Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Norsko opouští alarmující počet milionářů. Levicová vláda na ně chystá daňovou past

Osminásobný olympijský vítěz a devítinásobný mistr světa Bjorn Daehlie (na snímku uprostřed) se po nástupu levicové vlády v Norsku na podzim 2021 opustit zemi.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Mnohonásobný olympijský vítěz a mistr světa v běhu na lyžích Bjorn Daehlie (na snímku uprostřed) nebo čtvrtý nejbohatší Nor, miliardář Kjell Inge Rokke. To jsou jen dva příklady movitých Norů, kteří opustili svou rodnou zemi po nástupu levicové vlády premiéra Jonase Gahra Støreho v říjnu loňského roku. Norský kabinet proto chystá opatření, kterými chce exodu bohatých Norů zamezit, napsala agentura Bloomberg.

Reklama

Zrušena bude při odchodu ze země pětiletá lhůta pro daň z nerealizovaných zisků z akcií a jiných aktiv. Pravidla se rozšíří tak, aby se vztahovala i na převod akcií na blízké rodinné příslušníky žijící v zahraničí, a to s okamžitou platností. V úterý se na tom dohodly vládní koaliční strany, napsal Bloomberg

Vinařský miliardář Pierre Castel

Vinařský miliardář léta tajil identitu před švýcarským berňákem. Teď musí doplatit stovky milionů franků

Francouzský miliardář žijící ve Švýcarsku a zakladatel jedné z největších světových vinařských firem Pierre Castel dostal platební příkaz zaplatit stovky milionů franků na daních na základě soudního rozhodnutí, které zjistilo, že po desetiletí ve Švýcarsku záměrně skrýval svou identitu šéfa globálního nápojového impéria. Daňová ruka zákona přitom dostihla Castela po téměř třiceti letech, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Levicově smýšlející vláda zvyšuje daně nejbohatším Norům od loňského nástupu k moci, podobně jako je tomu od začátku pandemie v jiných zemích, například ve Španělsku či Kolumbii. Přibývá zároveň důkazů, že nejbohatší obyvatelé severského národa podnikají kroky, aby se vyhnuli vyšší finanční zátěži.

Exodus boháčů je alarmující

„Zaznamenala jsem značný nárůst žádostí movitých lidí o radu ohledně emigrace,” řekla Bloombergu Bettina Banounová, partnerka advokátní kanceláře Wiersholm. „Počet miliardářů, kteří uvažují o přesídlení, je alarmující, a počet lidí, kteří již emigrovali, výrazně vzrostl,“ řekla s odkazem na lidi, jejichž čisté jmění přesahuje miliardu norských korun (asi 2,5 miliardy korun).

Norská média již dříve informovala, že po změně vlády na podzim loňského roku se několik bohatých Norů přestěhovalo. Mezi nimi je lyžařská legenda Bjorn Daehlie nebo miliardář a podnikatel v rybářském průmyslu Kjell Inge Rokke, jenž se usídlil ve švýcarském Luganu.

Španělská Valencie byla zvolena nejpříjemnějším městem pro expaty v roce 2022 podle žebříčku společnosti InternNations.

Kde se cizincům žije nejlépe? Ve Valencii. Paříž je opačný extrém a Praze sluší průměr

Miliony lidí brázdí kvůli práci svět. A pokud někdo uvažuje o práci v zahraničí, měl by pozornost zaměřit na španělskou Valencii. Město zvítězilo v žebříčku metropolí s nejlepšími podmínkami pro expaty před Dubají a možná překvapivě Mexico City. Praha obsadila 21. příčku a Paříž – v minulosti tolik vzývaná umělci a intelektuály – se naopak krčí u dna žebříčku pěti desítek měst od společnosti InterNations, který zveřejnil server CNBC.

Přečíst článek

Vláda bude mít také za úkol prozkoumat změny, které zajistí, že „nerealizované zisky nashromážděné v Norsku do doby přesídlení zde budou skutečně zdaněny“. Členové koalice se již dohodli na zvýšení efektivní daňové sazby z dividend a kapitálových výnosů z akcií na 37,8 procenta, což je nárůst o šest procentních bodů nárůst oproti stavu před dvěma lety před nástupem současné koalice.

Podle Guttorma Schjelderupa, profesora na Norské ekonomické škole, někteří z nejbohatších Norska také zřejmě vyčerpali možnosti, které jim po léta umožňovaly neplatit žádnou daň z dividend tím, že odepsali kapitál ve svých společnostech na zákonné minimum. Norsko nezdaňuje příjmy akcionářů, které jsou považovány za splátku zaplaceného akciového kapitálu, podotkl Bloomberg.

Graffiti na zdi v Bělehradě, které připomíná dceru ultranacionalistického ruského ideologa Alexandra Dugina Darju Duginovou, která v srpnu zahynula v Moskvě při bombovém atentátu.

Na Bělehrad! Rusové našli i v protiruské Evropě útočiště, do Srbska jich přišlo sto tisíc

Po zahájení ruské invaze na Ukrajinu mnoho Rusů opustilo svůj domov a hledalo útočiště ve světě. Míst, kde by je ve velké míře protikremelsky naladěný svět přijal, není zase tak mnoho. Ti movitější ve velkém zamířili do Dubaje, mnozí další našli konečně nové působiště i v Evropě. Do srbského Bělehradu s 1,4 miliony obyvatel jich po únorovém začátku invaze až dosud zavítalo na sto tisíc – a mnozí z nich se nyní rozhodli v Srbsku zůstat a shánějí trvalé bydliště a práci, napsal server Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme