Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stále více Čechů realizuje své plány pomocí pasivního investování

David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB
David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB
Komerční spolupráce

Investování dnes už není jen pro vyvolené, kteří mají nadstandardní znalosti trhu nebo velký kapitál. Dostupnost investic je na nejvyšší úrovni v historii. Díky nástrojům tzv. pasivního investování se do nich může pustit každý i s minimem prostředků.

Reklama

Hlavním nástrojem pasivního investování jsou tzv. ETF (Exchange-Traded Fund), tedy burzovně obchodované fondy obsahující různé instrumenty, např. akcie, dluhopisy nebo komodity. Nákupem i jednoho fondu se dá investovat do vybraného odvětví, indexu nebo regionu. Díky tomu jsou ETF ideálním nástrojem pro stabilní a dlouhodobé investice a jejich popularita roste.

Tento trend je patrný i u nás. Mezi klienty společnosti XTB (globální fintech nabízející online platformu pro investování a mobilní aplikaci) v Česku se počet investorů do ETF od roku 2021 více než zdvojnásobil a dosáhl podílu 42 procent mezi všemi formami investic, jež společnost poskytuje. Současně více než 31 procent investorů v Česku začíná svou investiční cestu právě s touto třídou aktiv.

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Pražské letiště by mohlo na burzu. Proč ne, ve světě je to běžná praxe

Šéf pražské burzy Petr Koblic by na tuzemském parketu rád viděl cenné papíry Letiště Praha. Řekl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg. Shodou okolností tento týden záměr vstoupit na burzu oznámilo také letiště v Aténách. Veřejně obchodované akcie letištních společností ve světě skutečně nejsou nic neobvyklého, ostatně i vídeňské letiště je na burze. A do budoucna taková investice může i drobnému akcionáři slušně vydělat.

Přečíst článek

Pasivní investování skrze ETF má oporu i mezi odbornou veřejností, kde převládá názor, že je pro běžné lidi nejlepší volbou. Věhlasný investor Warren Buffett v jednom ze svých rozhovorů řekl, že kdyby pro něj nebylo investování takovou vášní, pravděpodobně by jen pasivně investoval do ETF na nejznámější index S&P 500 a nepřečetl by si jediný finančně orientovaný titulek v novinách.

Rostoucí potenciál ETF mohou teď investoři využít přímo v mobilní aplikaci XTB pomocí Investičních plánů. Toto řešení umožňuje nastavit si plány výběrem ETF, o které má investor zájem. U jednotlivých investic se dá také libovolně nastavit procentní podíl a flexibilně je spravovat. V rámci Investičních plánů mohou mít investoři až 10 různých plánů (portfolií) složených z různých ETF.

Plány se dají doplňovat a upravovat přímo v aplikaci. Rovněž je možné nastavit opakované platby. Další peníze se tak investují automaticky podle preferencí, které lze kdykoliv dále upravit podle aktuálních potřeb a investičních cílů. Tím nemusí být zrovna odchod do důchodu, ale třeba nový produkt, jehož uvedení na trh investor vyhlíží.

Optimismus pro rok 2024: Akcie podraží. Česká ekonomika ale poroste pomalu

Rok 2023 měl být z investičního hlediska problematický. Nakonec se ale podařilo vyhnout se řadě nástrah a pro investory nakonec byl velmi štědrý. Jen sedm technologických akcií známých jako Magnificent 7 přinesly výnos 70 procent. Rok 2024 by přitom mohl být ještě lepší. „Loni rostly zejména technologické akcie. Letos by se k nim mohly přidat i akcie další. Zároveň si nemyslím, že by ty technologické měly nějak razantně propadnout,“ uvedl na konferenci Investiční výhledy 2024 pořádané společností EMUN makroekonomický analytik PPF Banky Ľuboš Mokráš. Navíc inflace by podle všeho měla klesnout k cíli centrálních bank.

Přečíst článek

„ETF a pasivní investování poskytují možnost vytvořit diverzifikované portfolio bez nutnosti ručního výběru jednotlivých nástrojů. Investiční plány dělají pasivní investování ještě jednodušší a intuitivnější, což může znamenat další rozmach této třídy aktiv na trhu,” říká David Šnajdr, ředitel české pobočky XTB.

Vloni si investoři v Česku vybírali především indexové ETF (založené na indexech S&P 500, MSCI World a NASDAQ 100), následované ETF, které reprezentují výkonnost společností s vysokým hodnocením v oblasti životního prostředí, sociálních věcí a správy (ESG). V TOP 5 byly také ETF s expozicí na největší technologické společnosti.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Hlavsová: Ženy se investování bojí, přitom statisticky jsou úspěšnější než muži

Přečíst článek
Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Martin Pleštil: Investice a daně. Kdy máte klid a kdy musíte vyplňovat přiznání?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme