Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zatímco Bezos i Musk chudnou, Buffett bohatne. Je zpět mezi dolarovými stamiliardáři

Warren Buffett
ČTK/AP
Petra Jansová
pej

Zatímco ostatní chudnou, Warren Buffett bohatne. Investor, který je známý svým vlažným postojem k akciím technologických firem, se vrátil do pětice nejbohatších lidí na světě. Upozornil na to server agentury Bloomberg. Podařilo se mu to i díky sázce na akcie ropné společnosti Occidental Petroleum.

Reklama

Jmění Warrena Buffetta během prvních třech měsíců letošního roku vzrostlo o 7,2 procenta na 116,7 miliardy dolarů. Ve stejném období, kdy akcie cena akcií jeho investičního konglomerátu Berkshire Hathaway rostly, technologičtí miliardáři Elon Musk nebo Jeff Bezos se museli smířit s poklesem čistého jmění o 15 nebo i více procent.

Na přední pozici seznamu nejbohatších lidí na světě Bloomberg Billionaires Index se umístil poprvé za 12 měsíců. Loni v říjnu v žebříčku klesl až na 11. místo.

Na špici miliardářů se Buffett dostal díky nákupu akcií ropné společnosti Occidental Petroleum v hodnotě 30 milionů dolarů. Cenné papíry v pondělí připsaly na Buffettovo konto kvůli prudkému zdražení ropy téměř dvě miliardy dolarů.

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.

Buffettova ojedinělá sázka na technologickou firmu se vyplatila. Se ziskem ji prodá Gatesovi

Přestože se investicím do technologických firem Warren Buffett spíš vyhýbá, sázka na akcie firmy Activision Blizzard, která vyvíjí videohry, se mu opět vyplatila.

Přečíst článek

„Hotovost Berkshire v posledních letech nebývale narostla a její jediné významné využití představovaly zpětné odkupy akcií investičky,” komentoval analytik Jim Sahnahan z poradenské společnosti Edward Jones.

Berkshire Hathaway má podle Sahnahana před sebou dvě příležitosti, kam zaparkovat přebytečnou hotovost. Jednou z nich je odkup podílu zesnulého investora Waltera Scotta, dlouholetého Buffettova přítele a obchodního partnera, v energetickém byznysu Berkshire. Druhou variantou, která se nabízí, je pak investice do koupě dalšího podílu v Pilot Travel Centers.

„Věříme, že v příštím roce si Berkshire připíše alespoň dvě značné investice,” dodal Shanahan. 

Warren Buffett v letošním dopise akcionářům zopakoval, že „cílem Berkshire Hathaway je mít smysluplné investice v podnicích, které mají jak ekonomický náskok, tak špičkové vedení.”  A připostil, že hledání takových firem na trhu v čase vysokých valuací není nic jednoduchého. 

Přesto některé předchozí obchody, včetně jeho akvizice počátečního 38,6procentního podílu v Pilot Travel Centers, jej přiměly utrácet v budoucnu ještě více peněz. Souhlasil s nákupem dalšího 41,4procentního podílu v Pilot Travel Centers v roce 2023, což je investice, která si pravděpodobně vyžádá čtyři miliardy dolarů, míní Shanahan.

Václav Klaus

Politický diář Jany Havligerové: Zeman a Klaus se nemění

Prezident podá trestní oznámení kvůli úvahám o převodu pravomocí hlavy státu, které vedli politici při jeho podzimní hospitalizaci. Zeman je považuje a označuje za sabotáž. Podle hradního advokáta Nespaly bude oznámení mířit na „okruh lidí“, kteří se k možnost převodu nejvíce vyjadřovali.

Přečíst článek

Burza, ilustrační foto

Výklep na burzách. Od ledna se evropské akcie zřítily minimálně o pětinu

Pražská burza ráno klesla o více než šest procent, rakouská přes sedm procent. V závěru dne pražská burza ztráty zmírnila, přesto zavřela na nejnižší hodnotě od loňského 4. srpna. Šlo o nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký miliardář Jeff Bezos

Bezos prodal akcie Amazonu za miliardy dolarů a opět pokukuje po postu nejbohatšího člověka

Přečíst článek
Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme