Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sbohem Albatrosům. Obrana nakoupí nové stíhačky L-39NG za dvě miliardy

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun.
ČTK
 ČTK

Státní podnik LOM Praha a společnost Aero Vodochody podepsaly na ministerstvu obrany smlouvu na dodávku čtyř podzvukových letounů L-39NG. Stroje budou sloužit k výcviku vojenských pilotů. Podle dřívějších informací za ně včetně například pozáruční podpory nebo vybavení LOM Praha zaplatí 2,1 miliardy korun. O podepsání smlouvy informovaly ministerstvo obrany a Aero Vodochody. První letadlo bude dodáno 27 měsíců od začátku účinnosti kontraktu.

Reklama

Důvodem pořízení letounů je podle ředitele LOM Praha Jiřího Protivy zajištění kontinuity výcviku pilotů taktického letectva na podzvukových strojích ve výcvikovém centru státního podniku. „Stávajícím Albatrosům L-39C, které provozuje Centrum leteckého výcviku LOM Praha již 18 let, končí technická životnost," vysvětlil.

Tank Leopard 2A4 ve výzbroji polské armády

První německý tank Leopard dorazí do Česka v prosinci, další příští rok

Německá společnost Rheinmetall dodá první tank Leopard 2A4 české armádě v prosinci, zbývající pak postupně předá do konce roku 2023. Dnes o tom informovala agentura Reuters a také portál European Defence Review (EDR). Německo se rozhodlo darovat Česku 15 starších tanků Leopard 2A4 za to, že Praha podporuje dodávkami vojenského materiálu a zbraní ukrajinskou armádu v jejím boji proti ruské invazi.

Přečíst článek

Mluvčí ministerstva obrany Jiří Táborský již dříve uvedl, že předpokládaná hodnota zakázky bude činit 2,1 miliardy korun, z čehož 1,3 miliardy bude tvořit pořízení letounů. Zbytek ceny se bude skládat ze souvisejících produktů a služeb a zejména z pozáruční podpory, jejíž cena je garantována až do roku 2028.

Sloužit budou i pilotům zemí NATO

Kromě letounů státní podnik dostane speciální a výškovou výstroj, prostředky pro přežití, úvodní výcvik pilotů a pozemního personálu, pozemní vybavení, počáteční sady náhradních dílů a spotřebního materiálu, systémy pro plánování a rozbor letů a pozemní výcvikový systém. Součástí smlouvy je i opce na dodávku dalších čtyř letounů.

Stroje budou sloužit zejména pilotům armádních vzdušných sil, počítá se s nimi ale také pro výcvik pilotů jiných zemí v programu Severoatlantické aliance (NATO) Flight Training Europe. Pardubické Centrum leteckého výcviku bylo certifikováno jako jeden z prvních dvou kampusů v Evropě.

Ministerstvo obrany 24. srpna 2022 uzavřelo smlouvu na nákup 209 těžkých nákladních terénních automobilů Tatra 815-7 6x6 (na snímku z 5. června 2022) za více než 1,9 miliardy korun.

Armáda touží po nových náklaďácích, v první fázi jich koupí od Tatry dvě stovky

Ministerstvo obrany ve středu uzavřelo smlouvu na nákup 209 vozů Tatra za více než 1,9 miliardy korun. Úřad o tom informoval na svém webu. Se společností Tatra Trucks plánuje ministerstvo v nejbližších dnech podepsat ještě další smlouvu za zhruba 1,2 miliardy korun. Za ně pořídí 80 těžkých nákladních terénních automobilů. Podle ministerstva armáda bude potřebovat kvůli stáří obměnit stovky nákladních automobilů.

Přečíst článek

Aero už má na dodání letounu uzavřeno několik kontraktů, jde o desítky strojů, a s dalšími zákazníky je v pokročilé fázi jednání. Celkový počet objednávek společnost nezveřejňuje, kontrakty už dříve uzavřelo například s Vietnamem či Maďarskem. „Výborné zkušenosti a pozitivní zpětná vazba od domácích uživatelů jsou vždy tou nejlepší referencí pro každého výrobce, proto je státní podnik LOM Praha pro nás velmi důležitý zákazník," řekl prezident Aera Vodochody Viktor Sotona.

Nejnověji vyvinutý podzvukový proudový letoun L-39NG nové generace cvičného letounu Albatros letos získal typovou certifikaci bez omezení. Český výrobce Aero Vodochody ho tedy může prodávat do celého světa.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme