Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejen divadlo i světelný objekt. Točnu v Týně nad Vltavou čeká rekonstrukce

Nejen divadlo i světelný objekt. Točnu v Týně nad Vltavou čeká rekonstrukce
A8000
Petra Jansová
pej

Jediné amatérské otáčivé hlediště na světě bude mít novou podobu. Rekonstrukci pro divadelníky v Týně navrhlo přední architektonického studio A8000. 

Reklama

Divadelní společnost získá díky rekonstrukci pohodlnější zázemí. A zvýší se i divácká kapacita, nově hlediště pojme až 260 lidí. Díky plášti objektu, který budou pokrývat světelné čočky, bude divadelní točna hrát i důležitou estetickou roli. Když se nebude hrát, bude svítit jako pomyslné veřejné osvětlení.

Na aktuální stav i budoucí podobu divadelní točny se můžete podívat do následující galerie.

„Kamenné divadlo jsme v ateliéru nikdy dříve nenavrhovali. Malé otáčivé hlediště pro nás tedy bylo příjemnou výzvou. Na začátku projektu jsem se věnoval analýze dostupných dat v Divadelním ústavu, jel jsem se podívat do Českého Krumlova, ale zároveň jsem pozoroval všechny možné točny, například i v parkovacích domech, abych si co nejvíce osvojil daný technický princip,“ popisuje architekt Petr Jakšík z ateliéru A8000 s tím, že ideou rekonstrukce točny se ateliér zabývá už od 90. let.

Ateliér má za sebou návrhy nejrůznějších kulturních projektů jako je Kulturní epicentrum Bazilika, Fórum Karlín nebo rekonstrukce sálu Jihočeské filharmonie.

Divadelní točnu v Bedřichových sadech vybudovali členové divadla v roce 1983 na místě hradu a keltského oppida. Původně neměla stavba ani povolení. To však ochotníci postupně získali nejen na samotnou stavbu, ale také na rekonstrukci, kterou aktuálně plánují. 

Nejvýraznější úpravy čekají prostor pro diváky. Hlediště se zvedne a nabídne tak návštěvníkům kvalitnější výhled na představení. Zvýší se také jeho kapacita, a to z 220 na 260 diváků. Umělci ze spolku Vltavan zase získají komfortnější - více než dvakrát větší - šatny, technici pak pohodlný přístup přímo na jeviště.  

Americká autopůjčovna Hertz si od Tesly objednala rekordních 100 tisíc vozů.

Tesla získala rekordní zakázku za čtyři miliardy dolarů

Americká autopůjčovna Hertz Global Holdings si objednala 100 tisíc vozů Tesla. Pro automobilku miliardáře Elona Muska je to zatím největší samostatná objednávka, neboť její hodnota činí zhruba 4,2 miliardy dolarů (asi 93,1 miliardy korun), informovala agentura Bloomberg. Pro Hertz je to zároveň první velká aktivita od června, kdy opustila režim bankrotové ochrany.

Přečíst článek

Bored Ape

Sotheby's prodala digitální umění za miliony. Dvě díla patří k nejdražším NFT historie

Prestižní aukční síň uskutečnila svou vůbec první dražbu NFT na své nové platformě Sotheby's Metaverse. Na prodej byly CryptoPunks i díla uznávaných tvůrců. Jednou z prodávajících byla také Paris Hiltonová. Nejdráže se prodaly obrázky žáby Pepe a "nudící se opice". Oba za více než tři a půl milionu dolarů.

Přečíst článek


 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na fasádu paláce Savarin se vrátily zrestaurované sochy.

Aktuálně z nejstřeženějšího staveniště v Praze: Do Savarinu se vrátily barokní sochy

Přečíst článek
Na místě vesnických ruin stojí nový moderní dům.

Jak se zachraňují ruiny? Místo kurníků a kůlen stojí moderní dřevostavba i zčásti zachovaný mlýn

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme