Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejen pouťové balónky. Poptávku po heliu zvýší i rozvoj umělé inteligence

Nejen pouťové balónky. Poptávku po heliu zvýší i rozvoj  umělé inteligence
Helium One, použito se svolením
Josef Tuček

Zdá se, že končí éra relativně levného helia, bez něhož se neobejdou současné nejmodernější přístroje a bude jej potřebovat i nová výpočetní technika pro umělou inteligenci.

Reklama

V květnu roku 1937 se na letišti Lakehurst v americkém státě New Jersey úděsně vznítila přistávající německá vzducholoď Hindenburg, největší létající stroj všech dob. Jako nosný plyn její konstruktéři použili vysoce hořlavý vodík.

Jinou variantou bylo helium. Plyn sice těžší než vodík, takže unesl méně nákladu, ale nehořlavý. Jenže byl tehdy drahý a nedostatkový.

Nevdechujte to

Dnes jej najdeme třeba v pouťových balóncích. Možná budete mít někdy „dobrý“ nápad, že helium z balónku vdechnete a pak mluvíte pištivým hláskem, protože v lehkém plynu má vydávaný zvuk vyšší frekvenci. Odborníci radí, ať to neděláte. Helium je sice netoxické, ale když si jím naplníte plíce, nebudete v nich mít kyslík. Profesionální předváděči tohoto triku obvykle používají směs 80 procent helia a 20 procent kyslíku, aby se nepřidusili.

Ale helium je dnes mnohem užitečnější než jenom jako pouťová atrakce.

Na Měsíci bude rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin (na snímku sonda Hakuto-R).

Na Měsíci bude nebývale rušno. Láká jako základna i jako možný zdroj surovin

Japonská kosmická sonda se v úterý roztříštila při neúspěšném přistání na měsíčním povrchu. Spolu s ní spadl i kurs akcií společnosti ispace, které sonda patřila. Na letošní rok však plánují soukromé firmy přistání dalších tří sond na Měsíci. Za roky 2003 až 2006 by to pak celkem mělo být třináct sond připravených soukromými firmami. Měsíc zase získává pozornost jako možná základna pro let na Mars i jako potenciální zdroj nerostů pro Zemi.

Přečíst článek

Na seznamu kriticky důležitých surovin

Nejdůležitější z hlediska budoucnosti je význam helia pro moderní technologie. Při teplotách blízkých absolutní nule (minus 273,15 stupně Celsia) už helium není plynné, ale kapalné. Avšak neztuhne jako jiné plyny. Je tedy výborným chladicím médiem pro přístroje, které je nutné udržovat ve velmi nízké teplotě.

Jak shrnuje časopis MIT Technology Review, kapalné helium je zapotřebí pro technologie, které používají supravodivé magnety, včetně skenerů v přístrojích pro zobrazování magnetickou rezonancí v nemocnicích. Helium také chladí urychlovače částic, kvantové počítače a dokonce i infračervené detektory vesmírného teleskopu Jamese Webba.

V továrnách, kde se vyrábějí polovodiče, se využívá helium v základní, plynné podobě, tedy ne v tak strašném mrazu. Odvádí teplo z křemíku, aby se zabránilo jeho poškození, a chrání ho před nežádoucími reakcemi. Helium tedy bude zapotřebí pro výpočetní techniku, po níž v souvislosti s rozvojem umělé inteligence poroste poptávka.

Ne náhodou Evropská unie tento plyn zařadila na svůj seznam kriticky důležitých surovin.

Helium One, použito se svolením

Ekologové, ekonomové, kutilové – ti všichni chtějí sluneční elektrárnu, ukazuje český výzkum

Uhlí patří pod zem. Nadějí pro energetiku je uměle vyráběný perovskit

Od minerálu perovskit se čeká, že pronikavě zlepší efektivitu fotovoltaických panelů pro výrobu elektřiny ze slunce. Sluneční články, v nichž je perovskit spojen s obvyklým křemíkem, už v laboratorních podmínkách dosahují účinnosti 34 procent, což je dvojnásobek oproti běžné fotovoltaice. Umožní to fotovoltaice nahradit fosilní elektrárny?

Přečíst článek

Ve vesmíru rozšířené, u nás vzácné

Paradoxně je helium jedním z nejrozšířenějších prvků ve vesmíru, tvoří čtvrtinu hmoty okolního pozorovatelného kosmického prostoru, protože vzniká jako produkt fúzní reakce ve hvězdách. Zato na Zemi je vzácné a jeho zásoby jsou limitované.

Pozemské helium vzniklo rozpadem radioaktivních materiálů před miliony let a od té doby je polapeno v horninách pod povrchem Země. Odtud se obvykle těží spolu se zemním plynem, od nějž se pak musí oddělit. Světový trh s heliem dnes ovlivňují zejména tři země – USA, Katar a Alžírsko, a jen půldruhé desítky společností. Další státy (Kanada, Jižní Afrika, Rusko, Čína, Polsko...) mají potenciál, ale ne dostatečně využitý.

Protože jsou molekuly helia malé a lehké, snadno uniknou při výrobě, dopravě a skladování. Již zmiňované MIT Technology Review uvádí, že asi polovina vyrobeného helia zmizí dřív, než je možné ho použít. Stoupne vysoko do atmosféry, odkud se už nedá získat zpět.

Drahé lithium může v bateriích nahradit levný sodík.

Do popředí se dere levný sodík. V bateriích by mohl nahradit drahé lithium

Poptávka po kvalitních nabíjecích bateriích, ať už v mobilních telefonech nebo elektromobilech, zvyšuje zájem o lithium, které je jejich nejdražší součástí. Výzkumníci tedy samozřejmě zkoumají možnosti jeho nahrazení. V posledních měsících se do popředí prodírá sodík. Jeho razantní tažení právě teď přichází z Číny.

Přečíst článek

Dvojnásobná cena

Světová cena helia se podle dat Americké geologické služby od roku 2020 téměř zdvojnásobila, ze sedmi a půl dolaru za krychlový metr na maximum 14 dolarů. A poptávka zřejmě dále poroste. Přitom nevíme, jak dlouho bude možné helium těžit společně se zemním plynem ze země.

To samozřejmě zaujalo i vědce. A tak dnes výrobci jako Philips nebo GE HEalthCare nabízejí zařízení, která potřebu helia pro chlazení snižují. Ale v jiných oborech, třeba při výrobě nesmírně potřebných polovodičů, je helium (zatím) nenahraditelné.

Rusko chce do popředí. Kvůli Číně

Investice do těžby helia stoupají. Katarská společnost Qatargas otevírá svůj čtvrtý výrobní závod, aby posílila jeho nabídku. Společnost Helium One zkoumá v africké Tanzanii místa, kde by se snad mohlo těžit samostatně, nikoli společně se zemním plynem.

Ovšem opravdový průlom má přijít z Ruska. To se chystá otevřít velký výrobní závod pro produkci helia, čímž by se mohlo už příští rok posunout  na pozici třetího největšího světového producenta. Hlavním odběratelem by však neměly být ruské technologické firmy, ale Čína.

Další texty Josefa Tučka čtěte zde

„Bílé zlato“ ztrácí lesk. Vyplatí se kutat lithium pod Cínovcem?

Lithium, kobalt, nikl a měď jsou kovy, bez nichž se neobejde výroba bateriových článků do elektromobilů, solárních článků ani větrných turbín. Země, které mají jejich těžbu pod palcem, si v éře nastupující elektromobility a transformace celého energetického odvětví malovaly pohádkové zisky. Pak ale přišlo něco nečekaného. Loni ceny těchto kritických nerostných surovin zažily mimořádný sešup. Nejhůře dopadlo lithium, jehož největší evropské naleziště je pod Cínovcem v Krušných horách.

Přečíst článek

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Otevřel si důl s diamanty

Bývalý majitel řetězce Pepco má hroší kůži. Vrací se s diamanty

Legenda je zpět. Dvaaosmdesátiletý Christo Wiese byl sice aktérem i obětí jednoho z největších krachů v Evropě, na podnikání ale evidentně nezanevřel. Naopak, otevřel diamantový důl v rodné Jihoafrické republice.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Robotický pes nese plamenomet. Je to šílený úlet, nebo dálkový vypalovač trávy a ostraňovač sněhu?

Můžete si koupit robotického psa, z něhož šlehají opravdové plameny. Smysl to ale nedává

Přečíst článek
Dáma vytvořená umělou inteligencí na procházce tokijskou ulicí.

Hraný film z počítače bez živých herců? Zdá se, že už brzy bude možný

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme