Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlepšená prognóza. Přední evropské firmy mohou letos očekávat zisky, uvedla banka Goldman Sachs

Goldman Sachs (ilustrační foto)
ČTK / AP
 ČTK

Zisky podniků, které jsou součástí panevropského akciového indexu STOXX Europe 600, se v letošním roce zvýší asi o tři procenta, předpovídá to americká investiční banka Goldman Sachs. V předchozí prognóze předpokládala, že zisky těchto podniků budou letos stagnovat, uvedla agentura Reuters.

Reklama

Za zlepšením výhledu podle banky stojí vyšší ceny ropy, které podporují zisky ropných společností. Banka nicméně upozornila, že po zohlednění inflace zisky patrně vykážou dvouprocentní pokles.

Goldman Sachs předpokládá, že cena severomořské ropy Brent bude na konci letošního roku činit 88 dolarů za barel. Předpověděla zároveň, že do konce příštího roku se ceny ropy vyšplhají na 100 dolarů za barel.

Ústí nad Labem

David Ondráčka: Make Sudety Great Again

Česko bylo dlouho specifické svou relativní sociální soudržností a poměrně malými rozdíly mezi regiony. To jsme ale za posledních 35 let bohužel nedokázali udržet a je to jedna z velkých chyb polistopadové transformace. Rozdíly dramaticky narostly a dále se prohlubují. Podle mě je zásadní politické, ekonomické a sociální téma, jak nakopnout zaostávající regiony, jak tam chytře investovat a strategicky rozdílné tempo vyrovnávat. Jak prostě udělat naše příhraniční regiony a Sudety Great Again.

Přečíst článek

Ceny ropy se od vypuknutí konfliktu mezi palestinským hnutím Hamás a Izraelem zvýšily zhruba o šest procent, Brent se v současnosti nachází v blízkosti 90 dolarů za barel. To vedlo k výraznému posílení akcií evropských ropných a plynárenských společností BP, Shell a TotalEnergies. V pondělí se akcie firem z evropského ropného a plynárenského sektoru vyšplhaly na devítileté maximum.

Index STOXX Europe 600 si od začátku letošního roku připisuje zhruba šest procent. Vloni se index propadl o 12,9 procenta, což byl jeho nejhorší výkon od roku 2018.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme