Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Síť pizzerií Coloseum si jde na burzu pro sto milionů korun

Coloseum
Coloseum / užito se svolením
 ČTK

Skupina Coloseum, do níž patří i síť restaurací, míří na trh Start pražské burzy. Emitovat chce až 38procentní podíl akcií. Stane se tak první veřejně obchodovatelnou společností z gastronomického sektoru na pražském parketu, oznámili to zástupci společnosti.

Reklama

Síť restaurací Coloseum chce v červnu emitovat až 38procentní podíl akcií prostřednictvím trhu Start pražské burzy. Skupina si jde pro více než 100 milionů korun nového kapitálu, zhruba polovinu použije na snížení zadlužení a druhou půlku na financování nových projektů. Chce otevírat restaurace, chystá nový koncept bister a bude rozvíjet italskou kavárenskou síť Caffé Pascucci, kterou přivedla do ČR. Majoritním vlastníkem Colosea zůstane zakladatel a majitel skupiny Jan Mužátko.

„Coloseum se vypracovalo do pozice největší ryze české restauratérské sítě v Česku. Téměř dva roky restrikcí pod vlivem pandemie měly na gastro segment nezanedbatelný dopad, na druhou stranu oslabený trh nyní nabízí unikátní příležitosti. Máme ambiciózní plány, a i proto si jdeme pro peníze formou veřejné nabídky akcií. Chceme, aby i drobní investoři měli možnost podílet se na dalším rozvoji a stali se spolumajiteli své oblíbené restaurace či kavárny,“ uvedl Mužátko. Dodal, že v důsledku pandemie a nyní i rusko-ukrajinského konfliktu je nynější doba turbulentní a se stabilitou nelze v brzké době počítat, i to byl podle něj důvod vstupu na burzu.

Až 600 tisíc nově emitovaných akcií v hodnotě 75 až 150 milionů korun odpovídá maximálně 38procentnímu podílu společnosti po emisi. Objem minimální investice by měl být nastaven okolo 20 tisíc korun. Zájemci budou moct zakoupit akcie Coloseum po schválení regulačními orgány prostřednictvím partnerských společností Portu, Patrie nebo Fio banky.

Burzovní palác

Na Start pražské burzy si jde pro sto milionů výrobce dveřního kování z Dobrušky

Česká společnost M&T 1997, která je výrobcem dveřních klik a kování se sídlem v Dobrušce, potvrdila svůj záměr vstoupit na trh Start pražské burzy. Veřejnou nabídku akcií včetně jejich přijetí k obchodování očekává společnost do konce června 2022. Uvedl to poradce transakce František Bostl ze společnosti Starteepo.

Přečíst článek

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Skupina Coloseum je 27 let na trhu a postupně se vypracovala do pozice jedné z největších restauratérských sítí v Česku. Před pandemií její provozy navštívilo ročně v průměru 1,5 milionu zákazníků a 40 tisíc členů věrnostního Bakarta klubu. V roce 2019 dosáhl obrat skupiny 352 milionů korun a Coloseum zaměstnávalo téměř 400 lidí.

Kvůli pandemii skupině klesly tržby až o dvě třetiny, zhruba stejně se snížil i počet zaměstnanců. Letos Coloseum počítá, že by mohlo dosáhnout tržeb 282 milionů korun, ztráta by měla být 48,6 milionu korun, meziročně asi poloviční. Příští rok odhaduje, že utrží 461 milionů korun a ztrátu sníží na 15,4 milionu korun. S čistým ziskem na úrovni přibližně 14 milionů korun a tržbami 605 milionů korun počítá v roce 2024.

Skupina provozuje italský koncept vlastních a franšízových restaurací Pizza Coloseum, Pivovar Národní v Praze, spravuje také například Občanskou plovárnu s kapacitou 2500 osob či hokejové arény v Liberci, Pardubicích a v Kladně. Od roku 2020 je součástí skupiny i velkoobchod Pragogastro.

Aktuální stav výstavby areálu Sázava Logistics Park

Developer UDI Group odchází z pražské burzy. Dodržel, co investorům slíbil

Mezinárodní developer UDI Group stahuje akcie své firmy UDI CEE z obchodování na trhu Start pražské burzy. Své zbývající akcie vykoupí za aktuální cenu 560 korun za kus. Umožní tak investorům realizovat zisk v původně zamýšlené výši i termínu, uvedla firma.

Přečíst článek

Masivní výprodej na Wall Street se přelil i na asijské parkety. Oslabily zejména akcie v Tokiu

Akcie na asijských trzích ve čtvrtek oslabily, a navázaly tak na masivní výprodej, který ve středu zasáhl newyorskou Wall Street. Investoři se obávají zejména dopadů inflace na hospodaření firem a pokračujícího zvyšování úrokových sazeb, které podle nich nepříznivě ovlivní výhled hospodářského růstu.

Přečíst článek

Nejdřív grilovali kuřata. Teď je značka Kro katalogem gastronomických trendů

Kdybychom chtěli najít někoho, kdo čítankově reprezentuje aktuální gastronomické trendy, byly by to podniky pražské značky Kro. Jsou čtyři, jsou úspěšné a velmi populární, a podle zakladatele Vojtěcha Václavíka už další přibývat nebudou: „Tak, jak Kro teď vypadá, je kompletní.“ V čem je kouzlo Kro, a jaké trendy se tu mění na velmi příjemnou, chutnou a voňavou realitu?    

Přečíst článek

Lukáše Hejlíka můžete aktuálně vidět v sérii z produkce HBO Max Spolu a hladoví, kde s dceru Klárou putuje po republice a objevuje atraktivní místa a skvělé jídlo.

Lukáš Hejlík: Autentická a jednodušší. Taková gastronomie má budoucnost

Pokud má někdo přehled o tom, co se děje na české gastronomické scéně, tak je to Lukáš Hejlík. Autor Gastromapy, podcastů 111 a Velká žranice, a také knih 356 a 555, podle nichž cestují lidé po republice za dobrým jídlem a za zážitky. Mluvili jsme spolu o tom, jak se gastro proměnilo po covidovém útlumu a jaké trendy toto období přineslo.  

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

Na Start pražské burzy si jde pro sto milionů výrobce dveřního kování z Dobrušky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme