Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Další rána pro Zuckerberga. Na Blízkém východě se přes Facebook prodávají lidé

Mark Zuckerberg
ČTK
 nst
nst

Před dvěma lety Apple pohrozil provozovateli nejrozšířenější sociální síti světa Facebook a Instagramu, že stáhne jejich aplikace ze svého obchodu. Důvodem byly obavy, že se sítě staly nástrojem pro obchodování s lidmi a jejich vykořisťování na Blízkém východě. Facebook sice slíbil, že zakročí, nyní ale přiznal, že jeho snaha zabránit této nekalé činnosti není dostatečná. Uvedla to agentura AP s odkazem na interní dokumenty Facebooku označované jako Facebook Papers. V nabídce Applu ale sítě zůstaly. 

Reklama

O nesplnění slibů svědčí to, že na Facebooku je stále možné přes rychlé vyhledávání arabských slov pro „khadima“ nebo „pokojské“ najít účty, na nichž pózují ženy z Afriky či jižní Asie s věkem a cenami vedle jejich snímků. A například filipínská vláda zřídila tým pracovníků, kteří nedělají nic jiného, než každý den prohledávají příspěvky na Facebooku ve snaze ochránit tamní zoufalé uchazeče o zaměstnání před kriminálními gangy a bezohlednými náboráři používajících tuto sociální síť. 

Richard Keery

Šéf české HSBC Richard Keery: Přejít na ESG je povinnost naší generace

V České republice je široké povědomí o udržitelnosti, míní šéf tuzemské pobočky banky HSBC Richard Keery. Ta se podílela například na dvou emisích zelených dluhopisů pro jednu realitní společnost, každou v objemu 750 milionu eur. „Zájem na trhu o tento typ finančního instrumentu je obecně velice silný. Na českém trhu je poměrně hodně volných peněz a naši klienti hledají možnosti, jak diverzifikovat své investice. Nákup zelených dluhopisů je pro ně významná příležitost,“ říká Keery.

Přečíst článek

Blízký východ zůstává hlavní lokalitou, kde hledají práci ženy z Asie a Afriky doufající, že zajistí své rodiny ve svých domovech. Facebook přiznal, že některé země v arabském regionu mají „obzvláště odporné“ problémy s lidskými právy, pokud jde o ochranu pracovníků. 

Hlad, nesvoboda a bez peněz

„Podle našeho vyšetřování si pracovníci často stěžovali svým náborovým agenturám, že jsou zavíráni doma, hladoví, nucení prodlužovat své kontrakty na dobu neurčitou, neplacení a opakovaně prodávání dalším zaměstnavatelům bez jejich souhlasu,“ píše se v jednom z dokumentů Facebooku. „Dostalo se jim odpovědi, že mají být více povolní,“ dodala AP. 

Facebook v prohlášení pro AP uvedl, že problém bere velmi vážně, a to i přes pokračující šíření reklam umožňujících vykořisťování zahraničních pracovníků na Blízkém východě. 

Premium Guide ESG

Newstream.cz vydává ve spolupráci s A 11 první tištěný magazín věnovaný tématu ESG

Od roku 2023 bude muset velká spousta firem reportovat, jak plní kritéria udržitelné ekonomiky, tedy takzvané ESG. Newstream.cz vydává ve spolupráci s vydavatelstvím A 11 první tištěný magazín věnovaný právě tématu ESG.

Přečíst článek

„Zakazujeme vykořisťování lidí,“ uvedl Facebook. „Bojujeme na naši platformě proti obchodování s lidmi mnoho let a naším cílem zůstává zabránit komukoliv ve zneužívání ostatních, kteří mají domov na naší platformě,“ prohlásil Facebook. 

Podrobnosti zveřejněné agenturou AP i dalšími světovými médii v pondělí jsou založeny na informacích určených pro Komisi pro kontrolu cenných papírů USA, v nichž je Facebook kótován na burze, a pro americký Kongres. Pocházejí od právního zástupce bývalého zaměstnankyně Facebooku Frances Haugenové, jejichž redigované verze získalo konsorcium zpravodajských médií včetně AP

bitcoin

Bitcoin je na rekordu. Tleská mu Wall Street i Salvador

Bitcoin se v týdnu vyhoupl na nový cenový rekord. Cena nejstarší a nejrozšířenější kryptoměny se dostala až na úroveň necelých 67 tisíc dolarů za kus. V korunách tak bitcoin vyšel takřka na 1,5 milionu. Bere jej totiž za svůj jak Wall Street, tak země typu Salvadoru.

Přečíst článek

Saúdové se brání, chystají osvětovou kampaň

Saúdskoarabské ministerstvo pro lidské zdroje a sociální rozvoj v prohlášení pro AP uvedlo, že království „stojí pevně proti všem typům nelegálních praktik na pracovním trhu“ a že všechny pracovní kontrakty musí být schváleny tamními úřady. A zatímco v otázkách zaměstnávání je tamní vláda v kontaktu s Filipíny a dalšími státy, podle ministerstva Facebook s ním kvůli tomuto problému nikdy do kontaktu nevstoupil. 

„Zjevně nelegální reklamy zveřejňované na sociálních sítích ztěžují sledování a vyšetřování,“ uvedlo ministerstvo s tím, že Saúdská Arábie proto již brzy plánuje rozsáhlou kampaň na zvýšení povědomí o nelegálních náborových praktikách. 

Nejen divadlo i světelný objekt. Točnu v Týně nad Vltavou čeká rekonstrukce

Jediné amatérské otáčivé hlediště na světě bude mít novou podobu. Rekonstrukci pro divadelníky v Týně navrhlo přední architektonického studio A8000. 

Přečíst článek

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme