Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Za zlato z Pekingu dá sportovcům nejvíc Singapur, osmkrát tolik, co přislíbilo Česko

Ester Ledecká se raduje z olympijského zlata ve snowboardu na ZOH v Pekingu. Mimo jiné jí to vynese 2,4 milionu korun jako odměna od státu.
ČTK/AP, Francisco Seco
Dušan Kütner

Motivací pro mnohé sportovce na zimních olympijských hrách v Pekingu není jen sláva a uznání fanoušků i sponzorů, ale i odměna za zisk medaile. Nejvíce za zlatou medaili slibuje Singapur – 737 tisíc dolarů (asi 16 milionů korun), tedy dvacetkrát více než Spojené státy, uvedl server CNBC. Ester Ledecká coby vítězka snowboardového klání se může těšit na 2,4 milionu korun – odměnu ale ještě musí schválit sněmovna, neboť je součástí návrhu státního rozpočtu.

Reklama

Čeští sportovci získají v případě úspěchu na zimních olympijských hrách v Pekingu 2,4 milionu korun za zlato, 1,8 milionu za stříbro a 1,2 milionu za bronz. Navrhla to ještě před olympiádou Národní sportovní agentura (NSA), která může částky definitivně potvrdit až po schválení letošního státního rozpočtu, který je aktuálně projednáván sněmovnou.

Pozn. Všechny částky jsou převedeny na americké dolary a zaokrouhleny.
pramen: CNBC, newstream.cz
* návrh

České hokejové týmy mužů a žen si mohly za případné senzační zlato přijít na 16,02 milionu korun, což je ale v tuto chvíli po jejich vyřazení passé. Za stříbro by dostali 12,015 milionu a za bronz 8,01 milionu. Odměny by měly být stejné jako na letních olympijských hrách v Tokiu i poslední zimní olympiádě v Pchjončchangu.

Žebříčku národních odměn vévodí asijské země Singapur, Kazachstán a Malajsie, uvedl server CNBC. Šance jejich reprezentantů je ale celkem mizivá a dosud žádnou nezískali.

Olympiáda v Pekingu 2022, v čase covidu

Dalibor Martínek: Čína nám dala covid. My si tam pojedeme pro zlato

V Číně začínají příští pátek Olympijské hry, o medaile se tam pojede utkat i rekordně početná česká výprava. Počítám, že na rozdíl od Australian Open, kde se víc než výsledky zápasů řeší covidové aféry tenistů, Čína zaujme odlišnou taktiku. Ostatně, už to dělá. Záměrně před mezinárodním společenstvím tutlá data o nakažených. Lže.

Přečíst článek

Naopak reprezentanti USA dosud do středy 16. února získali osm zlatých, sedm stříbrných a čtyři bronzové, což obnáší odměny ve výši přes půl milionu dolarů. To v součtu nestačí na jedno zlato pro Singapur a jen tak tak se vyrovná odměně za první místo v Kazachstánu. Ze sportovně silných zemí za medaile platí nejvíce Itálie – 213 tisíc dolarů za zlato, 107 tisíc za stříbro a 71 tisíc za bronz. 

Na druhou stranu američtí sportovci dostávají další formy podpory, jako je zdravotní pojištění, přístup do špičkových zdravotnických zařízení a pomoc při školném, podotkl CNBC. Sportovci z větších, konkurenceschopnějších zemí obvykle dostávají také stipendia nebo granty od svých národních sportovních asociací, jiní naopak zastávají různá zaměstnání nebo se obracejí na crowdsourcing, aby financovali své olympijské sny.

Jaromír Jágr v pořadu Victory Club
video

Jágr otevřeně: Už nemám motivaci se vracet na led

Jaromír Jágr se zapsal mezi největší hvězdy světového sportu. Z ledu neslezl ani v jeho padesáti letech. Hraje za Rytíře Kladno. Po posledním prohraném zápase proti Mladé Boleslavi však v rozhovoru pro iSport poprvé přiznal, že zvažuje konec kariéry. „Popravdě, nemám motivaci,“ přiznal otevřeně Jágr a přivodil tím šok nejen fanouškům klubu. Newstream s legendární 68 natáčel loni. V pořadu Victory Club se tehdy Jágr svěřil, že hokej už není jediným smyslem jeho života. Připomeňte si co legendu světového hokeje drželo dlouhá desetiletí na ledě.

Přečíst článek

Skončit na stupních vítězů je věcí národní hrdosti. Ale nejde jen o slávu a odměny od státu. Pro některé vítěze to také znamená otevřít si dveře vzácným mnohamilionovým sponzorským příležitostem, podotkl CNBC. Toho se ale dočká pouze hrstka špičkových sportovců, kteří získají mnohamilionové podpory nebo sponzorské smlouvy, ať už před soutěží na olympijských hrách nebo po dosažení úspěchu na hrách.

Například slavný americký snowboardista Shaun White získal svůj první sponzoring, když mu bylo sedm let. Poté, co v roce 2006 vyhrál svou první zlatou olympijskou medaili, společnost Burton na výrobu snowboardů s ním podepsala desetiletou smlouvu a White podle CNBC získal odhadem deset milionů dolarů ročně na sponzorství.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme