Reklama

Pařížská olympiáda se výrazně prodraží. Kvůli bezpečnosti a inflaci

Eiffelova věž v Paříži
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Olympijské hry v Paříži jsou sice až za dva roky, ale obavy z rostoucích nákladů a zabezpečení akce již narůstají. Rozpočet her se už nyní prodražuje o 1,5 miliardy eur - z v roce 2018 francouzskou vládou kalkulovaných 6,8 miliardy na současných asi 8,3 miliardy eur (204 miliard korun). A bude to zřejmě ještě více, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Konečné náklady se však pravděpodobně dále zvýší, protože Francie posílí zabezpečení akce a bude čelit vyšším nákladům na stavbu a materiál, než se plánovalo, uvedl Bloomberg.

Staronový francouzský prezident Emmanuel Macron byl 7. května 2022 slavnostně uveden do funkce.

Macron i další vrcholní politici tajně pomáhali Uberu. Dokazují to uniklé dokumenty

Tisíce uniklých souborů odhalily, jak si alternativní poskytovatel taxislužby Uber předcházel přední politiky a jak daleko zašel, aby se vyhnul spravedlnosti. Podrobně popisují rozsáhlou pomoc, kterou se mu podařilo získat od předních evropských politiků, jako je Emmanuel Macron či bývalá eurokomisařka Neelie Kroesová. A také jak bývalý šéf Uberu osobně nařídil použít systém označovaný jako „kill switch”, aby zabránil policistům při razii v přístupu do počítačů, uvádí na svých internetových stránkách zpravodajská televize BBC.

Přečíst článek

Po pondělní schůzce mezi Emmanuelem Macronem a organizátory akce jsou úředníci přesvědčeni, že Francie zajistí, aby byla akce – a její zahajovací ceremoniál plánovaný podél Seiny – pro diváky bezpečná.  

Extra zabezpečení

Vládní plán postavit na místě až 11 tisic policejních agentů každý den a až 25 tisic bezpečnostních agentů, aby se zabránilo opakování chaosu a nepokojům na květnovém finále fotbalové Ligy mistrů na pařížském stadionu Saint-Denis, je ale nastaven tak, že zvýší rozpočet akce, který by mohl být ovlivněn i rostoucí inflací. 

Utkání, ve kterém Real Madrid porazil Liverpool 1:0, začalo kvůli chaosu před stadionem se zhruba půlhodinovým zpožděním. Problémy působilo velké množství falešných lístků a místní mládež, která se pokoušela na stadion dostat bez vstupenek. Zasáhnout museli policejní těžkooděnci a použili i slzný plyn. Zadrženo bylo 105 lidí a 238 fanoušků utrpělo lehká zranění.

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Deset miliard eur. Tolik Francouzi zaplatí za zestátnění svého ČEZ. Vydělají na tom i Češi

Dosavadní držitelé akcií energetického gigantu EDF na plánu francouzské vlády zestátnit podnik vydělali 53 procenta. Nechybí mezi nimi populární český investor Michal Semotan z J&T.

Přečíst článek

Francie se v současné době potýká s inflací, která minulý měsíc dosáhla 6,5 ​​procenta, nicméně druhá největší ekonomika eurozóny si vedla lépe než ostatní, a to díky úsilí prezidenta Macrona o zmírnění rostoucích cen energií. Červnová míra inflace v eurozóně zrychlila na 8,6 procenta, Francie měla třetí nejnižší.

Vše o inflaci čtěte zde

Počáteční rozpočty na olympiádu jsou jen zřídka upřímné a systematicky se překračují,“ řekl agentuře Bloomberg ekonom Jean-Pascal Gayant, který se zaměřuje na sportovní byznys. Odhaduje, že všechny nedávné hry stály více než deset miliard eur, přičemž na včasné dokončení stavebních prací je potřeba více finančních prostředků.

Ester Ledecká se raduje z olympijského zlata ve snowboardu na ZOH v Pekingu. Mimo jiné jí to vynese 2,4 milionu korun jako odměna od státu.

Za zlato z Pekingu dá sportovcům nejvíc Singapur, osmkrát tolik, co přislíbilo Česko

Motivací pro mnohé sportovce na zimních olympijských hrách v Pekingu není jen sláva a uznání fanoušků i sponzorů, ale i odměna za zisk medaile. Nejvíce za zlatou medaili slibuje Singapur – 737 tisíc dolarů (asi 16 milionů korun), tedy dvacetkrát více než Spojené státy, uvedl server CNBC. Ester Ledecká coby vítězka snowboardového klání se může těšit na 2,4 milionu korun – odměnu ale ještě musí schválit sněmovna, neboť je součástí návrhu státního rozpočtu.

Přečíst článek

Organizační výbor se snaží navýšit zdroje pocházející od sponzorů, mezi které patří Orange a BNP Paribas, řekl na pondělním brífingu nejmenovaný úředník Macronovy kanceláře. Vláda očekává, že státní a veřejné orgány přispějí částkou kolem 1,7 miliardy eur, podotkl. V tuto chvíli se neplánuje navýšení plánovaných cen vstupenek, dodal.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH bude jedním ze sponzorů letních olympijských her v Paříži, které se bude konat příští rok. Do skupiny patří mimo jiné i klenotnictví Chaumet, které pro tuto vrcholnou sportovní událost navrhne medaile.

Medaile z olympiády v Paříži budou luxusní. Vyrobí je klenotníci ze skupiny LVMH miliardáře Arnaulta

Přečíst článek
Značka spodního prádla Skim spoluvlastněná Kim Kardashian je partnerem americké NBA

Nikoliv modelky, ale vrcholoví sportovci mají spasit příjmy slavných módních značek. Příležitostí bude olympiáda

Přečíst článek
První 15 metrů dlouhý a 10 metrů vysoký dřevěný příhradový nosník je 11. července 2023 nasazován na své místo v katedrále Notre Dame během její obnovy po masivním požáru před čtyřmi lety.

FOTOGALERIE: Katedrála Notre-Dame dostala nový, sedmitunový krov. Připomeňte si požár, který jej zničil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme