Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slováci mohutně vybírají peníze pro Ukrajinu. Chystají se na nákup munice

Ukrajinský voják
ČTK
 ČTK

Slovenská občanská sbírka na podporu iniciativy české vlády ohledně nákupu munice pro Ukrajinu zatím neskončí, byť její organizátoři vybrali již více než 3,5 milionu eur (88,5 milionu korun).

Reklama

Jde zhruba o třiapůlnásobek původně plánované částky, uvedli organizátoři sbírky, kteří spolupracují s českým Nadačním fondem pro Ukrajinu. Ten prostřednictvím svého projektu Dárek pro Putina a ve spolupráci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou v Praze již připravuje nákup munice.

Slovenská sbírka odstartovala minulý týden v reakci na krok slovenské vlády, která odmítla přispět do české iniciativy na nákup munice pro Ukrajinu. Občanští aktivisté si na začátku dali cíl shromáždit milion eur (25,3 milionu korun). Nyní vyjádřili vděk všem více než 54 tisícům dárcům, kteří sbírku dosud finančně podpořili.

Finanční dary v rámci slovenské sbírky shromažďuje zmíněný nadační fond. Člen jeho projektu Dárek pro Putina Dodo Dobrík novinářům řekl, že iniciativa již spolupracuje na nákupu munice. „Nákup proběhne tím způsobem, že v koordinaci s českým ministerstvem obrany a ukrajinskou ambasádou vznikne objednávka. My poskytneme peníze na účet ukrajinské ambasády, která uskuteční nákup,“ řekl Dobrík. Dodal, že sám nadační fond nemá oprávnění na nákup zbraní.

Organizátoři slovenské sbírky si český nadační fond vybrali za partnera s odůvodněním, že na Slovensku podobný subjekt neexistuje a že jeho zřízení včetně technického vybavení pro přijímaní peněz by trvalo měsíce.

Dárcům ve slovenské sbírce vyjádřil vděk na společné tiskové konferenci s jejími organizátory ukrajinský velvyslanec na Slovensku Myroslav Kastran. Podle něj síla je jediná věc, která dokáže Rusko zastavit v jeho nynější vojenské agresi vůči Ukrajině, která trvá déle než dva roky. Dodal, že pouze porážka Ruska v tomto konfliktu donutí ruského prezidenta Vladimira Putina ustoupit od agresivních plánů vůči dalším státům.

Nynější slovenská vláda premiéra Roberta Fica, která nastoupila do úřadu loni v říjnu, zastavila vojenskou pomoc Ukrajině ze státních zásob. Komerční dodávky vojenského materiálu Kyjevu nadále umožňuje.

Česká vláda dříve odstartovala vlastní iniciativu na pořízení munice pro Ukrajinu, do programu se zapojily i další země. Premiér Petr Fiala minulý týden řekl, že díky tomuto projektu se již podařilo sehnat 500 tisíc kusů dělostřelecké munice. První dodávky by mohla Ukrajina získat v červnu.

Londongrad zůstává Londongradem. Co brání zabavování ruského majetku?

Londýn je známým rejdištěm ruských miliardářů. Zmrazení majetku na začátku války na Ukrajině jim obrázek oblíbené destinace patrně pokazilo, ale k zabavování se britské úřady patrně nechystají, uvádí magazín Politico.

Přečíst článek

Robert Fico

Fico: Krym je Rusů. A ti poloostrov Ukrajině nikdy nevrátí. Mír bude drahý

Rusové nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neodejdou z východoukrajinského Donbasu, řekl dnes slovenský premiér Robert Fico. Uznávání principu územní celistvosti je v případě Ukrajiny podle něj jen teorií mezinárodního práva, případný mír bude drahý a Rusové vojensky vyhrávají.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Voják ukrajinské armády

Slováci vybrali na nákup munice pro Ukrajinu desítky milionů. Cíl splnili za necelé dva dny

Přečíst článek
Ukrajinský premiér Denys Šmyhal a slovenský premiér Robert Fico

Fico jednal s ukrajinským premiérem Šmyhalem. Vyslovil se pro územní celistvost země a slíbil pomoc

Přečíst článek
Vítězství Fica ukazuje na únavu z války v regionu, ne obrat v politice

Ficovo vítězství jako obrat v politice? Nikoliv. Jde o únavu z války ve středoevropském regionu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme