Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sezónní práce se rozběhly. Nezaměstnanost klesla na 3,2 procenta

Úřad práce - ilustrační foto
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Sezónní práce jsou v plném proudu. Pracovní portály i sociální sítě plní nabídky letních brigád a počet uchazečů o práci v evidenci úřadů práce se snižuje. Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla o další desetinu procentního bodu na 3,2 procenta, uvedl úřad práce ČR.

Reklama

Míra nezaměstnanosti v ČR v květnu klesla na 3,2 procenta, což ovšem bylo podle ekonomů dáno jen sezonním vývojem. „S náběhem prací v zemědělství, stavebnictví a některých službách  na jaře výrazně roste poptávka po pracovnících, která nezaměstnanost rychle – nicméně jen dočasně – snižuje,” komentuje Petr Dufek, hlavní ekonom banky Creditas. 

V evidenci úřadů práce bylo v květnu 235 468 uchazečů o zaměstnání, což je o 8190 méně než v dubnu. Počet volných pracovních míst se snížil proti předchozímu měsíci zhruba o 7000, zaměstnavatelé jich nabízeli 337 331. 

Úřad práce - ilustrační foto

Nejvíc lidí bez práce je ve Španělsku a Řecku. Naopak nejmenší počet nezaměstnaných v tuzemsku

Míra nezaměstnanosti v Evropské unii v dubnu podle sezonně přepočtených údajů činila 6,2 procenta, a zůstala tak na stejné hodnotě jako v březnu. Nejnižší je i nadále v Česku.

Přečíst článek

„S příchodem letního počasí se v menší míře objevují v evidenci Úřadu práce ČR nabídky letních brigád. Zaměstnavatelé ale většinou hledají krátkodobé pracovníky prostřednictvím inzerce, pracovních portálů, sociálních sítí nebo přes své stálé zaměstnance,” uvedl ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Sezónní činnosti poběží podle Najmona také v dalších měsících a nezaměstnanost by tak mohla ještě dále klesat. „Vše se ale také bude odvíjet od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, počtu nově evidovaných uchazečů o zaměstnání z řad občanů Ukrajiny a v neposlední řadě dopadů energetické krize na zaměstnavatele,” podotkl.

Ve srovnání s předchozími léty je letošní jarní pokles nezaměstnanosti přece jen o něco slabší. „Pomalejší snižování nezaměstnanosti můžeme přičítat opatrnějšímu postoji firem k zaměstnávání pracovníků i k jejich přetrvávajícímu nedostatku,” uvedl k tomu Dufek.

Obecně trvá velký nepoměr mezi nezaměstnaností mužů a žen. Zejména hlad po stavebních pracích znamená, že podíl nezaměstnaných mužů klesl v květnu na 2,9 procenta, nezaměstnanost žen klesla na 3,5 procenta. „Na tomto nepoměru nic nezmění ani letní měsíce, kdy obyčejně roste poptávka po práci ve službách, které jsou doménou žen, ale ani tento faktor věc nejspíš nezvrátí,” uvedl Tomáš Volf z Citfinu.

koruna, české bankovky, mince

Lukáš Kovanda: V Česku je desátá největší bída v EU

V Česku je desátá největší bída v EU. Slováci ji mají vyšší, navzdory nižší inflaci. Vůbec největší bídu má pět zemí, které vesměs platí eurem: Estonsko, Litva, Řecko, Španělsko a Lotyšsko. Tyto země mají index bídy vyšší než 20. Vyplývá to z dat Eurostatu.

Přečíst článek

„Na první pohled to vypadá paradoxně, avšak stále platí, že se na českém trhu poptávka s nabídkou práce příliš nepotkávají. Ať už regionálně, profesně nebo nakonec cenově. Tam, kde je nejvíce volných míst je současně nejméně nezaměstnaných a obráceně. Tam, kde hledají zedníky a jiné kvalifikované pracovníky do stavebnictví, tam je obvykle nenajdou. Přitom z hlediska parametru vzdělání se nabídka a poptávka pracovníků se tak od sebe až tolik nevzdaluje. Zatímco téměř polovina nezaměstnaných má jen základní vzdělání, pro většinu volných míst je to podle statistik MPSV dokonce naprosto dostačující,” dodal Dufek.

Českému trhu práce by mohli ulevit i pracovníci z Ukrajiny.  Podle dostupných zdrojů získalo práci v ČR od ruského napadení Ukrajiny celkem 68 885 tamních občanů, aktuálně ke konci května v ČR pracovalo 56 388 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou. Nejvíce z nich v Plzeňském a Středočeském kraji a v Praze. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci, pomocníci ve stavebnictví, ve výrobě, v dopravě, případně si našli sezonní práci.

Podle Najmona ale nadále platí, že do ČR přicházejí především ženy. „Což v praxi znamená, že většinou vykonávají fyzicky nenáročné činnosti. Navíc dávají přednost krátkodobým pracovním příležitostem a s ohledem na děti také práci na jednu směnu,” dodal.

Česká národní banka, ilustrační foto

Dalibor Martínek: Zchudněte, neutrácejte! Zní šílený vzkaz od ČNB

Miroslav Singer, bývalý guvernér České národní banky, mi asi před měsícem při rozhovoru řekl, že se růstem cen musíme protrápit, a že každý něco ztratí. Že se s tím nedá nic dělat. Současný guvernér národní banky Jiří Rusnok mluvil při rozhovoru v únoru v podobném duchu. Inflace každého z nás připraví o peníze. A do třetice, podobně nyní mluvil i Tomáš Nidetzký, současný viceguvernér, a ještě nedávno jeden z aspirantů na guvernérskou pozici. Tu mu vyfoukl Aleš Michl.

Přečíst článek

Nezaměstnanost se blíží svému dnu

V posledním měsíci je po čase vidět úbytek volných pracovních míst. Zatím není nijak dramatický, ale jde jednoznačně o změnu.  Zatímco až do začátku jara volných míst v meziročním srovnání stále přibývalo, nyní je patrný první pokles o více než devět tisíc. Na jedno volné pracovní místo připadá v ČR v průměru 0,7 uchazeče. Na faktu, že je ČR zemí s největší nabídkou neobsazených míst v rámci celé EU se tím ovšem nic nemění.

Nezaměstnanost se podle ekonomky Jany Steckerové z Komerční banky již blíží svému dnu a v závěrečných měsících letošního roku ji čeká obrat k mírným růstům. „Nasvědčují tomu i předstihové indikátory, kdy z průzkumu PMI vyplynulo, že zaměstnanost v květnu vzrostla nejméně od října loňského roku. Na firmy i zákazníky již začínají doléhat neúměrně vysoké ceny vstupů, což bude nabírání nových zaměstnanců brzdit. Za celý letošní rok tak očekáváme podíl nezaměstnaných v průměru na 3,3 procenta, v příštím roce pak na 3,5 procenta,” dodala Steckerová.

„Situace na trhu práce zůstává i v situaci útlumu ekonomiky stále napjatá. Přesto trend snižování nezaměstnanosti se ovšem už zastavil a lidí bez práce zřejmě začne pomalu přibývat. Dlouhodobá nezaměstnanost nicméně v ČR zatím nehrozí. V tuto chvíli si více než rok hledá práci jen asi třetina z celkového počtu nezaměstnaných, a to třeba potvrzuje fakt, že je český trh ve srovnání s řadou západoevropských zemí docela flexibilní,” uzavřel Dufek. 

nákupy, ilustrační foto

Reálné mzdy prudce propadají. Dno ale teprve přijde, míní ekonomové

Průměrná mzda za první čtvrtletí letošního roku zvýšila o 7,2 procenta. Na první pohled vysoké číslo. Po započtení inflace ale měsíční výdělek ve srovnání se stejným obdobím loni v průměru klesl o 3,6 procenta, uvádí Český statistický úřad.

Přečíst článek

Aleš Michl je novým guvernérem ČNB

Aleš Michl: Nezvyšujme mzdy víc, než je růst produktivity práce

Česká národní banka by měla držet sazby na vyšší úrovni proti normálu, aby zabránila přeměně současné spíše nákladové inflace na poptávkovou. Zároveň je třeba podpořit vládu ve snižování míry zadlužování země a nezvyšovat mzdy více, než je růst produktivity práce, uvedl nový guvernér ČNB Aleš Michl.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

S příchodem zimy lidí bez práce přibylo. Nezaměstnanost v prosinci poskočila na 3,7 procenta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme