Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Musk stěhováním z Kalifornie do Texasu ušetří dvě miliardy na daních

Elon Musk
ČTK
Dušan Kütner
duk

Odpověď na otázku, proč se nejbohatší muž planety Elon Musk stěhuje i se sídlem automobilky Tesla do Texasu nakonec není ani nižší náklady na zaměstnance, ani marný boj s přísnými protikoronavirovými opatřeními státu Kalifornie, ale je mnohem prostší – daně. Podle propočtů agentury Bloomberg totiž přesunem z Palo Alta v Sillicon Valley do 2800 kilometrů vzdáleného Austinu na nich ušetří dvě miliardy dolarů. A sklízí za to také kritiku daňových expertů a kalifornského guvernéra.

Reklama

Loni v květnu si spoluzakladatel Tesly a její hlavní akcionář utweetnul, že prodává téměř veškerý nemovitý majetek a nebude vlastnit žádný dům – s jednou výjimkou, a to je ranč po herci Gene Wilderovi. 

A poté v prosinci oznámil, že se přestěhoval do Texasu, přičemž následovala i jeho nadace, přesun sídla Tesly také nedávno schválila valná hromada společnosti. To, co se zprvu zdálo jako protest proti kalifornským covidovým omezením, nyní stále více vypadá jako bystré očekávání blížícího se velkého daňového zákona na vyšší zdanění superbohatých lidí, na který tlačí demokraté ve Washingtonu. Musk totiž může v Texasu využít mnohem příznivější finanční prostředí – stát nemá žádnou státní daň z příjmu ani daň z kapitálových zisků fyzických osob, upozornila agentura Bloomberg

Prodej pěti kalifornských nemovitostí – včetně luxusního sídla v Bay Area a sídla Bel Air – umožnil Muskovi oznámit, že již není rezidentem státu, který je místem nejvyšší daně z příjmu bohatých Američanů. A i prodej zařídil velmi chytře – nemovitosti získali kupci, kteří si nepůjčili peníze od nikoho jiného než od samotného Muska.

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Po transakci tak vyvstala nelehká otázka, kde nejbohatší muž světa skutečně žije a kde by měl být zdaněn. Otázka, která je obzvláště důležitá nyní, když na základě neobvyklé ankety na Twitteru prodává akcie Tesly v hodnotě miliard dolarů.

Přesun z Kalifornie zatím mohl padesátiletému Muskovi ušetřit podle výpočtů Bloomberg News více než půl miliardy dolarů na daních z kapitálových zisků, které by jinak dlužil „Golden State“, jak se Kaliforniii přezdívá. V době, kdy prodá celý 10procentní podíl Tesly, by mohl jednoduše přestěhovat ze svého daňového účtu i více než dvě miliardy dolarů.

„Jeho minulé aktivity byly jednoznačně zaměřeny na snahu dostat se z Kalifornie,” řekl o Muskovi hlavní právník společnosti Hanson Bridgett v San Franciscu Daren Shaver. „To by mohlo být součástí jeho hlavního plánu,“ dodal.

Elon Musk

Musk si může koupit celé Česko

Majetek Česka činí 5,85 bilionu korun, takže šéfovi Tesly Elonu Muskovi by po takovém nákupu zbylo 1,15 bilionu, což v žebříčku nejbohatších světa stále stačí na 27. místo.

Přečíst článek

Podle dřívějších propočtů agentury Reuters by Musk prodejem deseti procent svých akcií Tesly vydělal asi 21 miliard dolarů. V Kalifornii činí sazba u dlouhodobých kapitálových zisků 23,8 procenta.

„Je to slepé místo v daňovém systému,“ řekl Cristobal Young, profesor sociologie na Cornell University, který se zabývá daněmi pro bohaté.  „Musk se v podstatě vyhýbá své daňové odpovědnosti,“ tvrdí Young. „Kalifornie mu přitom poskytla přístup k talentům, které potřeboval k vybudování společnosti," upozornil.

Také kalifornský guvernér Gavin Newsom vyzdvihl roli Kalifornie v Muskově vzestupu. „Historie kalifornských inovací a politik podporujících čistou energii připravila Tesle cestu, aby se stala monstrpodnikem, jakým je dnes,“ prohlásil Newsom.

Stavba první evropské továrny automobilky Tesla nedaleko Berlína je v plné proudu.

První evropská fabrika Tesly by mohla začít vyrábět elektroauta ještě letos

Elon Musk, nejbohatší muž na světě a zakladatel automobilky Tesla, už brzy přestřihne slavnostní pásku u vstupu do zbrusu nové fabriky. První evropská továrna Tesly, která se staví nedaleko Berlína, by mohla začít vyrábět ještě letos. Prohlásil to braniborský ministr hospodářství Jörg Steinbach.

Přečíst článek

Utéct před kalifornskými daněmi ale není tak jednoduché jako naskočit do soukromého letadla, upozorňuje Bloomberg. Pravidla zohledňují řadu kritérií – daňoví poplatníci musí mimo jiné prokázat, že skutečně přerušují vazby se státem a přitom se fyzicky přemístit a prokázat, že hodlají zůstat v nové lokalitě trvale nebo na dobu neurčitou.

Klíčovým problémem je doba mezi oficiálním datem přesunu a okamžikem, kdy dojde k nějaké velké transakci. Daňovým poplatníkům se obecně doporučuje počkat šest měsíců až rok, jinak riskují, že budou čelit kalifornským auditorům – včetně Muska. 

Muž s majetkem 310 milliard dolarů zatím buduje impérium v daňově příznivém Texasu. A zdá se, že miliardář svůj dřívější slib na Twitteru dodržel – prohlásil, že nyní žije v pronajaté rezidenci za 50 tisíc dolarů.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme