Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci obcházejí Fica. Začali se sbírkou na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu

Slovenský premiér Robert Fico
ČTK
 ČTK

Finanční sbírku na podporu české iniciativy nákupu munice pro Ukrajinu zahájili na Slovensku občanští aktivisté. Akci pod názvem Když ne vláda, posíláme my zdůvodnili tím, že kabinet slovenského premiéra Roberta Fica se do českého programu zapojit nehodlá.

Reklama

„S odepřením pomoci válkou zmítanému sousedovi se odmítáme smířit. Pojďme ukázat, že o tom nerozhodují jen oni. Jsme přesvědčeni, že postoj vlády nereprezentuje většinu občanů. Jsme si jisti, že my, obyvatelé a obyvatelky Slovenska, pomoci chceme a dokážeme,“ napsali autoři výzvy, mezi kterými je několik občanských spolků včetně iniciativy Dárek pro Putina. Dodali, že do české iniciativy na nákup munice se zapojily více než dvě desítky zemí.

Za první milník sbírky organizátoři stanovili částku 250 tisíc eur (6,3 milionu korun), celkově by chtěli vysbírat milion eur (přes 25 milionů korun). Do odpoledne více než 2800 dárců věnovalo přes 200 tisíc eur (4,3 milionu korun).

Diktátor Alexandr Lukašenko

Kruté podmínky v Bělorusku. Politická vězenkyně popsala fungování tamní věznice

Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média.

Přečíst článek

Sbírku podpořili například Michael Kocáb, dále někdejší diplomatka a herečka Magda Vášáryová či účastník Slovenského národního povstání za druhé světové války Otto Šimko.

Nynější slovenská vláda po svém loňském nástupu do úřadu zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob, komerční dodávky dál podporuje. Kabinet se rozhodl pomáhat Ukrajině již jen například humanitárně či odminovacími systémy slovenské produkce. Na jeden takovýto stroj se dříve na Slovensku složili také lidé a instituce ve sbírce.

Český premiér Petr Fiala v pondělí uvedl, že Česká republika má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro Ukrajinu a na zajištění dalších 300 tisíc kusů pracuje. Prezident Petr Pavel minulý týden řekl, že Česká republika už identifikovala přes milion kusů munice, které by bylo možné v mimounijních státech pro Ukrajinu zakoupit. Dříve hovořil o počtu 800 tisíc kusů. Britský list Financial Times na konci února napsal, že nákup 800 tisíc kusů munice by měl stát 1,5 miliardy dolarů (asi 35 miliard korun); český vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný dříve tento týden ale řekl, že nákup vyjde na asi dvojnásobek této částky.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Voják ukrajinské armády

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme