Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V kauze Dozimetr byli obviněni další lidé včetně exposlance ODS Šnajdra

Všeobecná zdravotní pojišťovna v Praze
Dušan Kütner / Newstream
 ČTK

V kauze Dozimetr bylo obviněno několik dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra. Uvedly to servery Seznam Zprávy a Deník N na základě nejmenovaných zdrojů blízkých vyšetřování. Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Šnajdr v minulosti působil jako náměstek ministra zdravotnictví a také jako člen správní rady VZP.

Reklama

Servery se rozcházejí v počtech údajně nově obviněných. Podle Seznam Zpráv začala nyní policie v kauze stíhat dalších pět lidí a podle Deníku N čtyři lidi. Policie, státní zastupitelství ani Šnajdr a jeho advokát se k těmto informacím podle serverů nevyjádřili.

Witowski

DPP je rukojmím v politickém boji, říká šéf podniku Witowski

Dlouhá jednání o pražské koalici přinášejí jistou míru nejistoty pro plánování dalšího rozvoje dopravního podniku (DPP), ale na provoz MHD v metropoli bezprostřední vliv nemají. Uvedl to řekl ředitel podniku Petr Witowski. Komplikací je podle něj to, že se podnik i v souvislosti s kauzou Dozimetr stal dějištěm politických bojů. Do výběrového řízení na generálního ředitele, které podnik na pokyn rady města před časem vyhlásil, se Witowski přihlásil.

Přečíst článek

Hlavní větev kauzy Dozimetr se týká ovlivňování zakázek v pražském dopravním podniku (DPP). Ve větvi týkající se VZP podezřelí žádali podle policie provize po společnostech, které pojišťovně dodávají IT služby. Podle Seznam Zpráv je Šnajdr stíhán za korupci.

"Případ v této fázi trestního řízení nemůžeme komentovat," řekla Seznam Zprávám vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová. Vyjádřit se k tomu podle serveru nechtěl ani mluvčí policejní Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle Deníku N obvinění nekomentovali ani Šnajdr a jeho advokát Lukáš Trojan.

Obviněni jsou lidé kolem VZP

Deník N píše, že dalšími nově stíhanými jsou vedle Šnajdra bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek, bývalý ředitel technické podpory VZP Josef Listík a podnikatel Pavel Dovhomilja. Posledně jmenovaný Dovhomilja už byl dříve obviněn v hlavní větvi kauzy kolem DPP a od poloviny loňského roku spolupracuje s policií. Také Knížek, Listík a Dovhomilja dnešní informace nekomentovali, píše server.

Píšu další knihu. Bude tam i Dozimetr, prozradila exprimátorka Krnáčová v podcastu

Dozimetr byla válka českých a moravských gangů, zaznělo v třetím díle podcastu Marcely Fialkové Nekorektní dvojka, jehož hostem byla bývalá pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Přečíst článek

V kauze Dozimetr bylo ještě před novou sérií obvinění stíháno více než deset lidí v čele s podnikatelem Michalem Redlem. Policisté tvrdí, že organizovaná Redlova skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat výběrová řízení. Jejich cílem bylo získat od vítězných firem úplatky. Kromě DPP a VZP se podle dřívějších informací týká jedna z větví Dozimetru také zakázek Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje.

Kauza Dozimetr měla dopad na několik vysoce postavených politiků. Kvůli kontaktům s Redlem loni odstoupil tehdejší ministr školství za hnutí STAN Petr Gazdík a europoslanec STAN Stanislav Polčák ze stejných důvodů v hnutí pozastavil členství.

Zdeněk Hřib, primátor, politik, Petr Hlaváček, náměstek primátora, Jan Čižinský, starosta

David Ondráčka: Komunální volby. O čem by se mělo mluvit, nejen v Praze

Komunální volby jsou před námi. Bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka ve svém komentáři popisuje několik témat, o kterých by rád slyšel debatu politiků v Praze, ale platí to stejně třeba pro Ostravu, Brno nebo Plzeň.

Přečíst článek

Ze STAN byl vyloučen bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček, který je v kauze stíhán. Z funkce místopředsedkyně Sněmovny také odstoupila Jana Mračková Vildumetzová (ANO) po kritice, že svědkem jejího manžela na jejich svatbě a kmotrem jejího dítěte byl podnikatel Zakaría Nemrah, který je v kauze Dozimetr také obviněný.

Šnajdr figuruje ve více kauzách

Šnajdr čelí kromě Dozimetru obvinění i v kauze manipulace nemocničních zakázek. V roce 2019 byl obviněn z přijetí úplatku kvůli zakázce pražské Nemocnice na Bulovce a v roce 2021 bylo jeho obvinění rozšířeno o padělání listin. Celkem bylo v tomto případě postupně obviněno přes 20 lidí a osm právnických osob, část z nich už byla odsouzena.

Šnajdr figuroval také v tzv. kauze poslaneckých trafik, která v roce 2013 přispěla k pádu vlády tehdejšího premiéra Petra Nečase. Šnajdr a další bývalí poslanci ODS Petr Tluchoř a Ivan Fuksa byli obvinění kvůli tomu, že údajně přijali lukrativní funkce výměnou za to, že nechají projít vládní daňový balíček. Nejvyšší soud ale rozhodl, že je v této věci nelze stíhat.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

David Ondráčka: Městské firmy. Tak o ty se hraje na radnicích především

Proběhly nám komunální volby, ustavila se nová zastupitelstva měst. Postupně se koaličně domlouvají rady měst, známe už většinu starostů, primátorů a radních. Teď nastává jeden z klíčových úkolů komunálních politiků, dobře nastavit a kontrolovat městské firmy.

Přečíst článek


 
Reklama

Související

V Praze není draze. Pražané dnes reálně MHD cestují dvakrát levněji než před deseti lety

Přečíst článek
AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme