Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Josef Tuček - informace o tématu

Novinář, který píše především o nových vědeckých, technických, medicínských, ekologických a dalších odborných poznatcích, jež ovlivňují lidský život. V posledním čtvrtstoletí vedl vědecké přílohy v MF Dnes, Hospodářských novinách, Aktuálně.cz a Lidových novinách. Za popularizaci vědy je držitelem ceny Česká hlava v projektu zaměřeném na podporu vědecké a technické inteligence. Studoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově v Praze a mikroekonomii, ekonomii přírodních zdrojů a mezinárodní politiku v oblasti životního prostředí na Harvardově univerzitě v americké Cambridgi.

Taylor Swift

Platit za krásu se vyplatí. Hezcí lidé jsou úspěšnější a vydělávají víc peněz, tvrdí výzkumníci

Vydat peníze za zvýšení své krásy není čistě utrácením, ale může jít o opravdovou investici, která zkrášlené osobě dokáže přinést zisk, dokazuje skupinka výzkumníků na základě experimentů uskutečněných ve Francii.

Přečíst článek

Česko patří mezi nejšťastnější země světa, uvedla studie. Žebříček však může být poněkud ošidný

Přečíst článek

Nejen pouťové balónky. Poptávku po heliu zvýší i rozvoj umělé inteligence

Přečíst článek
Dáma vytvořená umělou inteligencí na procházce tokijskou ulicí.

Hraný film z počítače bez živých herců? Zdá se, že už brzy bude možný

Umělá inteligence zase o pořádný kus vylepšila možnost vytvářet realisticky vyhlížející videa. Budeme se díky tomu už brzy v kině (televizi, streamovací platformě...) dívat místo na živé herce na jejich uměle vytvořené protějšky? A přijdou tedy filmové celebrity o práci?

Přečíst článek
Výroba elektromobilu Volkswagen ID.4

Baterie pro elektromobily, která nehoří, ale sama se uhasí

Problémem elektromobilů jsou jejich baterie. Pokud začnou hořet, nedá se požár téměř uhasit. Takže existuje poptávka po méně hořlavých či nejlépe úplně nehořlavých bateriích. A vědci nabízejí možnosti, jak poptávku naplnit.

Přečíst článek
Kvantový počítač

Využití kvantových počítačů se rozšiřuje i v Česku, ČVUT podepsalo dohodu o spolupráci s IBM

České vysoké učení technické v Praze oznámilo, že se jako první instituce v ČR připojilo ke kvantové počítačové síti IBM, takže bude moci ještě více využívat tyto výpočetní postupy. Kvantové počítače umožňují množství složitých výpočtů, které mimo jiné dokážou modelovat průběh chemických reakcí nebo třeba pomáhají vytvářet nové léky.

Přečíst článek
Vědci zkoušejí novou cestu k využití orgánů zvířat pro člověka

Vědci zkoušejí novou cestu k využití orgánů zvířat pro člověka

Pacient po mozkové smrti byl v USA po tři dny připojen ke geneticky upraveným játrům prasete. Je to nový pokus, jak z transplantací, závislých do vysoké míry na náhodě, udělat standardní byznys biotechnologického průmyslu.

Přečíst článek
Provoz startupu Sublime Systems je ve srovnání s běžnými cementárnami skutečně spíše „výrobou pro mravence“, připouští ředitelka firmy Leah Ellisová.

Cement není moc sexy, ale poptávka po nových technologiích jeho výroby poroste

Bez cementu nemůže náš svět existovat. Protože však při jeho výrobě vzniká velké množství emisí skleníkového plynu oxidu uhličitého, vědci hledají možnosti, jak jej získat ekologičtěji. Kdo se chytí byznysových příležitostí, které nový vývoj nabízí?

Přečíst článek
Astronaut NASA Victor Glover, pilot mise Artemis 2

Vědecké události očekávané v roce 2024: rozvoj umělé inteligence i ochrany proti pandemiím

Nemůžeme vědět, jestli přicházející rok přinese úplně nový průlom do některé vědní oblasti. Můžeme však odhadnout, ve kterých už známých oborech dojde k posunům, jež budou mít přímý nebo nepřímý dopad na náš budoucí život.

Přečíst článek
Prodavačka ukládá objednaný nákup do doručovacího robotu.

Konec uštvaných pošťáků a doručovacích firem? Vánoční dárky mohou už brzy rozvážet roboty

Uštvaní pošťáci a pracovníci doručovacích firem si teď konečně vydechnou – objednané dárky k Vánocům už byly doručeny, asi ještě zbývá dovézt nějaké opožděné zásilky a bude možné si i chvíli sednout. V příštích letech by však mohl tento vánoční rituál vypadat jinak: dárky mohou přivážet roboty.

Přečíst článek
Pohled do Lawrenceovy národní laboratoře v kalifornském Berkeley, kde robot propojený s umělou inteligencí připravuje nové materiály a sám si stanovuje, jak při tom bude postupovat.

Nové materiály vytvářené s pomocí umělé inteligence by měly prospět průmyslu

Počítač dokáže navrhnout nové hmoty s požadovanými vlastnostmi. Pak je sice stejně musejí vyzkoušet lidé v laboratoři, ale ušetřit si tak mohou spoustu času.

Přečíst článek

Horké počasí vadí i letadlům, prodlužuje vzlet a snižuje nosnost stroje

Opravdu horké počasí, jaké jsme zažili toto léto, má i nečekané souvislosti. Klade vyšší nároky také na letadla – potřebují o něco delší ranvej pro start, mají vyšší spotřebu paliva a unesou trochu nižší náklad. A to všechno stojí peníze, píše ve svém příspěvku pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Stereotypy se drží, potvrzuje studie. Muži, jejichž partnerka vydělává víc, trpí komplexy

K zaběhnutému slovnímu spojení muž – živitel rodiny stále častěji přibývá také spojení žena – živitelka rodiny. Ukazuje se však, že stereotypy stále fungují a tam, kde žena přináší domů výrazně víc peněz než muž, bývá celá rodina v průměru méně spokojená.

Přečíst článek
Reklama

News box

Lepší pracovní podmínky pro pracovníky digitálních platforem, jako je Uber, schválili poslanci Evropského parlamentu ve Štrasburku. Cílem směrnice je větší ochrana a posílení postavení lidí, kteří pracují například jako kurýři nebo řidiči na objednávku pomocí aplikací, a obecně větší transparentnost zaměstnání v nových formách práce.
Evropská komise uvolnila dalších 1,5 miliardy eur (38 miliard korun) z balíku finanční pomoci Ukrajině. Částka je poslední platbou z celkově šestimiliardového grantu, který má zemi čelící ruské agresi pomoci se základními výdaji státu, prohlásila předsedkyně komise Ursula von der Leyenová.
Německý módní dům Hugo Boss prodá své podnikání v Rusku velkoobchodnímu partnerovi Stockmann. Dohoda ukončí působení firmy Hugo Boss v Rusku, kde podnik před více než dvěma lety pozastavil činnost, uvedla agentura Reuters. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny, Rusko ale požaduje, aby zahraniční firmy prodávaly svá aktiva v zemi se slevou nejméně 50 procent.
Energetická společnost E.ON sníží své ceny energií ⚡. Od tohoto týdne podnik zlevnil fixované tarify elektřiny a plynu, od května plošně zlevní i plyn asi 150 tisícům zákazníků se smlouvou bez závazku. Ceny klesnou o stovky korun za megawatthodinu (MWh). Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují na pokles velkoobchodních cen energií.
Nejoblíbenější zemí pro expaty je Austrálie, za ní se umístily Spojené státy a Kanada. Z neanglicky mluvících zemí je pak nejoblíbenější Německo, kterému v celkovém žebříčku patří páté místo. Vyplývá to ze studie mezinárodního trhu práce, kterou vypracoval pracovní portál The Stepstone Group ve spolupráci s organizacemi Boston Consulting Group a The Network.
Královéhradecká policie 👮 s ukrajinskými kolegy zlikvidovala česko-ukrajinský gang falešných bankéřů, který je podezřelý ze stovek telefonických podvodů se škodou v desítkách milionů korun. V Česku a na Ukrajině policisté minulý týden zadrželi 40 lidí.
Americká technologická společnost Rubrik podporovaná Microsoftem jde na burzu. Zájem o akcie firmy, která se specializuje na cloudové služby a zabezpečení dat, je přitom v primární veřejné nabídce (IPO) obrovský. Podle zdrojů agentury Bloomberg dvacetkrát převyšuje počet nabízených akcií. Číst více
Italský antimonopolní úřad vyměřil americkému internetovému obchodu Amazon pokutu deset milionů eur 💶 (zhruba čtvrt miliardy korun) za nekalé obchodní praktiky. Amazon podle úřadu výrazně omezuje svobodu volby spotřebitelů. U řady produktů na svých italských webových stránkách totiž automaticky nastavuje volbu opakovaného nákupu místo nákupu jednorázového.
Česko má podle Indexu prosperity a finančního zdraví devátou nejvyšší společenskou solidaritu a důvěru v EU. K relativně dobrému výsledku přispěla ochota Čechů pomáhat. Podobného výsledku přitom dosáhlo Česko i v uplynulých letech. Integritu české společnosti naopak snižuje dlouhodobě nízká důvěra ve vládu a problém korupce. Ve zvládání korupce se Česko v evropské sedmadvacítce umístilo na 16. příčce. Index společně vytváří Česká spořitelna a datový portál Evropa v datech.
Americká prokuratura v úterý navrhla, aby zakladatel kryptoměnové burzy Binance Changpeng Zhao šel do vězení na 36 měsíců. Agentura Reuters připomíná, že podle pravidel americké komise pro vyměřování trestů (USSC), což je nezávislý soudní orgán zřízený Kongresem, mělo Zhaovi hrozit maximálně 18 měsíců vězení.
Reklama
Reklama
Doporučujeme