Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Norsko - informace o tématu

Metrostav Norge se posunul za polární kruh. Miliardová stavba myslí i na přechod pro soby

Historicky největší zakázku v severské zemi získala české společnost Metrostav Norge. Ta postaví novou silnici poblíž města Tromsø v nejsevernější části Norska. Nový úsek E8 měří deset kilometrů a v přepočtu vyjde a 4,5 miliardy korun. Pro dceru Metrostavu stavba znamená největší zakázku v historii.

Přečíst článek
Anders Opedal (vlevo), generální ředitel Equinoru, nečeká, že by plyn a elektřina výrazně zlevnily.

Vysoké účty za elektřinu a plyn zůstanou. Kvůli obnovitelným zdrojům, soudí šéf Equinoru

Šéf norského energetického gigantu Equinor Anders Opedal neočekává, že se účty za plyn a elektřinu vrátí na úroveň před pandemií covidu. Vysvětluje to obřími náklady na přechod od fosilních paliv k obnovitelným zdrojům energie.

Přečíst článek
Osminásobný olympijský vítěz a devítinásobný mistr světa Bjorn Daehlie (na snímku uprostřed) se po nástupu levicové vlády v Norsku na podzim 2021 opustit zemi.

Norsko opouští alarmující počet milionářů. Levicová vláda na ně chystá daňovou past

Mnohonásobný olympijský vítěz a mistr světa v běhu na lyžích Bjorn Daehlie (na snímku uprostřed) nebo čtvrtý nejbohatší Nor, miliardář Kjell Inge Rokke. To jsou jen dva příklady movitých Norů, kteří opustili svou rodnou zemi po nástupu levicové vlády premiéra Jonase Gahra Støreho v říjnu loňského roku. Norský kabinet proto chystá opatření, kterými chce exodu bohatých Norů zamezit, napsala agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Větrné elektrárny (ilustrační foto)

Čína plánuje větrnou elektrárnu na moři s větším výkonem, než má Norsko

Město Čchao-čou na jihovýchodě Číny plánuje postavit větrnou elektrárnu na moři s větším výkonem, než mají úhrnem všechny elektrárny v Norsku. S odvoláním na pětiletý plán města v provincii Kuang-tung o tom informovala agentura Bloomberg. Čchao-čou hodlá zahájit práci na projektu do roku 2025. Výkon větrné farmy, která se bude nacházet v Tchajwanském průlivu ve vzdálenosti 75 až 185 kilometrů od pobřeží, bude podle zmíněného plánu činit 43,3 gigawattu.

Přečíst článek
Nenápadná automatická převozní loď v Trondheimu naznačuje možné změny v automatické přepravě cestujících.

Auto bez řidiče? Nic nového. Ale loď bez kapitána? Norským Trondheimem plula i s pasažéry na palubě

Už jsme si zvykli, že člověka může přepravovat robotický automobil nebo automaticky řízená souprava metra bez řidiče. Letadla zatím odolávají – existují samozřejmě dálkově řízené nebo úplně automatické drony, ale povolení k přepravě lidí nemají a hned tak asi mít nebudou. Zato automatické lodě pro pasažéry se už rodí, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek
Norsko

Norská vláda čeká příští rok rekordní příjmy z ropy a plynu. Roste těžba i ceny

Norská vláda očekává v příštím roce rekordní příjmy od ropných a plynárenských firem. Předpokládá, že meziročně se zvýší o 18 procent a proti roku 2021 až pětinásobně. Důvodem je zvyšování těžby a růst cen. Uvedlo to norské ministerstvo financí.

Přečíst článek
Nordstream 2, ilustrační foto

Havárie nebo sabotáž? Z třech větví plynovodů Nord Stream uniká plyn

Z plynovodů Nord Stream 1 i 2 záhadně uniká plyn. Jde o poruchu nebo sabotáž? Ani jednu možnost nelze v tuto chvíli vyloučit.

Přečíst článek
dělníci, stavba

Poláci se dočkali. Už jen pár dní a plynovodem Baltic Pipe poteče plyn z Norska

Naděje Polska, které Rusko odstřihlo od dodávek plynu, se upíraly k plynovodu Baltic Pipe. A Poláci se dočkali. V úterý byl norsko-polský plynovod slavnostně uveden do provozu. Stane se důležitou trasou pro přepravu plynu z Norska do Dánska a Polska.

Přečíst článek
Plynovod Jamal, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Na truc Putinovi. Němci Čechům posílají plyn z Norska

Do Česka v uplynulých sedmi dnech netekl žádný plyn z Ruska. Důvodem je odstavení plynovodu Nord Stream 1. Přesto se dodávky plynu z německé do české plynovodní sítě ztenčily jen o necelých 40 procent. Důvodem je fakt, že do Česka přes Německo nadále proudí plyn z jiných zemí, než je Rusko. Zejména se jedná o Norsko.

Přečíst článek
Trond Grande z Norges Bank Investment Management

Největší fond světa prodělává. Na Norský penzijní fond dopadá covid i válka

Za první čtvrtletí letošního roku Norský státní investiční fond vykázal ztrátu 653 miliard norských korun, tedy v přepočtu 1,7 bilionu korun českých. To je téměř stejná částka, kterou činily výdaje celé České republiky za rok 2021.

Přečíst článek
Architekti ze studia Snøhetta chtějí obnovit lázně ze 30. let minulého století.

Beton a ocel. V Norsku ožijí lázně ze 30. let minulého století

Mezinárodní architektonický ateliér Snøhetta chce oživit přístavní lázně Knubben postavené ve 30. letech minulého století. Projekt na rekonstrukci a dostavbu dnes již zavřených prostor věnuje městu Arendal před oslavami 300letého výročí. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Investiční fond RedBird IMI, za kterým stojí mimo jiné emirát Abú Zabí, se chystá 🛑 stáhnout svou nabídku na převzetí britských novin The Daily Telegraph a časopisu The Spectator. Informoval o tom dnes list Financial Times (FT) s odvoláním na zdroje obeznámené se situací. Fond se k tomuto kroku podle zdrojů rozhodl po měsících jednání s britskou vládou, učinit by ho mohl již příští týden.
Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se Evropská unie naučila hodně o vzorcích chování Kremlu i ruského prezidenta 👴 Vladimira Putina a stala se tak ostražitější. V rozhovoru ke 20. výročí dosud největšího rozšíření Evropské unie to uvedla předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová.
Pražská burza druhý týden v řadě oslabila. V uplynulém týdnu 📉 klesl index PX o 0,5 procenta na 1543,4 bodu. Nejvíce rostly akcie bankovní skupiny Erste, největší oslabení zaznamenala opět Pilulka. Vyplývá to z internetových stránek burzy. V předchozím týdnu index PX ztratil 0,6 procenta.
Kyjevská správa oznámila urgentní evakuaci dvou nemocnic v metropoli kvůli obavám z možných ruských 🚀 úderů na tato zdravotnická zařízení. Informovala o tom dnes ukrajinská média. Jedno z evakuovaných zařízení je podle úřadu dětská nemocnice.
Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) 👨 Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v pondělí vedení strany, že dostával malé balíčky a že žádné peníze nepřijímal. Dnes o tom informoval magazín Der Spiegel.
Je naivní se domnívat, že pokud by Rusko zvítězilo na Ukrajině, jeho tanky se na našich hranicích 🛑 zastaví. Český ministr zahraničí Jan Lipavský to řekl v projevu na univerzitě Ludovika v Budapešti, kde dopoledne jednal se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem.
Bývalý rumunský prezident Ion Iliescu, který se stal hlavou státu po pádu Ceaušescova režimu na konci roku 1989, byl 👨‍⚖️ obviněn ze zločinů proti lidskosti. Stalo se tak v souvislosti s vyšetřováním potlačení protestů z června 1990, kdy zemřeli nejméně čtyři lidé, napsala agentura AFP. Obviněni byli i tehdejší premiér Petre Roman a šéf tajné služby Virgil Magureanu.
ČEZ postaví v Dětmarovicích na Karvinsku nízkoemisní 🏭 teplárnu za dvě miliardy korun. Jejími hlavními zdroji budou biomasová kotelna o výkonu osm megawattů a dvě kogenerační jednotky o celkovém výkonu 20 megawattů. Hotova má být v roce 2026. Novinářům to v Dětmarovicích řekli zástupci skupiny ČEZ. 
Francie a Německo dnes podepsaly memorandum o 🤝 společném vývoji a výrobě tanku budoucnosti, který má nahradit současné válečné stroje obou zemí. Miistři zahraničí Sébastien Lecornu a Boris Pistorius to během schůzky v Paříži označili za významný milník, od něhož však k hotovému tanku zbývá podle nich ještě dlouhá cesta, informovaly tiskové agentury.
Soud na ruském Dálném východě odsoudil podnikatele 👨 Olega Kana, známého jako krabí král, k 17letému vězení za objednání vraždy konkurenta. Informovala o tom list Kommersant, podle kterého byl Kan souzen v nepřítomnosti. Před ruskou spravedlností se skrývá na neznámém místě v cizině, přičemž kolují zvěsti, že zemřel v Británii.
Reklama
Reklama
Doporučujeme