Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

OECD: Populační vývoj je větší problém než covid. Žádá si reformy

OECD
OECD / Michael Dean

Covidové dluhy, které se dnešní optikou jeví jako problém, nejsou nic v porovnání s dlouhodobými dopady demografického vývoje na veřejné rozpočty. Je třeba, aby se hospodářsky vyspělé země zaměřily zejména na reformy trhu práce a penzijního systému, bez kterých bude hrozit zvyšování daní, uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) ve svém dlouhodobém hospodářském výhledu.

Reklama

Koronavirová pandemie možná nafoukla veřejný dluh na úrovně, které již tlačí některé vlády ke konsolidaci, to ale není nic ve srovnání s fiskálními obtížemi, které se nahromadí v příštích desetiletích, uvedla OECD.

Náklady spojené se splácením dluhů, které vznikly v rámci boje proti pandemii covidu-19 a jejím dopadům na domácnosti a podniky, v příštích desetiletích zastíní mnohem rozsáhlejší rozpočtové problémy. Ty budou souviset například s růstem nákladů na financování penzijního systému a zdravotní péče v důsledku stárnutí populace, což se neobejde bez rozsáhlých reforem souvisejících s trhem práce a penzijním systémem. 

Boris Johnson a Bill Gates

Johnson hledá miliardové investice. Do Londýna pozval i Gatese

Britská vláda svolala do Londýna špičky investičního světa. Na mezinárodním summitu bude chtít pro zemi získat investice ve výši 13,4 miliardy dolarů. Pobídky zahraničním investorům mají dodat ostrovní ekonomice pobrexitovou vzpruhu.

Přečíst článek

Vyspělé země se tak podle organizace musejí připravit na zpomalení ekonomického růstu. Demografické změny a zpomalení růstu produktivity stáhnou průměrný růst v členských zemích do roku 2060 asi o polovinu, ze současných tří procent na 1,5 procenta.

„Trendy, jako je stárnutí populace a relativní růst cen služeb, zvýší tlak na vládní rozpočty,” uvedla OECD. 

Aby vlády dokázaly udržet veřejné služby a zároveň stabilizovat dluh, budou muset podle OECD dosáhnout zvýšení rozpočtových příjmů o téměř osm procent hrubého domácího produktu (HDP). Místo zvyšovaní daní však organizace vyzývá k reformám, které by podpořily zaměstnanost a zvýšily věk odchodu do důchodu, podotýká agentura Bloomberg.

Novostavby, ilustrační foto

Hypotéky s delší fixací jsou paradoxně nejlevnější

Úrokové sazby nadále rostou, ale zájem o hypoteční úvěry zatím nepolevuje.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ženy v roli CEO

Ženy v Česku stále vydělávají o pětinu méně než muži na stejných pozicích. Covid situaci ještě přitížil

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme