Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pronájmy ve Varšavě prudce zdražují. Garsonka vyjde i na 30 tisíc

Rezidenční výstavba ve Varšavě
ČTK/AP
 ČTK

Ceny pronájmů ve Varšavě od vypuknutí války na Ukrajině prudce rostou a nabídek ubylo, píše list Gazeta Wyborcza. Šokují hlavně ceny, jaké majitelé požadují za pronájem garsonek. „Inzeráty s cenou 5000 zlotých (asi 26.700 krun) měsíčně za přibližně dvě desítky metrů čtverečních nejsou ani vzácné, ani nejvyšší,“ upozornil deník.

Reklama

V průměru se garsonka podle expertky Karoliny Klimaszewské pronajímá za 2500 zlotých, v případě „nadstandardní“ garsonky za 3500. Podíl dražších nabídek stoupá. Těsně před válkou bylo v nabídce 818 garsonek, nyní jich je 320, a tak zájemce častěji narazí právě na dražší nabídky.

Rekordně drahá garsonka se nachází ve čtvrti Wola v nově postaveném obytném domě, kde firma Rezuro nabízí 25 metrů čtverečních za 7250 zlotých. V ceně jsou zahrnuty všechny poplatky, včetně wi-fi, za parkování se ale musí platit dodatečných 30 zlotých za den.

Plynovod Jamal, ilustrační foto

Hotovo. Gazprom zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska

Ruský plynárenský gigant Gazprom úplně zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Stalo se tak kvůli tomu, že tamní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech, uvedla ruská agentura TASS s odvoláním na sdělení Gazpromu.

Přečíst článek

Umístění v širším centru znamená, že do centra se autobusem dojede za 20 minut, pěšky za 50. Nejbližší stanice metra je 1,5 kilometru daleko. Okna míří přímo na na rušnou ulici s několikaproudou vozovkou, u které se budova nachází. Prohlídka předem není možná, firma je jen prostředník, který umožní zarezervovat si garsonku na týden či déle.

Jiná firma nabízí garsonku o 21 metrech čtverečních na stejné ulici za 5500 zlotých, a to s lepším vybavením a parkováním za 150 zlotých měsíčně. Garsonku si lze prohlédnout - pokud zrovna není pronajatá. Ale firma tu má osm či devět podobných bytů, a za ceny nižší než na Bookingu či Airbnb.

„Kvůli válce na Ukrajině máme teď boom. Pronajatých je 98 procent našich bytů. Nyní nabízíme až 220 bytů, ale brzy jich bude 300-400,“ říká majitel firmy Adrian Szcześniak. Hosté z Ukrajiny, jak říká, si byt obvykle pronajmou na dva až šest týdnů, pak hledají něco jiného.

Projekt Lihovar

Ceny bytů v Praze vzrostly za rok o 30 procent. Atakují úroveň 150 tisíc za metr čtvereční

Ceny nových bytů v Praze zběsile rostou. Průměrná cena za metr čtvereční se v letošním prvním čtvrtletí dostala na 145 749 korun. To je o téměř 30 procent více než před rokem, uvádí analýza předních developerů.

Přečíst článek

Od začátku války ubývají byty

Jsou i soukromé nabídky. „Luxusní garsonka“ za 5000 zlotých se nachází v paneláku ze 70. let v končině přezdívané Mordor a má 26 metrů čtverečních. Majitel vysvětluje vysokou cenu přílišným zájmem - když garsonku nabízel laciněji, ustavičně mu zvonil telefon. Na nabídku 2500 nechce ani slyšet: peníze ztrácejí na hodnotě a uvažuje o 6000 měsíčně.

Z „exkluzivních“ nabídek si zřejmě jen jedna vysokou cenu zaslouží: garsonka o rozloze 33 metrů čtverečních v domě z roku 2020 u parku v centru metra. Cenu 5000 zlotých, zahrnující místo v podzemní garáži, zahrádku a terasu, se daří usmlouvat na 4000.

„Od vypuknutí války na Ukrajině sledujeme drastický pokles počtu bytů nabízených k pronájmu ve Varšavě. Ještě koncem února jich bylo více než 6000, v polovině dubna 2000 a teď jich je asi 2500,“ říká Klimeszowská s tím, že spolu se ztenčením nabídky rostou ceny

Byty, ilustrační foto

Zdražování pokračuje. Průměrná cena staršího bytu v Česku přesáhla 90 tisíc korun za metr čtvereční

Průměrná cena staršího bytu se podle studie realitní skupiny European Housing Services (EHS) , která využívá data svých zakládajících členů - realitních služeb Bezrealitky a Maxima Reality, za první čtvrtletí dostala v Česku poprvé nad 90 tisíc korun za metr čtvereční. V Praze přijde starší byt na víc než 120 tisíc za metr čtvereční a v Brně je to přes 90 tisíc. Nájmy se vrátily na ceny před koronavirovou krizí.

Přečíst článek

„Část nabídek je zjevně nadhodnocena ve stylu 'uvidíme, možná si to někdo pronajme'. Zájem je velký, a tak občas i tato metoda funguje,“ připouští expertka.

Do Polska z Ukrajiny podle údajů pohraniční stráže od ruského vpádu přicestovalo skoro 3,6 milionu lidí, opačným směrem se mezitím vrátilo přibližně 1,5 milionu.

Vít Soural, Flat Zone

Vít Soural: Polský trh je zajímavější než ten český. Staví se tam víc a levněji

Vít Soural, syn miliardáře a majitele developerské společnosti Trigema Marcela Sourala, vede startup Flat Zone. Ten pod hlavičkou Trigemy sbírá a analyzuje data z českého a slovenského realitního trhu. A chystá se proniknout i do dalších evropských zemí, ve hře je Polsko. „Slováci mají sice o něco efektivnější stavební řízení než my Češi, ale ne o moc. Mnohem zajímavější je v tomto ohledu i co do objemu polský trh,“ říká Vít Soural.

Přečíst článek

Bytové domy projektu Unicity Living na Zeleném trojúhelníku vedle kampusu Západočeské univerzity v Plzni na snímku z 18. března 2021. Byty, které postavila česká realitní a investiční společnost Daramis, koupila švédská společnost Heimstaden, třetí největší poskytovatel nájemního bydlení v Evropě.

Výstavba nájemního bydlení raketově roste. Developeři vidí v nájmu budoucnost

Na pražský trh letos míří stovky nájemních bytů, nejvíc za poslední desítky let. Rodí se staronový trend, nájemní bydlení. Protože ceny nových bytů už jsou pro Čechy příliš drahé.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Krkonošská chalupa

Chalupaření v Česku se mění: místo roubenky ve Špindlu, apartmán v Krušných horách nebo na Kapverdách

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme