Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Blíží se velké podzimní zdražování potravin. Postihne vše

potraviny
ČTK
Lukáš Kovanda

Potraviny se dosud držely spíše stranou velké vlny zdražování, která zalila Českou republiku. Celková inflace ale může ještě do konce letošního roku atakovat úroveň až sedmi procent, skoro nejvyšší za čtvrtstoletí, a potraviny už tak stranou nezůstanou.

Reklama

Světové ceny potravin vylétly v květnu meziročně o více než 40 procent a od té doby se každý měsíc cenový růst drží nad 30 procenty. Nyní tento světový růst cen potravin přijde i do Česka. Aktuálně celosvětově nejvíce rostou ceny olejů, o bezmála 70 procent, cukru (o skoro 50 procent) a obilovin a cereálií (o zhruba 30 procent). Tyto potraviny tvoří klíčové složky průmyslově vyráběných potravinářských produktů, takže proto velké potravinářské společnosti jako Nestlé ohlašují výrazné podzimní zdražení.   

Společnost Nestlé Česko, jež vyrábí třeba cukrovinky či nápoje, koncem minulého týdne uvedla, že své výrobky bude zdražovat od čtyř do třinácti procent. Vysvětluje to narušením dodavatelsko-odběratelských řetězců ve světě či růstem cen energií. Vskutku, vedle zdražování základních potravin typu olejů, cukru či obilovin dramaticky stoupají náklady přepravy a zpracování. Jak ke přepravě, tak ke zpracování potravin je třeba energií typu elektřiny či plynu, jež však v posledních týdnech zejména v Evropě a v částech Asie zdražují na rekordní úrovně. Třeba růst velkoobchodní ceny plynu vrcholil v EU minulý týden, kdy zdražení činilo meziročně až 400 procent.  

GreeenTech

Zelené oázy v poušti. Český GreeenTech v Dubaji boduje, bude i v místní Ikei

O technologii pěstebních kontejnerů od firmy GreenTech je v Dubaji zájem. Její zakladatel, Dmitrij Lipovski, doufá, že si z Expa přiveze kontrakty za 10 milionů korun. „Švédům se to hodně líbí a chtějí naší technologii využít i v dubajské pobočce řetězce Ikea. A podařilo se nám dohodnout už i s jednou českou restaurací v Dubaji, která si od nás farmu z pavilonu odkoupí,” říká Lipovski.

Přečíst článek

Světová přepravní krize

Přepravu potravin komplikuje světová přepravní krize. Ta se typicky projevuje mocným vzestupem ceny za přepravu zboží kontejnerovým plavidlem. Cena kontejnerové přepravy narostla letos meziročně až o 350 procent. Navíc dochází k růstu cen ropy, a tedy benzínu či nafty a dalších paliv. Ropa Brent se prodává za cenu kolem 84 dolarů za barel, což je takřka nejvíce od roku 2014.   

Aby toho nebylo málo, přidávají se rozmary klimatu. Ty se projevují například zdražováním kávy, jejíž letošní úrodu poznamenala nebývalá sucha a mrazy v Brazílii, která je jejím největší světovým vývozcem. Kvůli zdražování kávy si připlatí i hosté tuzemských kaváren, a to na jednom hrnku až o dvacet procent. 

Mražené polotovary jsou nedostatkovým zbožím.

Není jídlo ani benzín? Zachovejte klid, zní z Downing Street

Potravinová a palivová krize již týdny zkouší národ, který je znám zachováním klidu a pokračováním v duchu hesla „Keep calm and carry on.“ Co stojí za výpadky v dodávkách potravin a paliva záleží na tom, zda se ptáte britského ministra anebo kohokoliv jiného. Může za to přílišné nakupování ve strachu z nedostatku těchto komodit, respektive nedostatek řidičů kamionů.

Přečíst článek

Mezinárodní výrobní krize navíc ještě zdražuje chemikálie a materiály na výrobu obalů potravin. Například hliník, jenž se používá k výrobě nápojových plechovek, se včera na světovém trhu zdražil na třináctileté maximum.  

V českých podmínkách se ve zdražování potravin promítne také výrazný růst mezd zemědělců, potravinářů nebo přepravců, k němuž v posledních letech došlo.  

benzin, nafta, čerpací stanice

Lukáš Kovanda: Růst cen pohonných hmot se jen tak nezastaví

Pohonné hmoty v Česku dál výrazně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 překročila 35 korun za litr. Skokově stoupá i cena nafty. Za týden vzrostla o více než korunu na 33,56 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Přečíst článek

Vila v Kostelci nad Ohří vznikla podle návrhu architektů ze studia ADR.

Na místě cihelny stojí vila s bazénem a heliportem

Horizontální vila s dřevěným obkladem stojí na místě někdejšího industriálního areálu. Objekt vznikl podle projektu architektonického ateliéru ADR.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rusové vybírají hotovost v obavách ze sankcí západu.

Život v Rusku je s každým dalším týdnem invaze nákladnější. Ceny potravin rostou i o desítky procent

Přečíst článek
Inflace, ilustrační foto

Inflace se za březen přiblížila 13 procentům. A zdražování se jen tak nezastaví, míní ekonomové

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme