Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Developer UDI Group odchází z pražské burzy. Dodržel, co investorům slíbil

Aktuální stav výstavby areálu Sázava Logistics Park
UDI Group / užito se svolením
Veronika Kudrnová
vku

Mezinárodní developer UDI Group stahuje akcie své firmy UDI CEE z obchodování na trhu Start pražské burzy. Své zbývající akcie vykoupí za aktuální cenu 560 korun za kus. Umožní tak investorům realizovat zisk v původně zamýšlené výši i termínu, uvedla firma.

Reklama

Naposledy se budou akcie firmy UDI CEE obchodovat na trhu Start pražské burzy obchodovat 29. dubna 2022, i poté je však emitent bude ještě dalších šest měsíců za stanovenou cenu vykupovat mimo trh. 

„S akciemi nabízenými investorům přes burzu jsme spojili dva z našich projektů. Logistický areál Sázava Logistics Park se již blíží finalizaci. Bytový soubor Starry Hill v Bělehradě bude zahájen v letošním roce. Abychom nabídli investorům realizaci kapitálového výnosu v původně slibované výši, a to ještě před dokončením obou projektů, zahájili jsme již v minulém roce odkup akcií. Velkou část jsme jich již také vykoupili. Umožnil nám to dostatek prostředků, které jsme měli k dispozici,“ uvedla ředitelka strategie UDI Group Marcela Fialková.

Jde tak podle ní o hladký odchod z burzy, který byl předem plánován s ohledem na standardní cyklus projektů v developerském odvětví.

„Delisting (odchod) z burzy nemusí být pro investory vždy jednoznačně negativní. Velmi záleží na formě a podmínkách jeho realizace. Způsob, jakým se s trhem loučí společnost UDI Group, si troufám označit za velmi kultivovaný. Emitent vůči investorům plní vše, co slíbil, když na trh vstupoval,“ uvedl generální ředitel Burzy cenných papírů Praha Petr Koblic. „Ačkoliv Start přichází o jednu emisi, UDI Group zcela jistě u svých investorů nepřichází o kredit, čímž si do budoucna cestu na kapitálový trh ponechává otevřenou,“ dodal.

Projekt Lastavice v Srbsku

Češi na Bělehrad. Miliardový projekt v srbské metropoli dostal zelenou

Téměř 500 bytů, 40 obchodů a 650 parkovacích míst co nevidět postaví český developer v srbské metropoli. Výstavba dvoumiliardového projektu Lastavice v centru Bělehradu začne v březnu.

Přečíst článek

Trh Start je určen pro rozvíjející se malé a střední české firmy, pro které je cestou, jak se dostat ke kapitálu. Těmto podnikům nabízí možnost získat kapitál přímo od investorů za zjednodušených podmínek.

Ve dvou vlnách UDI Group postupně vykoupila akcie za více než 200 milionů korun. Akcie EDI CEE se začaly obchodovat v roce 2018 za 440 korun. Jejich cena postupně narostla na nynějších 560 korun, což je také stanovená výkupní cena. Výnos za dobu obchodování dosáhl 27 procent. Zobchodovalo se akcií celkem za 602 milionů korun.

UDI Group je původem český developer, který nicméně aktuálně podniká převážně v zahraničí. Vedle Česka, kde nyní staví dva velké logistické areály v investiční hodnotě 3,5 miliardy korun a připravuje výstavbu bytů a kanceláří, staví také v Polsku, Maďarsku a Srbsku. Plánuje vstup na několik nových trhů v západní Evropě i Americe. Připravuje nyní 17 projektů, jejichž výnos v následujících letech dosáhne 43 miliard korun.

Výstavba bytů v Česku

Cesta z bytové krize? Vede přes rychlejší stavební řízení, míní čeští developeři

Přepracování stavebního zákona je jednou z priorit nové vlády. Po zefektivnění stavebního řízení volají i tuzemští developeři. Jen tak se vyřeší současná bytová krize a otázka nedostupného bydlení, odpovídají zástupci předních developerských společností v anketě Newstreamu.

Přečíst článek

Projekt Duga v Bělehradu.

Levnější pozemky a rychlejší „stavebko” žene české developery na Balkán

Výhodnější odkup pozemků a především rychlejší stavební řízení vhání tuzemské developery do Bělehradu. V srbské metropoli staví byty, kanceláře i logistická centra.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

V Praze za sedm, v Karibiku za pět milionů. Byt v Panamě má navíc i posilovnu nebo bazén

V Praze za sedm, v Karibiku za pět milionů. Byt v Panamě má navíc i posilovnu nebo bazén

Přečíst článek
Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Šéf burzy Petr Koblic: Nikdo nechce dát ČEZ pryč z burzy. Jde jen o to, jak stát firmu „rozřízne“

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme