Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v generálním štábu. Policie zadržela deset lidí, chapadla vedou i k Dozimetru

Zátah v generálním štábu. Policii zajímají armádní zakázky. Na ilustračním snímku slavnostní nástup v kasárnách ve vyškovských Dědicích
Profimedia
 ČTK

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) od rána zasahovali na generálním štábu české armády a dalších místech. Akce pod dozorem pražského Vrchního státního zastupitelství se týká veřejných zakázek na servis mikrovlnné sítě.

Reklama

O případných návrzích na vzetí obviněných do vazby bude státní zástupce rozhodovat zítra. Na webu to uvedlo pražské vrchní státní zastupitelství. Dozorující státní zástupce Adam Borgula dopoledne sdělil, že obvinění čelí devět lidí. Podle médií se policie zajímá mimo jiné o podnikatele Jindřicha Špringla, kterého stíhá také v kauze Dozimetr, a to za podplácení u zakázek na rádiový systém pražského dopravního podniku a na kamerový systém v metru.

F-35 Lightning

Nákup stíhaček F-35 bude ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty, uvedl Řehka

Nákup letounů páté generace F-35 by podle náčelníka generálního štábu Armády ČR Karla Řehky byl ekonomičtější a efektivnější než jiné varianty. Podle velitele vzdušných sil Petra Čepelky by akvizice byla výrazným krokem ke zvyšování bojeschopnosti české armády. Česko nyní jedná s USA o koupi 24 amerických letounů F-35. Ministerstvo obrany by mělo finální výsledek vyjednávání představit vládě v řádech týdnů. Kabinet následně rozhodne o jejich nákupu.

Přečíst článek

Ve věci, v níž aktuálně provádí úkony trestního řízení NCOZ, vykonává dozor Vrchní státní zastupitelství v Praze, uvedl Borgula. „Skutky, pro něž bylo zahájeno trestní stíhání proti devíti osobám, souvisí s veřejnými zakázkami ministerstva obrany na servis mikrovlnné sítě," dodal.

„Můžeme potvrdit, že v některých objektech Armády ČR provádí Policie ČR úkony související s trestním řízením," uvedlo ministerstvo na sociální síti X, dříve Twitteru. Armáda i resort podle něj poskytuje policii maximální součinnost. „Podrobnější informace v tuto chvílí nemůžeme poskytovat," dodalo ministerstvo. Další vyjádření odmítla také mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej neupřesnil místa, kde kriminalisté zasahují. „Mohu sdělit, že náš útvar (NCOZ) dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Podávání informací má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze. Více informací zatím poskytovat nebudeme," sdělil.

Německý ministr obrany Boris Pistorius s ministryní obrany Janou Černochovou

Česko chce nakoupit nejméně 77 tanků Leopard. V případě připojení k německému tendru

V případě připojení k německému tendru na nákup bojových tanků Leopard v nové verzi 2A8 by Česko chtělo pořídit nejméně 77 těchto strojů. Oznámila to ministryně obrany Jana Černochová (ODS). Hodnota tendru by měla řádově činit desítky miliard korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Koho platí stát? Na půl milionu lidí, nejvíce učitelů, letos vydá čtvrt bilionu korun

Koho platí stát? Na půl milionu lidí letos vydá čtvrt bilionu korun. Nejvíc na učitele

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme