhý nejbohatší muž světa Jeff Bezos a zakladatel Amazonu má na pažbě slavných nepovedených nepovedených investic hned dva zářezy. Tou první byl on-line zverimex Pets.com. V roce 1999, tedy pouhých pět let po vzniku samotného Amazonu, Bezosova společnost do Pets.com vložila 50 milionů dolarů. O necelý rok později Pets.com oznámila, že končí, a z Bezosovo investice tak nezbylo nic.

Elon Musk

Povolání? Multimiliardář. Covid necovid, loni se to vyplatilo

Nejbohatší člověk planety a zakladatel automobilky Tesla Elon Musk loni zvětšil svůj majetek o úctyhodné tři čtvrtiny na 237,5 miliardy dolarů (asi šest bilionů korun). Stalo se tak zejména jeho řešením svých daní a tweetováním na téma kryptoměn, kterých je příznivcem. Dalších devět nejbohatších členů Top 10 podle indexu miliardářů agentury Bloomberg si rovněž polepšilo, takže majetek každého z deseti šťastlivců loni poprvé přesáhl hranici 100 miliard dolarů. Ale najdou se i tací boháči, kteří loni o miliardy zchudli.

Přečíst článek

Další kiks přišel později, přesněji v roce 2014. Zatímco prvotní sázky Amazonu na poli hardwaru jako Kindle, Fire TV nebo Echo se vyplatily, to stejné se nedalo říct o jeho chytrém telefonu. Fire Phone se neprodával a firmu toto dobrodružství vyšlo na 170 milionů dolarů. Bezos své investiční přešlapy rád zlehčuje slovy, že se z těchto chyb učí a na prvotních nezdarech nakonec vydělal miliardy.

Berkshire Hathaway

Nejslavnější žijící investor Warren Buffett podle svých slov vsadil na cestě ke svému miliardovému majetku  na špatné koně nesčetněkrát. V rozhovoru z roku 2008 tvrdí, že nákup obuvnické společnosti Dexter Shoe v roce 1993, který ho nakonec připravil o 3,5 miliardy dolarů, byl jeho nejhorší obchod.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Sázka na akcie Bank of America vynesla Warrenu Buffettovi skoro dvě miliardy

Sázka na akcie Bank of America vynesla Warrenovi Buffetovi téměř dvě miliardy dolarů. Nákupem si známý investor vylepšil reputaci. Podle některých totiž během loňského roku ztratil svůj pověstný „čich“.

Přečíst článek

V jiném rozhovoru pro CNBC v roce 2010 však jednadevadesátiletý „věštec z Omahy“ a šéf Berkshire Hathaway za svojí nejhorší investici, patrně v nadsázce, označil právě nákup Berkshire Hathaway. Do té prvně investoval v roce 1962, když šlo o upadající textilku. Buffett myslel, že ceny půjdou nahoru, až více přádelen skončí, a tak přikupoval zásoby. Později se firma snažila z Buffetta vytahat více peněz a on na truc koupil ve firmě kontrolní podíl a manažery vyházel. Později si spočítal, že ho tento neuvážený krok přišel na 200 milionů dolarů.

Charlie Munger (vpravo) je Buffetův (vlevo) dlouholetý spolupracovník a přítel

Čína udělala dobře, že zakázala kryptoměny, říká Buffettův manažer

Přál bych si, aby kryptoměny nebyly vůbec vynalezeny. Trh je bláznivější než v dot.com bublině, řekl sedmadevadesátiletý Charlie Munger, miliardář a pravá ruka Warrena Buffetta.

Přečíst článek

Než přišel streaming

Generace dnešních středoškoláků o nich pravděpodobně nikdy neslyšela. Řeč je o videopůjčovnách. Blockbuster byl takovým Netflixem své doby. Právě tam mířily kroky většiny těch, co se chtěli doma dívat na nový film. Akcie Blockbusteru byly navíc velmi oblíbené mezi smetánkou z Wall Street, včetně miliardáře Carla Icahna. Nicméně firmu v roce 2010 potkal neslavný konec.

Netflix, ilustrační foto

Kouzlo Netflixu uvadá. Nedaří se mu lákat nové předplatitele, akcie padají o pětinu

Americkému provozovateli placené internetové televize Netflix vzrostl ve čtvrtém čtvrtletí zisk meziročně o 12 procent na 607 milionů dolarů (13 miliard korun). Firma však zklamala trhy údajem o počtu nových uživatelů a v prohlášení zveřejněném v noci na dnešek varovala, že kvůli silnější konkurenci, která oslabuje její pozici lídra ve streamování videa, čeká pomalejší růst počtu předplatitelů i v novém roce.

Přečíst článek

Icahn v roce 2011 řekl Business Insideru: „Blockbuster se ukázal jako nejhorší investice, jakou jsem kdy udělal. Neuspěl kvůli příliš velkému zadlužení a změnám v oboru. Měl příliš mnoho obchodů, Netflix vytvořil lepší obchodní model a celý digitální fenomén eliminoval potřebu spotřebitelů chodit do samostatného obchodu s DVD.“ Podle dostupných zpráv ho investice do videopůjčovny přišla na 193 milionů dolarů.

Shortování se vymstilo

Miliardář a šéf hedgeového fondu Pershing Square Capital Bill Ackman vyvolal v roce 2012 pozdvižení, když začal spekulovat na pokles akcií nutriční společnosti Herbalife. Ackman vsadil jednu miliardu dolarů, že akcie společnosti nakonec spadnou na nulu, přičemž společnost opakovaně označil za podvod.

V roce 2018 Ackman ale musel kapitulovat a tiše oznámil, že jeho hedgeový fond již proti společnosti nesází. Místo toho, aby padla na nulu, se hodnota akcií Herbalife během doby, kdy Ackman držel své krátké pozice, více než zdvojnásobily.

KFC v Praze

Kuře táhne víc než hovězí. KFC má v Česku nejvíc poboček

Nejširší sítí rychlého občerstvení v České republice je KFC se 114 restauracemi, o pět méně jich má konkurenční McDonald´s. Řetězce se letos plánují rozrůst většinou o několik nových poboček. Vyplývá to z ankety mezi fast food řetězci.

Přečíst článek

zlato, zlaté slitky (ilustrační foto)

Koupit investiční zlato nebo stříbro se vyplatí. Ale s rozvahou

V dobách krize, kdy ostatní aktiva padají, patří zlato nebo stříbro mezi oblíbené prostředky, které drží hodnotu. Drahé kovy jsou oblíbené také z důvodu své hmatatelnosti, na rozdíl od akcií nebo dluhopisů si na ně můžete sáhnout. Přináší ale investice do zlata či stříbra dostatečný výnos? A jak obchodování s drahými kovy vlastně funguje?

Přečíst článek
  

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB

Stále více Čechů realizuje své plány pomocí pasivního investování

Přečíst článek
Warren Buffett

Týden tradera: Buffett vyrazil na nákupy. Trhy vystrašil výbuch rakety v Polsku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme