Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Největší světový pořadatel koncertů Live Nation koupí rivala za 416 milionů dolarů

Live Nation do Prahy přivezl řadu hvězd světové první ligy, mimo jiné i Rolling Stones.
Bjoemu / Creative Commons / CC BY-SA 4.0
Dušan Kütner

Na světovém promotérském trhu se završila obří fúze. Největší koncertní pořadatelská společnost na světě působící i v České republice Live Nation po dlouhém jednání dokončila nákup většinového, 51procentního podílu v konkurenční společnosti OCESA Entretenimiento. Firma je jedním z lídrů latinskoamerického trhu a na světovém žebříčku zaujímá třetí místo. Live Nation za kontrolní podíl zaplatí 416 milionů dolarů (asi 9,4 miliardy korun).

Reklama

Prodávajícími jsou dvě společnosti – přední hráč v odvětví živé zábavy v Latinské Americe CIE a největší mediální společnost ve španělsky mluvícím světě Grupo Televisa, uvedl server Variety.com.

Live Nation původně uzavřel dohodu o získání podílu v létě 2019, ta se ale zhroutila v květnu minulého roku kvůli rozsáhlému rušení živých koncertních vystoupení kvůli omezením proti šíření covidu. O koncerty největších hudebních hvězd, jako například Erica Claptona, přišli i fanoušci v Česku.

OCESA nejen pořádá koncerty – ale stejně jako Live Nation prostřednictvím své divize Ticketmaster – má rozsáhlé obchodní portfolio v oblasti prodeje vstupenek, kterých před pandemií prodávala přibližně 20 milionů ročně.

Skupina ABBA vydala nové studiové album Voyage po čtyřicetileté pauze.

Stroj na peníze ABBA se opět rozjel, prodala milion kusů nové desky

„Money, money, money, always sunny, in the rich man´s world“ můžou si zpívat členové legendární popové skupiny ABBA podle svého dávného hitu. Jejich nového alba Voyage, které vyšlo po čtyřicetileté pauze jedné z komerčně nejúspěšnějších kapel světa, se v prvním týdnu po vydání prodalo podle vydavatelské firmy Universal Music přes milion kusů. Zájem album vystřelil do čela hitparád dvou desítek zemí včetně Česka, Británie či Německa a na druhé místo prestižního amerického žebříčku Billboard.

Přečíst článek

I když byla akvizice zpožděna, generální ředitel Live Nation Entertainment Michael Rapino podle svých slov očekával, že dohoda proběhne v pravý čas, což se nyní stalo. „Vzhledem k tomu, že pokračujeme v pořádání show po celém světě, jsme nadšeni, že můžeme oficiálně přivítat OCESA v Live Nation,“ řekl Rapino. „Tým OCESA je neuvěřitelný v tom, co dělá, a těšíme se, že společně nabídneme ještě úžasnější zážitky v Mexiku a Latinské Americe," dodal.

Tato strategická dohoda rozšiřuje již tak úspěšný vztah, který máme se společností Live Nation, a jsme velmi hrdí, že ji můžeme posunout na další úroveň,“ prohlásil předseda představenstva a provozní ředitel CIE Alejandro Soberón Kuri. „Těší nás, že společně se světovým lídrem budeme i nadále přidávat hodnotu, rozšiřovat byznys a přinášet tu nejlepší zábavu do Mexika a Latinské Ameriky,“ podotkl.

Soberón Kuri bude působit jako generální ředitel a bude zasedat v představenstvu nově vytvořeného společného podniku. Rapino se stane předsedou představenstva.

Lidé v Houstonu přinášejí svíčky a květiny k pomníčku, který vznikl k uctění obětí tragického koncertu festivalu Astroworld, při němž zahynulo v tlačenici deset lidí.

Lidé se při koncertu ušlapali. Live Nation a Travis Scott čelí žalobám o dvě miliardy dolarů

Největší pořadatel koncertů hudebních hvězd světové první ligy Live Nation, technologický gigant Apple a raper Travis Scott čelí žalobám v celkové výši dvě miliardy dolarů. Důvodem je úmrtí deseti a zranění téměř tří stovek lidí v tlačenici padesátitisícového davu při Scottově koncertu na festivalu Astroworld v americkém Houstonu přede dvěma týdny. Live Nation koncert pořádala, Apple Music vysílala a Scott byl jeho spolupořadatelem.

Přečíst článek

V současné době se chystají megakoncerty pro příští rok, často odložených kvůli pandemii. Například do Česka by se tak konečně měli podívat právě Clapton či Metallica, Rammstein, The Cure, John Mayall, Imagine Dragons, Guns N´ Roses, Iron Maiden, Aerosmith či Pearl Jam. Podle oznámení o transakci Live Nation v půlce října evidoval více než 22 milionů prodaných vstupenek. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
V Letňnech vystoupil nejposlouchanější zpěvák současnosti The Weeknd
video

The Weeknd je největší hvězdou současnosti. Podívejte se na ohromující atmosféru jeho pražského koncertu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme