Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Policie obvinila pět lidí v kauze Dozimetr kvůli VZP. Mezi nimi i exposlance ODS Šnajdra

V kauze Dozimetr bylo obviněno pět dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra (na snímku ze 16. července 2013). Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).
ČTK
 ČTK

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu obvinili v případu souvisejícím s kauzou Dozimetr pět lidí. Uvedl to státní zástupce Adam Borgula z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Kvůli hospodaření Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) viní policie skupinu z trestných činů podplacení, přijetí úplatku, zjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a legalizace výnosů z trestné činnosti.

Reklama

Servery Seznam Zprávy a Deník N minulý týden uvedly, že mezi stíhanými je i bývalý poslanec ODS Marek Šnajdr. „Potvrzuji, že policejní orgán Policie České republiky, Národní centrála proti organizovanému zločinu SKPV, zahájila na základě mého pokynu trestní stíhání pěti osob," uvedl Borgula. „Vyšetřovaná trestná činnost souvisí s hospodařením Všeobecné zdravotní pojišťovny. Další informace není možné k věci poskytnout," dodal.

Šnajdr obvinění odmítá, uvedl minulý týden jeho právní zástupce Lukáš Trojan. Serveru Seznam Zprávy sdělil, že se obvinění někdejšího politika opírá o tvrzení spolupracujícího obviněného, podnikatele Pavla Dovhomilji, stejně jako bylo jeho stíhání v kauze manipulace nemocničních zakázek založeno na výpovědi podnikatele Tomáše Horáčka.

Píšu další knihu. Bude tam i Dozimetr, prozradila exprimátorka Krnáčová v podcastu

Dozimetr byla válka českých a moravských gangů, zaznělo v třetím díle podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek

„Klient si klade otázku, zda jde o náhodu, či zda pan Dovhomilja a pan Horáček svůj postup vůči klientovi vzájemně nekoordinují. Klient je přesvědčen, že vyšetřování přinese odpovědi i na tuto otázku," uvedl Trojan.

Hlavní kauzou v Dozimetru jsou zakázky Dopravního podniku

Hlavní větev kauzy Dozimetr se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Ve větvi týkající se VZP podezřelí žádali podle policie provize po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby.

Witowski

DPP je rukojmím v politickém boji, říká šéf podniku Witowski

Dlouhá jednání o pražské koalici přinášejí jistou míru nejistoty pro plánování dalšího rozvoje dopravního podniku (DPP), ale na provoz MHD v metropoli bezprostřední vliv nemají. Uvedl to řekl ředitel podniku Petr Witowski. Komplikací je podle něj to, že se podnik i v souvislosti s kauzou Dozimetr stal dějištěm politických bojů. Do výběrového řízení na generálního ředitele, které podnik na pokyn rady města před časem vyhlásil, se Witowski přihlásil.

Přečíst článek

Deník N napsal, že dalšími stíhanými jsou vedle Šnajdra bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek, bývalý ředitel technické podpory VZP Josef Listík a Dovhomilja. Posledně jmenovaný Dovhomilja už byl dříve obviněn v hlavní větvi kauzy kolem DPP a od poloviny loňského roku spolupracuje s policií.

Celkem bylo obviněno dvacet lidí

V kauze Dozimetr bylo ještě před novou sérií obvinění stíháno více než deset lidí v čele s podnikatelem Michalem Redlem. Policisté tvrdí, že organizovaná Redlova skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Jejich cílem bylo získat od vítězných firem úplatky.

Šnajdr čelí kromě Dozimetru obvinění i v kauze manipulace nemocničních zakázek. V roce 2019 byl obviněn z přijetí úplatku kvůli zakázce pražské Nemocnice na Bulovce a v roce 2021 bylo jeho obvinění rozšířeno o padělání listin. Celkem bylo v tomto případě postupně obviněno přes 20 lidí a osm právnických osob, část z nich už byla odsouzena.

Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

David Ondráčka: Komunální volby. O čem by se mělo mluvit, nejen v Praze

Komunální volby jsou před námi. Bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka ve svém komentáři popisuje několik témat, o kterých by rád slyšel debatu politiků v Praze, ale platí to stejně třeba pro Ostravu, Brno nebo Plzeň.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme