Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Frycův Reflex Capital otevře další fond

Frycův Reflex Capital otevře další fond
ČTK
Tereza Zavadilová

Venture kapitálová společnost zakladatele Mall.cz Ondřeje Fryce Reflex Capital má aktuálně rozinvestováno sedmdesát milionů eur.

Reklama

Tuzemský venture kapitálový fond Reflex Capital zakladatele Ondřeje Fryce letos otevře další, už třetí, investiční strukturu, ponese název Reflex 3. Fryc to uvedl v pořadu Jiný peníze na newstrem.cz.

Aktuální fond Reflex 2 má podle něj rozinvestováno už 66 procent kapitálu. „Pomalu připravujeme Reflex 3. Bude to malý fond, počítáme s kapitálem 20 milionů eur, jako měl Reflex 2,“ vysvětlil Fryc. „Je to proto, že tam nemůžeme mít moc firem, chceme jim být hodně nablízko, abychom věděli, co se tam děje. Obecně se cítíme nejlépe při investici kolem jednoho milionu eur,“ říká. Cílově by ve fondu mělo být deset až patnáct firem.

Ondřej Fryc v pořadu Jiný peníze
video

Ondřej Fryc: Většina lidí na investice do start-upů prostě nemá

Investování do start-upů je obrovsky riziková věc, většinou se to nepovede, start-up to nevydělá zpátky, říká v pořadu Jiný peníze Ondřej Fryc, zakladatel venture kapitálové společnost Reflex Capital.

Přečíst článek

„Na tomto poli je nejméně konkurence, protože většina fondů se dělá výrazně větší, třeba sto milionů eur. Mezi andělskými investory, kteří jsou kolem milionu euro a těch velkých kolem sto milionů eur, je obrovský prostor, skoro nikdo tam není. U této velikosti už musí být aparát, tým, musí být z čeho jej živit. My už jej máme, už z Reflexu 1,“ dodal Fryc.

Druhý fond jsme založili pro kamarády

Reflex 1 je první fond Reflex Capitalu, který Fryc založil s partnery po odchodu z Mall.cz. Venture kapitálové fondy pracují s penězi investorů, kteří čekají výnos v horizontu pěti, deseti let. „Máme dva fondy, první, kde máme jen vlastní peníze, nemáme tam tedy externí investory a tudíž ani tlak na to, abychom ty firmy pak prodali. Ve fondu Reflex 2 máme externí investory, ti očekávají, že to portfolio pošleme dál, prodáme a jejich investici jim vrátíme s nějakým zhodnocením. Takže když máme projekt, u kterého nevidíme nějakou exit fázi, tak ho dáme do Reflex 1, když je standardnější, jde do Reflex 2,“ vysvětluje filozofii své investiční společnosti Fryc.

„Reflex 2 jsme založili proto, že za námi chodili známí a kamarádi, že by s námi chtěli investovat. Od začátku jsme v tom nechtěli mít žádné instituce, žádné evropské státní peníze. To je absolutně unikátní, protože většina fondů má zdroje třeba z Evropského investičního fondu, penzijní fondy či EBRD. My jsme si řekli na začátku, že toto nechcem, nechceme tím ztrácet čas, posílat zbytečné reporty, nic nám to neříká. My dokonce ani nevybíráme management fee (poplatek za správu fondu, pozn. red.). Jsme takoví specifičtí investoři, děláme to pro výnosnost na konci, nikoli kvůli tomu, abychom vybrali poplatek z desítek milionů euro,“ dovává Fryc

Reflex Capital investoval do řady firem, nejúspěšnější z hlediska výnosnosti byl dolarový jednorožec Productboard. Celkem má společnost rozinvestováno 70 milionů eur.

Omar Koleilat, Crestyl
video

Omar Koleilat: Pro normální lidi je hypotéka nejlepší investice. A není drahá ani teď

Většina bohatství v Česku byla vytvořena skrze nemovitosti. Lidé kupovali za 30, 40, 50 tisíc korun metr čtvereční, který má dnes hodnotu 100, 120 tisíc. A to ze svého dali jen zlomek, vypočítává v novém díle seriálu Jiný peníze spolumajitel Crestylu Omar Koleilat.

Přečíst článek

Andrea Ferancová Bartoňová a Tereza Zavadilová v seriálu Jiný peníze
video

Newstream rozjíždí investiční videoseriál Jiný peníze s Andreou Ferancovou Bartoňovou

Investorka Andrea Ferancová Bartoňová a vydavatelka portálu Newstream.cz Tereza Zavadilová mluví o investování v těžkých dobách v první epizodě nové série o investování nazvané Jiný peníze. Pořad se natáčí v prezidentském apartmá pražského hotelu Augustine.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

obchody Esteé Lauder

Dědicové se perou, impérium Estée Lauder se třese. Je to jako Succession v reálu

Přečíst článek
Tupperware Party

Z legendy hospodyněk párty pro spekulanty. Tupperware teď zachraňuje nová šéfka

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme