Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

S příchodem zimy lidí bez práce přibylo. Nezaměstnanost v prosinci poskočila na 3,7 procenta

S příchodem zimy lidí bez práce přibylo. Nezaměstnanost v prosinci poskočila na 3,7 procenta
Profimedia
Veronika Kudrnová
vku

Do evidence úřadů práce v prosinci přibylo na 15 tisíc uchazečů o práci. Míra nezaměstnanosti vzrostla na 3,7 procenta. Počet volných pracovních míst pokračoval v poklesu.

Reklama

Nezaměstnanost v Česku v prosinci stoupla na 3,7 procenta, zatímco předchozí tři měsíce stagnovala na 3,5 procenta. O práci se prostřednictvím úřadů práce ucházelo 271 803 lidí, o 14 616 více než o měsíc dříve. Současně o zhruba 3300 oproti listopadu ubylo volných pracovních míst, kterých zaměstnavatelé na konci loňského roku nabízeli 288 647. Jejich nabídka byla přesto dál vyšší než počet uchazečů. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Úřad práce ČR.

Nic nečekaného a žádný problém

Analytici nárůst nezaměstnanosti poslední měsíc roku očekávali, opakuje se každý rok. „S příchodem zimy postupně končí sezonní práce zejména v zemědělství či ve stavebnictví, a do evidence se už hlásí ve větším počtu i lidé, jimž skončily termínované pracovní smlouvy a dohody nebo například živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost,” uvedl Úřad práce ČR.

Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o zaměstnance, převážně v technických a dělnických profesích. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících. V následujících měsících nezaměstnanost v souvislosti s útlumem sezonních prací pravděpodobně vzroste. Situace na trhu práce se bude podle ÚP odvíjet mimo jiné od průběhu válečného konfliktu na Ukrajině, aktuální epidemické situace a dopadů energetické krize na zaměstnavatele.

„Vysoké ceny energií na začátku nového roku naplno dopadnou do české ekonomiky, některé firmy tuto situaci neustojí a budou zastavovat výrobu nebo propouštět. Snižovat počty zaměstnanců chce podle aktuálního průzkumu generálních ředitelů PwC CEO Survey v letošním roce zhruba čtvrtina firem, zpravidla se ale bude jednat jen o jednotky procent z celkového počtu zaměstnanců,” uvedla Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů v PwC Česká republika.

Naopak 40 procent českých firem se v průzkumu vyslovilo, že chce nabírat. „Zaměstnanci, kteří přijdou kvůli potížím svého zaměstnavatele o práci, tak nebudou mít problém najít nové uplatnění. Trh se bude proměňovat, poroste tlak na to, aby se zaměstnanci přeučili na nové profese, zvýší se význam digitalizace. Proto lidé ochotní učit se nové věci budou pro zaměstnavatele atraktivní a s uplatněním na trhu práce nebudou mít nejmenší potíže. Nezaměstnanost tak ani letos nebude pro českou ekonomiku představovat žádný problém, dodala Linhartová Palánová.

Na základě informací od zaměstnavatelů se letos nechystá žádné velké propouštění. „Firmám se většinou daří optimalizovat náklady. Problémem naopak stále zůstává nedostatek kvalifikovaných lidí. Stále důležitější budou rekvalifikace, proto se na ně zaměříme, například prostřednictvím projektu iRekvalifikace. Ten nabídne kurzy v oblasti digitálních kompetencí, které budou dispozici přes nový e-shop,” uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Nezaměstnanost podle regionů

Nejvyšší nezaměstnanost v prosinci zůstala stejně jako v předchozích měsících v Ústeckém kraji, kde dosáhla 5,5 procenta. Následuje Moravskoslezský kraj, kde bylo na konci roku bez práce 5,1 procenta lidí. Tyto regiony mají nejvyšší podíl nezaměstnaných osob dlouhodobě, což podle odborníků odpovídá jejich ekonomické situaci. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v prosinci v Pardubickém, Plzeňském a Zlínském kraji, a to shodně 2,9 procenta.

Na úrovni okresů jsou rozdíly ještě výraznější. Nejnižší nezaměstnanost byla na konci prosince v okrese Praha-východ, a to 1,5 procenta, následuje Praha-západ s mírou nezaměstnanosti 1,7 procenta. Na opačném konci žebříčku se umístilo Karvinsko s nezaměstnaností 8,3 procenta a Bruntálsko s 6,9 procenta.

Nezaměstnanost během loňského roku kopírovala klasickou vývojovou křivku zohledňující sezonní vlivy. „Až do srpna byla v meziročním srovnání nižší, než v roce 2021. V září se pohybovala na stejných hodnotách a od října jsme zaznamenávali nárůst, který byl ale velmi mírný a pohyboval se v jednotkách desetin procentního bodu. V absolutních hodnotách ke konci roku mírně vzrostl počet evidovaných uchazečů o zaměstnání a klesl počet volných pracovních míst,” shrnul generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

Pracující Ukrajinci

Ke konci minulého roku pracovalo v Česku podle evidence úřadů práce 173 246 Ukrajinců s udělenou dočasnou ochranou, o měsíc dříve jich bylo necelých 100 tisíc. Zhruba tři čtvrtiny z nich jsou ženy. Nejčastěji pracují jako montážní dělníci nebo pomocníci ve stavebnictví, výrobě a dopravě. Někteří se už vrátili zpět domů nebo ze zaměstnání odešli. Z celkového počtu uchazečů o zaměstnání registrovaných na úřadech práce bylo Ukrajinců 5,2 procenta, v listopadu činila jejich nezaměstnanost 5,3 procenta.

V prosinci 2021 činila nezaměstnanost v zemi 3,5 procenta. Úřady práce tehdy evidovaly 258 173 uchazečů o práci a zaměstnavatelé nabízeli 343 148 volných míst.

Boris Tomčiak

Analytik Boris Tomčiak: Česká domácnost v posledních sedmi letech velmi zbohatla. Máme se dobře

Letos se podle Borise Tomčiaka, zakladatele společnosti Finlord, dá počítat s recesí, tedy poklesem HDP. „To ale neznamená, že nastane konec světa,“ podotýká a připomíná, že se nemáme vůbec špatně. „Za sedm let se o 50 procent zlepšila situace české domácnosti,“ říká Tomčiak s odkazem na růst HDP na hlavu. Inflace i úrokové sazby by koncem roku měly být na sestupu.

Přečíst článek

Bývalý guvernér ČNB Jiří Rusnok

Jiří Rusnok: Projdeme si recesí. Snad jen mírnou

Bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok vidí letošní rok jako pokračování roku předchozího. V důsledku toho lze i nadále očekávat vysokou inflaci, která se navíc odrazí na dalším zpomalování ekonomiky, ale nepůjde o žádnou katastrofu, odhaduje v anketě byznysového portálu newstream.cz.

Přečíst článek

Obchodní centrum - ilustrační snímek

Deloitte: Česká ekonomika se řítí do recese. Lidé i letos zchudnou

Energetická krize a inflace pošle letos českou ekonomiku do recese. Hrubý domácí produkt (HDP) podle odhadu poradenské společnosti Deloitte klesne o 1,1 procenta. Za celý rok by průměrná inflace měla dosáhnout 8,5 procenta. Deloitte také varuje, že stát na daních vybere méně, než nyní kabinet Petra Fialy očekává.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nezaměstnanost v Česku dál klesá

Další problém pro trh práce. Nezaměstnanost dál klesá. Snižuje se ale i počet volných míst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme