Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská burza prudce padá, mohou za to spekulace o mrtvých

Vladimir Putin
ČTK

Nejhorší den od finanční krize zažívají ruské akcie, padá i rubl.

Reklama

Ruské akciové trhy dnes odpoledne urychlily propad, hlavní index moskevské burzy RTS odepisuje více než deset procent a je nejníže od podzimu 2020. Impulzem k výprodeji se stalo tvrzení Moskvy, že ruská armáda a pohraniční stráž zabily na svém území sabotéry z Ukrajiny, ačkoliv Kyjev to podle médií popřel.

Index RTS, který je denominovaný v dolarech, odpoledne odepisoval téměř 12 procent. Od začátku roku tak ztrácí více než 22 procent. Index MOEX, denominovaný v rublech, ztrácel více než devět procent.

Index MSCI Eastern Europe podle Reuters klesl o 13 procent, jde o největší propad od finanční krize v roce 2008. Index sdružuje velké ruské akcie jako Sberbank, Gazprom, Lukoil a podobně. 

Zrušený prodej dluhopisů

Výprodej se nevyhýbá ani devizovému trhu. Proti dolaru spadl o 2,5 procenta. Ruské ministerstvo financí kvůli propadu na trzích zrušilo aukci státních dluhopisů, na kterou se chystalo, uvedla agentura Reuters.

Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Česká firma Primoco se musí stáhnout z Ruska. Přijde tak o miliony

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV ke konci ledna ukončil činnost v Rusku, kde se svými drony poskytoval služby v civilní oblasti. Důvodem je sankční režim EU vůči Rusku, kvůli kterému firma nemůže získat novou exportní licenci potřebnou pro provoz svých bezpilotních letounů v Ruské federaci.

Přečíst článek

"Týden znovu začal závanem křehké naděje na geopolitické frontě," uvedli dopoledne analytici společnosti BCS Global Markets. Poukázali tak na chystanou vrcholnou schůzku mezi prezidenty Ruska a Spojených států Vladimirem Putinem a Joem Bidenem a na jednání ministrů zahraničí obou zemí. Ti by měli 24. února dojednat podrobnosti summitu.Situace se ale výrazně zhoršila po odpolední zprávě o sabotérech z Ukrajiny, jak situaci vykresluje Moskva. To podle analytiků zhoršuje i vyhlídky na schůzku Putina s Bidenem.

Americké akcie se kvůli státnímu svátku dnes neobchodují. 

Donald Trump, bývalý prezident USA

Posílejte pravdu! Trump má novou sociální síť a na ní první uživatele

Následujte pravdu! Tak od dneška láká nové americké uživatele ke sledování nová aplikace mediální společnosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Píše se v popisku aplikace na App Store.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme