Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

AKTUALIZOVÁNO: Kauza exšéfa IKEM Stiborka pokračuje. V prestižní nemocnici zasahovala policie

Kauza exšéfa IKEM Stiborka pokračuje. V prestižní nemocnici zasahuje policie
ČTK
 ČTK

Kauza nyní již bývalého šéfa prestižního pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Michala Stiborka pokračuje. V nemocnici dnes zasahuje policie, důvodem je podezření z vydírání, korupce či ovlivňování zakázek. Zatím nikoho nezadržela ani neobvinila, uvedla poté policie.

Reklama

Příslušníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) společně s policisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahují v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Uvedl to dnes ráno server Seznam Zprávy. Detektivové v této nemocnici provádějí prohlídky a zajišťují dokumenty. Podle informací Seznam Zpráv se zásah týká nyní už bývalého šéfa IKEM Michala Stiborka.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09)

Stanislav Šulc: Kauza IKEM (ne)skončila. Válek to nezvládl

Šéf IKEM Michal Stiborek končí. Ministr zdravotnictví Válek jej neodvolal, jen přijal jeho rezignaci. Tím kauza IKEM mohla skončit. Kdyby Válek udržel vlastní ego a nedopustil se jedné zásadní věty. Tvrzením, že aktuální situace je součástí nějakého většího boje v rámci IKEM totiž potvrdil Stiborkova slova, že jde o jeho cílenou likvidaci. A to je velký problém.

Přečíst článek

Můžu potvrdit, že v tomto zdravotnickém zařízení provádíme úkony trestního řízení," řekla serveru mluvčí GIBS Ivana Nguyenová bez dalších podrobností. Generální inspekce bezpečnostních sborů vyšetřuje trestné činy policistů a dalších příslušníků bezpečnostních složek.

Akci policistů v IKEM potvrdila i mluvčí nemocnice Markéta Šenkýřová. „Mohu potvrdit přítomnost bezpečnostních složek v IKEM," řekla Seznam Zprávám. Podle informací severu jde v případu o nátlak, kterému mimo jiné čelil kardiochirurg Jan Pirk. Ten vystupoval proti tomu, aby Stiborkovi prodloužili mandát ředitele.

Stiborek vydělal desítky milionů půjčováním peněz

Kromě generálních inspektorů přišli do IKEM pro důkazy také vyšetřovatelé z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Mohu pouze sdělit, ze náš útvar dnešního dne provádí úkony trestního řízení. Více informací poskytovat nebudeme,“ reagoval mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej. „K věci můžeme uvést, že nedošlo k zadržení žádné osoby, ani žádná osoba nebyla obviněna. Úkony trestního řízení slouží k opatření důkazních materiálů,“ dodal o něco později.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Politický diář Jany Havligerové: Ministři lžou, až se jim od huby práší

Ministra spravedlnosti Pavla Blažka jak známo, ve středu zaskočila „nevídaná bouřka“, a tak strávil pět hodin s Martinem Nejedlým, poradcem bývalého prezidenta Miloše Zemana. Bylo to v oblíbené restauraci pana poradce, pozval tam pár svých přátel. Začaly ovšem padat kroupy a tak ministr, který bydlí poblíž, do hospody náhodou nakoukl. „Přišel tam, a říká, já mám od těch krup pomlácenou hlavu“ přiblížil středeční situaci Nejedlý. Ještě se divíte, že si Blažek k jeho stolu přisedl?

Přečíst článek

Příslušníci GIBS při zásahu vyšetřují podezření z nátlaku a vydírání, policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu řeší možnou manipulaci se zakázkami a korupci. Informovala o tom Česká televize. 

Stiborek rezignoval tento měsíc poté, co Seznam Zprávy informovaly o jeho podnikání. Bývalý šéf IKEM půjčoval peníze na vysoký úrok a s vysokým penále, vydělal si tím desítky milionů korun.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) zatím o věci nemá informace. Novinářům dnes ráno ve Sněmovně řekl, že ministerstvo i IKEM jako jeho podřízená organizace jsou připraveny k maximální součinnosti. Myslí si, že akce nemá souvislost s nedávnou rezignací ředitele Stiborka. „Není to velmi pravděpodobné, protože ty morálně odsouzeníhodné kauzy se netýkají práce pana ředitele pro IKEM," uvedl. 

Stanislav Šulc: Kauza Blažek v hospodě. Zjistili jsme, že jsou v Česku všichni kamarádi

Sedět s někým v restauračním zařízení nemusí nic znamenat. Ale nejspíš také může. Zvláště, když jde o dvě exponované osoby, o nichž si přinejmenším téměř každý myslí, že jsou to gauneři. Dokázat, že ministr spravedlnosti Pavel Blažek a temný lobbista Martin Nejedlý něco pekli, ale nepůjde. A tím je celá dnešní kauza odsouzena ke konci během pouhých hodin.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

AKTUALIZOVÁNO: Zátah v ministerstvu průmyslu. Policie se zajímala o dotace z dob ministrů za ČSSD a ANO

Přečíst článek
V kauze Dozimetr bylo obviněno pět dalších lidí včetně bývalého poslance ODS Marka Šnajdra (na snímku ze 16. července 2013). Nová obvinění se podle serverů týkají větve kauzy kolem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

AKTUALIZOVÁNO: Policie obvinila pět lidí v kauze Dozimetr kvůli VZP. Mezi nimi i exposlance ODS Šnajdra

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme