Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Peking mrhá talenty. Nezaměstnané absolventy musejí živit rodiče

Peking mrhá talenty. Nezaměstnané absolventy musejí živit rodiče
iStock
Zdeněk Pečený

Na čínských vysokých školách letos promovalo více než desetkrát tolik absolventů než před dvaceti lety. Nejlidnatější ekonomika světa pro ně ale nemá pracovní uplatnění. A Peking se zmohl jen na krycí manévry, ukončil reportování údajů o nezaměstnanosti mladých.

Reklama

Vysoké školy v Číně letos opustilo 11,6 milionu absolventů, ještě v roce 2000 to byl pouhý milion. Takové množství vysokoškoláků přidělává zkoušené čínské ekonomice další problém, píše deník WSJ. Absolventi dnes mají mnohem vyšší očekávání, co se příjmu i stability zaměstnání týče. Krátce po promoci je ale čeká rozčarování. Zjišťují, že v současné realitě čínského hospodářství soupeří s dalšími tisícovkami čerstvých absolventů o pouhou hrstku pracovních nabídek, které odpovídají jejich schopnostem a očekávání.  

Po letech studií jsou frustrovaní a nemohou sehnat slušnou práci. Nezaměstnanost mladých se v Číně dostala na rekordní úrovně. V červnu dosáhla ve městech 21,3 procenta. Ještě před pandemií dosahovala polovičních hodnot.

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzývá zemi k trpělivosti v době slabého růstu ekonomiky

Čínská ekonomika neroste. Prezident Si v projevu uklidňoval lid, vyzýval k budování socialismu a rýpl si do Západu

Čínský prezident Si Ťin-pching v projevu zveřejněném tento týden vyzval zemi k trpělivosti v době, kdy se vládní komunistická strana snaží zvrátit zpomalování hospodářského růstu. Uvedl rovněž, že západní země se potýkají s čím dál většími problémy kvůli svému materialismu a „duchovní chudobě".

Přečíst článek

Kapesné od rodičů i ve třiceti

Peking před problémem zavírá oči. Místo pokusu o to situaci mladých řešit, raději vláda v srpnu narychlo oznámila, že přestane tato data reportovat a přezkoumá metodiku. Podle analytiků toto rozhodnutí zapadá do mlžení ohledně skutečného stavu čínské ekonomiky.

Analytici podotýkají na konsekvence, které sebou nese nedostatek odpovídajících pracovních pozic pro vysokoškoláky. Bez stabilní práce Číňané odkládají svatby a zakládání rodiny, což je pro stárnoucí Čínu zásadní problém.

V Číně se tak rozšířil pozoruhodný trend. Absolventi, ale také dvacátníci či třicátníci, které vysílila náročná práce ve vysoce konkurenčním prostředí, se stávají „dětmi na plný úvazek“. Na sociálních sítí se z toho stal virální trend. Mladí lidé tráví čas se svými rodiči, starají se jim o byt, uklízí, vaří, někteří za to od rodičů pobírají i mzdu.

Evropa má problém. Německo, motor Evropy, ztrácí výkon a paktuje se s Čínou

Německo stále dramatičtěji zaostává za USA, varuje největší německá banka. Tím se i stupňuje jeho technologická závislost na Číně. A Německo je pro Česko největším obchodním partnerem, takže jeho podoba vztahů s Čínou bude do budoucna stále více ovlivňovat i výkon české ekonomiky a zaměstnanost v ČR, míní ekonom Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Fabriky lidi s titulem netáhnou

Centrální vláda nařídila státním firmám nabrat více absolventů a také nabádá absolventy k přijetí manuálních pracovních příležitostí, to se ale u vysokoškoláků nesetkává příliš s pochopením. Většina by chtěla pracovat pro čínské technologické firmy, ty ale přitom nedávno propouštěli poté, co jim vláda novou regulací přistřihla křídla.

Peking kontroluje příliv zahraničního kapitálu. Západní peníze do země přesto proudí. Skrze daňové ráje.

Čínská centrální banka povolila šrouby méně, než se čekalo. Akcie letí dolů

Čínská centrální banka v pondělí podle očekávání podruhé za tři měsíce snížila jednu ze svých klíčových úrokových sazeb. Chce tak povzbudit váznoucí ekonomické oživení po pandemii covidu-19. Jiné sazby ale ponechala beze změn, což podle agentury Reuters překvapilo investory a vedlo k poklesu čínských akcií.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme