Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rekordní pokuta. Společnost Illumina musí zaplatit přes deset miliard, uvedla Evropská komise

EU, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Evropská komise vyměřila americké biotechnologické společnosti Illumina maximální možnou pokutu 432 milionů eur, tedy přes deset miliard korun, za to, že dokončila převzetí firmy Grail před získáním souhlasu evropských regulátorů. Podle serveru CNBC jde o dosud největší pokutu, jakou EK za podobné pochybení vyměřila. Illumina pokutu označila za nezákonnou a nepřiměřenou a hodlá se proti ní odvolat.

Reklama

Americká společnost Grail se zabývá diagnostikou rakoviny. Firma Illumina oznámila dohodu o jejím převzetí za 7,1 miliardy dolarů, přes 150 miliard korun, v roce 2020. Evropská komise v červenci 2021 zahájila hloubkovou kontrolu transakce a v září 2022 převzetí zablokovala kvůli obavám z negativních dopadů na hospodářskou soutěž. Illumina ale už v srpnu 2021, tedy před dokončením prověrky, ohlásila dokončení transakce.

Vyměřená pokuta odpovídá deseti procentům ročních globálních tržeb firmy Illumina. To představuje maximální finanční postih, jaký může Evropská komise za takové pochybení vyměřit. „Je to velmi vážné porušení pravidel, které vyžaduje vyměření odpovídající pokuty s cílem odradit od takového konání," uvedla Evropská komise. Firma Grail dostala pouze symbolickou pokutu 1000 eur.

Americký miliardář Elon Musk

Analýza: Zázračných 150 procent. Jak Tesla dokázala za půl roku vydělat investorům tolik?

Trefit dno bývá cílem investorů, ačkoli to je nemožné. Trefit dno akcií Tesly však zase tak složité nebylo. A kdo nakoupil akcie slavného výrobce elektromobilů letos v lednu, sklízí nyní zisk kolem 150 procent. Důvody? Tady jsou.

Přečíst článek

Loni v prosinci Evropská komise firmy Illumina a Grail informovala, že hodlá přijmout nápravná opatření, která budou vyžadovat zrušení akvizice. Konečné rozhodnutí ohledně zrušení akvizice ale ještě nepadlo, napsala Evropská komise.

Illumina se proti loňskému rozhodnutí Evropské komise zablokovat akvizici odvolala. Očekává, že verdikt ohledně odvolání padne koncem letošního nebo začátkem příštího roku, píše CNBC.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme