Reklama

Rusko oprašuje ideu Tuzexu. Otevře obchody pro diplomaty, platit budou valutami

Ruský obchod - ilustrační foto
ČTK
 ČTK

Diplomaté si v obchodech připomínající komunistickou síť Berjozka budou moci pořídit širokou škálu zboží - alkoholické nápoje a tabákové výrobky, šperky, kosmetiku, parfémy, cukrovinky i chytré telefony nebo hodinky. Obchody budou přijímat platby v eurech či dolarech.

Reklama

Rusko pro zahraniční diplomaty zřídí bezcelní obchody, kde si budou moci nakoupit zboží ze Západu za zahraniční měnu. Vrátí se tak k praxi ze sovětské éry, kdy existovaly obchody Berjozka, píše list The Guardian. Na podobném principu v někdejším Československu fungovala síť obchodů Tuzex.

Obchody patrně přivítají první zákazníky už na podzim. Vlastnit je bude společnost spadající pod ruské ministerstvo zahraničí a diplomaté si v nich budou moci pořídit širokou škálu zboží - alkoholické nápoje a tabákové výrobky, šperky, kosmetiku, parfémy, cukrovinky i chytré telefony nebo hodinky, napsal server Mediazona.

Hnědouhelný polský důl Turów

Dalibor Martínek: Rusové otočili svět. Uhlí už je zase fajn, i jádro. A dokonce i oteplování planety

Německo má na konci letošního roku podle svého závazku ukončit provoz všech tří dosud fungujících jaderných reaktorů. Jestli k tomu dojde bude ještě otázkou pro německé politiky a celou tamní společnost. Vyděšenou představou, že nebude mít v zimě ruský plyn.

Přečíst článek

Z Ruska odešla většina řetězců

Z Ruska se zahraniční společnosti od nábytkářské značky IKEA přes technologické giganty Apple a Microsoft po řetězce rychlého občerstvení McDonald's stáhly v reakci na únorovou invazi na Ukrajinu. Západní země proti ruským společnostem i jednotlivcům zavedly sankce.

V nových obchodech budou moci nakupovat jen lidé s oficiálními doklady, které prokazují, že patří mezi zahraniční diplomaty, zaměstnance mezinárodní organizace nebo jsou jejich rodinnými příslušníky. Obchody budou přijímat platby v eurech či dolarech.

„Je to úplný Sovětský svaz,“ napsal šéfeditor ruské Mediazony Sergej Smirnov v odkazu na praxi obchodů, které odčerpávaly od obyvatel prostředky v západní měně.

O zřízení obchodů informoval ruský parlamentní věstník.

Volkswagen

Prodá Volkswagen svou ruskou fabriku na škodovky? Zájem mají Kazaši

Továrnu v Kaluze by podle zdrojů listu Vedomosti mohla koupit kazašská firma Asia Auto. Ta má licenci na výrobu vozů Volkswagen a Škoda.

Přečíst článek

Kaliningrad

Rusové si oddychli. Litva končí s uzávěrou Kaliningradu

Litva zrušila zákaz železniční dopravy zboží podléhajícího sankcím Evropské unie do ruské Kaliningradské oblasti, která je na baltském pobřeží obklopena Polskem a Litvou. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na ruskou agenturu RIA Novosti.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Ruská ekonomika pokračuje v poklesu. Kvůli sankcím i menší ochotě Rusů nakupovat

Přečíst článek
Paříž představila vánoční osvětlení své nejznámější ulice, třídy Champs-Élysées. Letos se bude svítit úsporněji než obvykle, přesto ale světla ozářila 400 stromů.

Potemnělé Vánoce v Evropě. Další „obětí“ ruské invaze a energetické krize je vánoční osvětlení

Přečíst článek
Obchodní centrum - ilustrační snímek

Lukáš Kovanda: Češi šetří na všem. Na podzim lze čekat vlnu krachů hospod i firem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme