Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Slovenská firma Gevorkyan si jde pro stamiliony na pražskou burzu

Gevorkyan
Gevorkyan / užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Burza cenných papírů Praha přivítá první slovenskou firmu. Firma Gevorkyan, která se zabývá výrobou kovových součástek procesem práškové metalurgie, plánuje vstoupit na trh Start pražské burzy. Úpis by se měl uskutečnit letos v červnu. Společnost oznámila, že tak chce získat kapitál až 800 milionů korun. Potenciálně tak půjde o největší úpis akcií na tomto trhu.

Reklama

Společnost Gevorkyan, která je technologickým lídrem v oblasti práškové metalurgie, potvrdila záměr uskutečnit primární veřejnou nabídku nově vydaných akcií (IPO) prostřednictvím trhu PX Start. Úpis by ji mohl přinést až 800 milionů korun. Peníze z emise chce firma použít na optimalizaci financování podniku a na vybudování dodatečných výrobních kapacit. Firma totiž dlouhodobě čelí převisu poptávky po svých výrobcích.

„Rozvoj byl doposud financován více formami od osobních prostředků rodiny a přátel, přes soukromé úvěry, dluhopisy, standardní bankovní úvěry, mezaninové úvěry až po private equity. Během let společnost Gevorkyan vždy 100% dostála svým závazkům a pravidelně plnila plánované ukazatele,“ říká Luděk Palata z Versute Investments, která je poradcem této emise. 

Vstup na trh Start představuje podle jejích zástupců novou etapu jejího rozvoje. „Emisi považujeme za další logický postupný krok, kdy naší vizí a cílem je vybudovat podnik s tržbami 300 milionů eur a více. V horizontu pěti let plánujeme uvést naše akcie k obchodování na hlavním trhu pražské burzy,“ dodal Artur Gevorkyan, CEO a majoritní vlastník společnosti.

Petr Koblic, šéf BCPP

Šéf burzy Koblic: S dividendovými akciemi se u nás bohužel obchoduje málo

V nadcházejících 12 měsících by se na pražské burze mohlo objevit hned několik nových titulů, předpokládá šéf burzy Petr Koblic. „Na trh START se mohou dostat i tři společnosti, ale může se stát, že jich bude až pět. Co se hlavního trhu týče, debatuje se o několika velkých industriálních firmách vlastněných finančními investory,” prozrazuje Koblic v rozhovoru pro newstream.cz. Akcie na pražské burze letos rekordně rostou, trápí je ale nízké objemy obchodu. 

Přečíst článek

„Společnost Gevorkyan patří k evropské špičce ve svém oboru. Jde o dynamicky rostoucí firmu, a právě pro takové je kapitálový trh ideální volbou pro financování dalšího růstu. Jsem rád, že si tato slovenská firma vybrala pro svůj primární úpis právě pražskou burzu. Investorům se tak dostává možnost investice do technologicky unikátní a sofistikované výroby, která je současně velmi efektivní a šetrná k životnímu prostředí,“ dodal Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Společnost míří na trh Start, který je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek. Potenciálně půjde o největší úpis akcií na tomto trhu. IPO by se mělo uskutečnit v červnu, v jeho první dekádě. 

Společnost Gevorkyan, založená v roce 1996 jako rodinný podnik. Firma disponuje pokročilými technologiemi, včetně 3D tisku kovových součástek. Gevorkyan působí na globálním trhu a disponuje rostoucím a velmi diverzifikovaným portfoliem zákazníků z odvětví ropného i automobilového průmyslu, z výroby stavebních a zemědělských strojů, rbezpečnostních systémů, výtahů, klimatizací, medicínských přístrojů apod.

Burzovní palác

Na trh Start pražské burzy míří devátý emitent. Fixed.zone si jde pro miliony

Společnost Fixed.zone má souhlas od České národní banky k veřejné nabídce akcií na trhu Start pražské burzy, který je určen pro malé a střední podniky. Peníze z emise chce firma, která vyrábí příslušenství pro mobilní telefony, využít na zahraniční expanzi.

Přečíst článek

Technologie práškové metalurgie jsou prakticky bezodpadové. Výroba je tak šetrná k životnímu prostředí. Celý výrobní proces je energeticky efektivní, nízkoemisní a šetří suroviny. Při výrobě je navíc využívána energie získávaná z obnovitelných zdrojů.

Od roku 2010 společnost Gevorkyan navýšila své tržby z hodnoty 4,7 milionu eur na více než 50 milionu eur v roce 2021. Zisk EBITDA společnosti v roce 2021 dosáhl hodnoty 16 milionu eur.

Burza cenných papírů Praha

Na pražské burze se bude obchodovat s uměním. Vstoupí na ni fond Pro arte

Fond kvalifikovaných investorů Pro arte, který se zabývá investicemi do umění, vstupuje na regulovaný trh pražské burzy.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Burzovní palác

Silný akciový den. Pražská burza uzavřela nejsilněji za posledních téměř 16 let

Přečíst článek
Burzovní palác

Dobré čtvrtletí pražské burzy. Index PX posílil o více než sedm procent, propadl ČEZ

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme