Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Růst cen pohonných hmot se jen tak nezastaví

benzin, nafta, čerpací stanice
Pixabay
Lukáš Kovanda

Pohonné hmoty v Česku dál výrazně zdražují. Průměrná cena benzinu Natural 95 překročila 35 korun za litr. Skokově stoupá i cena nafty. Za týden vzrostla o více než korunu na 33,56 koruny za litr. Vyplývá to z dat společnosti CCS.

Reklama

Důvodem prudkého zdražení pohonných hmot je vývoj cen na trhu s ropou. Cena severomořské ropy Brent se dnes dopoledne středoevropského času dostala poprvé od roku 2018 nad úroveň 84 dolarů za barel. S výjimkou několik dní října 2018, kdy se její cena vyhoupla až nad 86 dolarů za barel, je tak nejdražší od roku 2014. V roce 2014 probíhalo historické zlevnění ropy, umožněné břidličnou revolucí zejména v USA. V druhé polovině minulého desetiletí cenu ropy významně stlačoval právě příliv ropy získávané z břidlic v Severní Americe. 

Ropa zdražuje, jelikož Rusko, Saúdská Arábie a další velcí tradiční těžaři ropy, kteří po pandemii látají díry svých státních rozpočtů, záměrně neuvolňují těžbu ropy tolik, jak by mohli. Protože ropa na světový trh tedy neproudí v takovém objemu, aby to při stávající ceně uspokojilo veškerou poptávku, její cena znatelně roste.

Ropa, ilustrační foto

Ropa výrazně zdražuje kvůli napětí na trzích s energií

Ceny ropy výrazně rostou kvůli napětí na trzích s energií. Americká lehká ropa West Texas Intermediate poprvé od listopadu 2014 překročila hranici 80 dolarů za barel.

Přečíst článek

Sháňka po ropě je silná i proto, že ropa do značné míry představuje náhražku plynu. Když třeba výrazně zdraží plyn pro průmyslové využití, představují ropné produkty typu topné nafty blízkou alternativu. Rekordní zdražování plynu, které v posledních týdnech přivodilo Evropské unii a také části Asie energetickou krizi, tak umocňuje sháňku po topné naftě, tím pádem tak zvedá cenu tohoto ropného produktu – takže se nakonec zvyšuje i cena ropy. A kvůli tomu pak zdražuje benzín či nafta u českých čerpacích stanic. 

Benzín se v Česku nyní prodává za nejvyšší ceny od roku 2014. V těchto dnech se poprvé od té doby přehoupla jeho průměrná cena nad úroveň 35 korun za litr. Meziročně je nyní benzin dražší o více než sedm korun na litru a nafta zhruba o 6,50 koruny.

peníze, ilustrační foto

Inflace v září zrychlila na 4,9 procenta

Spotřebitelské ceny vzrostly v září o 4,9 procenta ze srpnových 4,1 procenta. Zvýšily se náklady na vlastní bydlení, dále zdražily například pohonné hmoty, tabák, automobily, oděvy, stravování v restauracích i nábytek do domácnosti. Uvádí statistika Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

A další zdražování ještě bude následovat. V zimě nelze vyloučit ceny kolem 40 korun za litr. Již nyní zdražování pohonných hmot, v září meziročně více než dvacetiprocentní, výrazně přispívá ke zrychlování celkové inflace. Tak bude koncem roku atakovat až sedmiprocentní úroveň. 

energie

Týden tradera: Vysoké napětí na trhu s energiemi

Volatilita měřena americkým indexem strachu VIX se již nějakou dobu drží na vyšších úrovních (kolem 20) a nezdá se, že by ho mělo v příštích dnech něco významně trvale uklidnit. Investoři si možná uvědomují, že křehké pandemické oživení může být ohroženo strmým růstem cen energií ve světě, pokřivením dodavatelských vztahů a inflací. 

Přečíst článek

Vítěz voleb: koalice Spolu

Těžký úkol vlády. Zbavit veřejné finance miliardových mank

„Fialova drahota“ se blíží, nová pravicová vláda bude muset znovu dojednat Green Deal. Jinak si proti sobě poštve miliony důchodců a skoro milion frustrovaných, jejichž hlas u voleb propadl.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

čerpací stanice, ilustrační foto

Čerpací stanice nezohlednily letní propad cen ropy, pohonné hmoty zdražují

Přečíst článek
Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Lukáš Kovanda: Prosincová inflace je nečekaně nízká. Pomohlo také zlevnění ropy a pohonných hmot

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme