Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Předschválená půjčka není jistota

Předschválená půjčka není jistota
ČTK
Komerční spolupráce

S pojmy předschválená půjčka, předschválený úvěr nebo předschválený limit jste se u své banky zřejmě setkali – ať už vám banka nabídla předschválený limit na osobní půjčku, kreditní kartu nebo třeba hypotéku. Pokud uvažujete o jakémkoli typu půjčky, s předschváleným limitem ji s největší pravděpodobností vyřídíte o něco rychleji.

Reklama

Ovšem přeschválený limit neznamená, že úvěr od banky dostanete. Po vaší žádosti, což s předschváleným limitem u občanské půjčky většinou znamená několik kliknutí v internetovém bankovnictví, následují schvalovací procesy v bance. A pokud bude vše v pořádku, banka vám žádost schválí, tak můžete čerpat úvěr během pár minut.

Výše předschválené půjčky

Předschválený limit vám banka zpravidla nabídne po určité době, kdy jste jejím klientem a chodí vám do ní nějaký příjem. Výši předschváleného limitu k osobní půjčce, kreditní kartě či hypotéce uvidíte například ve vašem internetovém nebo mobilním bankovnictví. Určitý limit můžete získat už v momentě, kdy si v bance teprve účet zakládáte. V praxi to znamená, že například při změně banky, nebo pokud si zakládáte první osobní či podnikatelský účet, máte možnost od banky získat například kreditní kartu se limitem třeba 30 tisíc korun. 

Výše předschválených limitů se liší, a to obvykle podle vašich příjmů, ale také podle typu nabízené půjčky. U osobních půjček a kreditních karet se limit pohybuje obvykle v řádu desetitisíců, u hypoték pak bývá předschválený limit vyšší.   

Různé typy předschválených úvěrů nabízí banky i podnikatelům. V jejich případě platí obdobná pravidla jako u občanských půjček.

Prozkoumejte další podmínky půjčky

Úroková sazba i RPSN jsou u předschválených půjček obvykle stejné jako při žádosti o běžnou půjčku, a to u všech výše zmíněných produktů. Než o půjčku zažádáte, přečtěte si kompletní podmínky a věnujte pozornost také pojištění, jako je například pojištění schopnosti splácet.

Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění.

Expert radí: Nepodceňujte pojištění hypotéky. A na co si dát ještě pozor

Banky při financování bydlení nechtějí nic riskovat. Proto sjednání hypotéky vždy podmiňují zástavou kupované nebo jiné vhodné nemovitosti, kterou mohou v případě dlouhodobého nesplácení úvěru zpeněžit a uspokojit tak svoji pohledávku. Jistí se i pro případ škod na nemovitosti, které snižují její reálnou tržní cenu. Při sjednání hypotéky je proto vždy potřeba řešit i otázku pojištění. Jaké pojištění je nutné uzavřít, podle čeho vybírat, co nepodcenit a na co si dát pozor, radí Miroslav Majer, CEO startupu hyponamíru.cz. 

Přečíst článek

Co předchází čerpání předschválené půjčky

Nezapomeňte na to, že předschválený limit je stále pouze nabídka. Nezaručuje tedy, že vám banka půjčku skutečně poskytne. Pokud si o ni požádáte, musí vás a vaše příjmy banka ze zákona prověřit. Pokud je vše v pořádku, půjčku tak můžete mít během chvíle schválenou a peníze rychle k dispozici. Předschválený limit rovněž nemusíte využít v plné výši, půjčit si můžete i méně. 

Analytik: Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně

Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně, říká analytik

Po dekádě růstu cen přišla na tuzemský realitní trh stagnace a pokles cen, například v Praze až o osm procent, říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky. V dalším díle podcastu Realitní Club jsme s ním probírali i další vývoj cen, ale třeba i to, ve kterých lokalitách se vyplatí investovat do nemovitostí.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme