Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Čtyřkorunová známka z počátků první republiky se vydražila za dva miliony. Je třetí nejdražší

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl ČTK za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.
ČTK
 ČTK

Čtyřkorunová zelená poštovní známka s černým převráceným přetiskem Pošta Československá 1919 se dnes v Bratislavě vydražila za 1,9 milionu korun. Vyplývá to z webu aukčního domu Petr Flaška. S aukční přirážkou za ni kupec zaplatil 2,25 milionu korun, řekl za aukční dům Tomáš Hejda. Podle dostupných informací jde o třetí nejvyšší cenu za československou známku v aukcích.

Reklama

Známku získal zájemce z internetové části dražby, přihazovat bylo možné také v aukční síni. Podle aukčního domu jde o jediný známý exemplář této známky v široké a tmavě zelené verzi. V informaci ke známce pořadatelé aukce uvedli, že některé převrácené přetisky vznikaly chybou při tisku, jiné záměrně kvůli zařazení do dárkových sestav pro přední představitele státu. Proč je převrácený přetisk na dnes dražené známce, není známé.

Vzácný pětidukát Leopolda I. z roku 1675 měl vyvolávací cenu 4,7 milionu a nový majitel si jej na aukci 21. dubna 2023 odnesl za 7,332 milionu Kč včetně aukční přirážky.

Záhadný pětihaléř za milion a půl, starý dukát za sedm milionů. Sběratelé se činili

Na výroční aukci mincí, bankovek a dalších vzácných numismatických předmětů, která se konala od 21. dubna, se vydražily položky za 105 milionů korun. Před rokem se na aukci vydražila numismatika za 154 milionů korun. Hitem letošní aukce byl pětihalíř z roku 1924. Akci pořádal aukční dům s numismatikou Macho & Chlapovič.

Přečíst článek

Přetiskem Pošta Československá 1919 chtěl nový československý stát zužitkovat ceniny zaniklé rakousko-uherské monarchie. Přetiskování začalo v polovině prosince 1919 a provádělo se v menších blocích i jednotlivě, jak byly známky stahovány z pošt.

Rekordní částka za čs. známku přesáhla devět milionů

Nejdráže vydraženou československou známkou je obdobná čtyřkoruna s přetiskem, ale na žilkovaném papíru a se specifickou historií, jejíž součástí je zestátnění po roce, prezentace na světových výstavách Praga 1968, 1978 a 1988 a restituce po pádu komunistického režimu. V březnu 2018 se prodala na aukci v Praze za 7,8 milionu korun, s aukční provizí cena přesáhla 9,2 milionu korun.

Přes tisíc let stará hebrejská bible vynesla v aukci téměř miliardu

VIDEO: Přes tisíc let stará hebrejská bible vynesla v aukci téměř miliardu

Nejstarší téměř kompletní rukopis hebrejské bible, zvaný Codex Sassoon, byl v New Yorku vydražen za 38 milionů dolarů (829,4 milionu korun), napsala agentura AP. Zakoupil ho bývalý americký velvyslanec v Rumunsku Alfred H. Moses, aby ho mohl darovat ANU – Muzeu židovského lidu v Tel Avivu, kde se stane součástí tamní sbírky, uvedla americká aukční síň Sotheby’s. Podívejte se ve videu níže, jak vypadá.

Přečíst článek

Následuje raritní Chybotisk 50/50, kterých se dochovalo 18 kusů. Jeden z nich loni prodal v aukci Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM) za 2,9 milionu korun. Další z exemplářů této známky dnešní aukce odsunula na čtvrté místo, protože se v roce 2016 vydražil za více než 1,7 milionu s aukční přirážkou.

Raritní Chybotisk 50/50, kterých se dochovalo 18 kusů. zdroj: Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, s laskavým svolením

Za víc než milion korun se dosud v dražbách prodalo jen nemnoho československých poštovních známek. V posledních letech však zájem o ně v aukcích vzrostl, podpořila ho i epidemie koronaviru, která při omezení jiných aktivit obrátila pozornost lidí ke sběratelství.

[[[[[article:7106]]]]

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ředitel filatelistického Clubu de Monte-Carlo Olivier Stocker na výstavě v Praze

Když sběratel začne prodávat své známky, je to pro něj malá smrt, říká jeden z nejlepších filatelistů světa Olivier Stocker

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme