Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Regulace kryptoměn má zelenou. EU schválila nejpřísnější pravidla na světě

bitcoin, ilustrační foto
profimedia.cz
 ČTK

Nová pravidla by měla lépe ochránit zájmy Evropanů, kteří do kryptoaktiv investovali. Státy Evropské unie definitivně schválily regulace trhů s kryptoměnami, která zavádějí dosud nejpřísnější mezinárodní standard pro obchodování na trhu s virtuálními aktivy. Zprostředkovatelé budou díky nové normě shromažďovat údaje o prodávajících a kupujících, což má zabránit praní špinavých peněz či zkomplikovat obcházení unijních sankcí.

Reklama

Dříve dohodnutá pravidla nyní formálně jednomyslně potvrdili unijní ministři financí. Už v dubnu normu schválili poslanci Evropského parlamentu, nyní tak může vstoupit v platnost.

bitcoin (ilustrační foto)

Svět kryptoměn volá po vlastní regulaci. Bez ní další investoři nepřijdou

Firmy z odvětví kryptoměn volají po jednotné globální regulaci, která by nahradila dosavadní přístup. Ten je podle nich nepromyšlený a podobá se spíš nahodilému hašení požárů. Někteří ze zástupců těchto firem to řekli na konferenci, kterou v Londýně pořádal list Financial Times.

Přečíst článek

„Dnešní rozhodnutí je špatnou zprávou pro ty, kteří zneužívali kryptoaktiva ke svým nelegálním aktivitám, k obcházení sankcí EU nebo k financování války či terorismu,” uvedla švédská ministryně financí Elisabeth Svantessonová, jejíž země Radě EU předsedá. Význam přijetí nových pravidel podle ministryně vzrostl v souvislosti s nedávnými událostmi na kryptoměnovém trhu, zejména pádem burzy FTX. Norma by měla lépe ochránit zájmy Evropanů, kteří do kryptoaktiv investovali, dodala Svantessonová.

bitcoin (ilustrační foto)

Europarlament schválil první pravidla pro kryptoměny. Piráti byli proti

Evropský parlament schválil nařízení MiCA, což jsou pravidla regulace kryptoměnových trhů. Je to první ucelenější sada předpisů pro kryptoměnové odvětví na světě. EP schválil i další opatření, která se v odvětví kryptoměn zaměřují na boj proti praní špinavých peněz. Europoslanci za Českou pirátskou stranu opatření kritizují, chtějí zachovat určitou míru anonymity.

Přečíst článek

Nařízení označované zkratkou MiCA (Markets in Crypto Assets) požaduje, aby firmy vydávající a obchodující s kryptoměnami získaly v EU registraci. Úřady budou díky normě moci získat přístup k některým údajům z transakcí, což má zprůhlednit obchodování a zabránit nelegálním operacím.

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Krize nekrize. Brazilské digitální bance se daří. Od března si její akcie připsaly 40 procent

Pády regionálních bank v USA znejistily trh. Nad bankovní sektor se stáhla mračna. Existují však i světlé výjimky. Třeba brazilská digitální banka Nubank, která úspěšně expanduje do dalších zemí Latinské Ameriky. Do jejích akcií investoval i Warren Buffett. Od března jejich hodnota raketově roste.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Sam Bankman-Fried, někdejší miliardář a zakladatel kryptoměnové FTX, která zkrachovala

Zkrachovalá kryptoburza FTX žaluje Bankmana-Frieda a chce zpět stovky milionů dolarů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme