Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Vydavatel kultovního Tomb Raideru prodal práva za stamiliony dolarů, investuje do blockchainu

Komiksovou superhrdinku Laru Croft ve filmech ztvárnila Angelina Jolie
Paramount Picture, se svolením
Dušan Kütner
duk

Japonský vydavatel videoher Square Enix prodává kultovní franšízu Tomb Raider švédské Embracer Group a další své herní série za 300 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun). Důvodem je snaha firmy snížit náklady a zároveň investovat do nových technologií v čele s blockchainem a umělou inteligencí (AI), uvedl server CNBC.

Reklama

Japonský vydavatel videoher Square Enix oznámil, že převede tři ze svých herních studií – Eidos Interactive, Crystal Dynamics a Square Enix Montreal – na švédskou firmu Embracer Group. Za 300 milionů dolarů tak nový majitel mimo jiné získá práva k ikonické hře Tomb Raider s hlavní hrdinkou Larou Croft, která dala vzniknout i divácky úspěšným filmům s Angelinou Jolie (na snímku), a ke třem dalším herním sériím Deux Ex, Thief a Legacy of Kain.

Ray-Ban ve spolupráci s Facebookem prodává své první chytré brýle

Facebook otevře první kamenný obchod. Prodávat bude chytré brýle a virtuální realitu

Společnost Meta Platforms, která vlastní sociální síť Facebook či komunikátor WhatsApp, to s přesunem do virtuálního "metaversu" myslí vážně. Od 9. května si její zákazníci budou moci pořídit zařízení, která je do virtuálních dimenzí přenesou.

Přečíst článek

Square Enix uvedl, že prodává aktiva, aby snížil náklady v náročném globálním podnikatelském prostředí, a zároveň investuje do nových technologií, jako je blockchain, uvedla CNBC.

„Dohoda umožňuje společnosti Square Enix spuštění nových byznysů tím, že svůj záběr přesune k investicím do oblastí, jako jsou blockchain, umělá inteligence a cloudové technologie,“ uvedl Square Enix v prohlášení oznamujícím transakci.

Virtuální hra společnosti Meta a Oculus Horizon Worlds

Zuckerberg a Meta otestují prodej virtuálního zboží v metaverse. Lidé jsou ochotni zaplatit miliony

Provozovatel Facebooku společnost Meta a její šéf Mark Zuckerberg otestují prodej virtuálního zboží a zážitků v budovaném světě metaverse. Využijí k tomu hru z virtuálního prostředí Horizon Worlds, kterou ve Spojených státech spustili v prosinci. Důvodem je i to, že podle odhadu Citi Bank může činit hodnota ekonomiky metaverza do roku 2030 až 13 bilionů dolarů, uvedl server CNBC.

Přečíst článek

Závazek společnosti zvýšit výdaje v blockchainu – technologii, která stojí za mnoha kryptoměnami a nezaměnitelnými tokeny NFT – vedl k určitému odporu na sociálních sítích, podotkla CNBC. Dav hráčů bývá obvykle skeptický k NFT – digitálním aktivům navrženým tak, aby představovaly vlastnictví jedinečných sběratelských předmětů. Zatímco zastánci této technologie tvrdí, že by mohla odemknout nové druhy herních zážitků, mnoho hráčů o tom ale není přesvědčeno.

Tomb Raider je jednou z nejznámějších franšíz videoher všech dob. Ve hrách hráči procházejí britskou archeoložkou Larou Croft řadou starověkých hrobek a nebezpečných ruin. K dnešnímu dni se ho prodalo zhruba 88 milionů kopií. Hrdinka Tomb Raidera se rychle stala kulturní ikonou, inspirovala řadu filmů a produktů, zároveň však vyvolala debatu o nadměrné sexualizaci ženských postav v herním průmyslu.

Netflix má zájem o finskou firmu Next Games, která vyrábí hru Stranger Things: Puzzle Tales založenou na prvním seriálovém hitu Netflixu.

Netflix touží po dalším herním vývojáři, chce oprášit slávu Stranger Things

Netflix podniká další kroky k proniknutí do herního průmyslu. Firma podala oficiální nabídku na převzetí finského herního studia Next Games, které je autorem hry Stranger Things: Puzzle Tales založené na netflixovém seriálovém hitu. Současným vlastníkům nabídl 65 milionů eur (asi 1,68 miliardy korun).

Přečíst článek

Square Enix, který je nejvíce známý pro své oblíbené hry Final Fantasy, Dragon Quest a Kingdom Hearts, získal vlastnictví série Tomb Raider poté, co v roce 2009 koupil Eidos Interactive. Embracer byla původně společnost založená jako prodejce komiksů a her, postupem času se stala jednou z největších evropských herních skupin poté, co získala velké množství velkých studií včetně Gearboxu, vývojáře franšízy „stříleček“ Borderlands, a Koch Media.

Herní analytici uvedli, že prodejní cena za západní aktiva Square Enix byla překvapivě nízká, ale společnost dlouho hledala kupce. „Square Enix se snaží uvolnit tuto část svého podnikání, aby restrukturalizoval a zaměřil své investice,“ řekl CNBC Piers Harding-Rolls, vedoucí výzkumu her v Ampere Analysis.

Microsoft posiluje na herním trhu. Kupuje tvůrce herní série Call of Duty

Microsoft koupí za 68,7 miliardy dolarů Activision Blizzard, tvůrce videoher, který stojí za franšízou herní série „Call of Duty”. Má jít o největší akvizici Microsoftu v historii, a také největší akvizici v dějinách herního průmyslu, píše Bloomberg News. Akcie Activision Blizzard před otevřením burzy přidávají 40 procent.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bitcoin, ilustrační foto

Zabezpečení nestačí. Hackeři loni okradli investory do kryptoměn o 3,8 miliardy dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme