Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruská burza prudce padá, mohou za to spekulace o mrtvých

Vladimir Putin
ČTK

Nejhorší den od finanční krize zažívají ruské akcie, padá i rubl.

Reklama

Ruské akciové trhy dnes odpoledne urychlily propad, hlavní index moskevské burzy RTS odepisuje více než deset procent a je nejníže od podzimu 2020. Impulzem k výprodeji se stalo tvrzení Moskvy, že ruská armáda a pohraniční stráž zabily na svém území sabotéry z Ukrajiny, ačkoliv Kyjev to podle médií popřel.

Index RTS, který je denominovaný v dolarech, odpoledne odepisoval téměř 12 procent. Od začátku roku tak ztrácí více než 22 procent. Index MOEX, denominovaný v rublech, ztrácel více než devět procent.

Index MSCI Eastern Europe podle Reuters klesl o 13 procent, jde o největší propad od finanční krize v roce 2008. Index sdružuje velké ruské akcie jako Sberbank, Gazprom, Lukoil a podobně. 

Zrušený prodej dluhopisů

Výprodej se nevyhýbá ani devizovému trhu. Proti dolaru spadl o 2,5 procenta. Ruské ministerstvo financí kvůli propadu na trzích zrušilo aukci státních dluhopisů, na kterou se chystalo, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Primoco UAV se stahuje z Ruska.

Česká firma Primoco se musí stáhnout z Ruska. Přijde tak o miliony

Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV ke konci ledna ukončil činnost v Rusku, kde se svými drony poskytoval služby v civilní oblasti. Důvodem je sankční režim EU vůči Rusku, kvůli kterému firma nemůže získat novou exportní licenci potřebnou pro provoz svých bezpilotních letounů v Ruské federaci.

Přečíst článek

"Týden znovu začal závanem křehké naděje na geopolitické frontě," uvedli dopoledne analytici společnosti BCS Global Markets. Poukázali tak na chystanou vrcholnou schůzku mezi prezidenty Ruska a Spojených států Vladimirem Putinem a Joem Bidenem a na jednání ministrů zahraničí obou zemí. Ti by měli 24. února dojednat podrobnosti summitu.Situace se ale výrazně zhoršila po odpolední zprávě o sabotérech z Ukrajiny, jak situaci vykresluje Moskva. To podle analytiků zhoršuje i vyhlídky na schůzku Putina s Bidenem.

Americké akcie se kvůli státnímu svátku dnes neobchodují. 

Donald Trump, bývalý prezident USA

Posílejte pravdu! Trump má novou sociální síť a na ní první uživatele

Následujte pravdu! Tak od dneška láká nové americké uživatele ke sledování nová aplikace mediální společnosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Píše se v popisku aplikace na App Store.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burzovní palác

České akcie letos investorům prodělaly kalhoty. Brutálně propadly banky, ČEZ i Pilulka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme