Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Štěpán Křeček: Dění kolem Ukrajiny odstartovalo paniku na trzích

Burza, ilustrační foto
ČTK
Štěpán Křeček

Vyhrocení bezpečnostní situace ve východní Evropě má hmatatelné dopady na trhy. Vydělat se dá na energetických a zemědělských komoditách či drahých kovech. Naopak riziková aktiva jako akcie či kryptoměny zažívají masivní výprodej, píše ve svém komentáři hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Reklama

Cena ropy se dostala na své sedmileté maximum a atakuje hranice 100 dolarů za barel. Lze očekávat i prudký nárůst ceny zemního plynu, elektřiny, uhlí a dalších komodit, kterých by mohlo být nedostatek kvůli případnému narušení dodávek z Ruska do Evropy. Rovněž narůstají ceny zemědělských komodit jako jsou pšenice, kukuřice, rýže či sója.

Akciové trhy zažívají výplach a dochází k poklesu indexů po celém světě. Nejvíce jsou zasaženy evropské akcie. Mimořádně hluboký propad zažil ruský akciový index RTS, který za posledních 5 dní ztratil 26 procent své hodnoty. Aktuálně se obchoduje na úrovni z přelomu října a listopadu 2020.

Putinův projev otřásl burzami, hlavní náraz ale teprve přijde

Ruské akcie i rubl se v pondělí v reakci na zásadní vystupňování konfliktu na Ukrajině mohutně propadly. Krok ruského prezidenta Vladimira Putina, který uznal dvě povstalecké republiky na východě Ukrajiny, citelně zvyšuje riziko v celé oblasti. To stahuje dolů jak ruská, tak ukrajinská aktiva. Ve Spojených státech se v pondělí kvůli svátku neobchodovalo.

Přečíst článek

Zatímco většina akciových titulů klesá, některým společnostem by současná napjatá situace kolem Ukrajiny mohla prospět. Například výrobci zbraní či firmy zaměřené na kybernetickou bezpečnost zřejmě budou evidovat zvýšenou poptávku po svých produktech. Situace může hrát do karet i některým ropným a energetickým společnostem či producentům potravin.

Investoři se začínají z rizikových aktiv stahovat do bezpečných přístavů. Mezi které patří drahé kovy jako jsou zlato, stříbro či v letošním roce populární palladium. Bouřlivá situace může uškodit menším měnám na rozvíjejících se trzích. Do tohoto ranku patří i česká koruna. Hlavní pohyb na měnovém trhu se však zatím odehrává na rublu, který výrazně oslabuje vůči dolaru.

>>>>>> Další komentáře k aktuálnímu dění čtěte zde <<<<<<

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme