Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypotéky s delší fixací jsou paradoxně nejlevnější

Novostavby, ilustrační foto
Pixabay
Zdeněk Pečený

Úrokové sazby nadále rostou, ale zájem o hypoteční úvěry zatím nepolevuje.

Reklama

Banky jich v září poskytly za 29,4 miliard korun. Což je sice o dvě miliardy méně než v srpnu, ale stále jde o nadprůměrné číslo. Vyplývá to z nového Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Úrok průměrné hypotéky se za měsíc zvýšil o 0,12procentního bodu na 2,43 procenta. ČBA za aktuální měsíc očekává podstatně razantnější zdražení vzhledem k rostoucím sazbách České národní banky (ČNB).

Po letech rekordně nízkých úroků na hypotékách se půjčky začínají pomalu prodražovat. Úroky jsou stále pod dlouhodobým průměrem. Pro srovnání před deseti lety, v září 2011, dosahovala podle dat ČNB průměrná sazba hypotéky čtyř procent. Základní sazba ČNB v té době dosahovala 0,75. Tedy polovinu sazby současné.

Byty, ilustrační foto

Vlastní byt je luxus, nájmy jsou budoucnost

Trh s nájemním bydlením v Česku přitáhl pozornost developerů i velkých mezinárodních investorů. Činžáky jsou sázkou na jistotu: vlastní byt v Praze je pro většinu lidí nedosažitelný.

Přečíst článek

„Hypoteční sazby se nemusí vyvíjet v tandemu se sazbami centrální banky, jelikož reagují především na tržní úrokové sazby delších splatností. V nich se promítá řada faktorů, nejen očekáváný vývoj základních sazeb ČNB, ale i výhled na inflaci, ekonomický vývoj či dynamiku obdobných úrokových sazeb v zahraničí,“ vysvětluje hlavní ekonom ČBA Jakub Seidler.

Cena peněz na trhu je aktuálně paradoxně levnější při delší době splatnosti. To potvrzuje i pohled na nabídku hypoték tuzemských bank. Nejvyšší sazby se nabízí při dvou či tříletých fixací. Naopak nejlevnější jsou úvěry se sazbou zafixovanou na osm až 10 let. 

Očekávání trh je tedy takové, že po současném růstu sazeb přijde opětovný pokles. „Do jisté míry se dá uvažovat o scénáři, že by po opadnutí aktuálních inflačních tlaků mohla centrální banka v průběhu dalších let své sazby korigovat,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

Vytrvale rostou také výše poskytovaných úvěrů. Průměrná výše hypotéky v září dosáhla 3,34 milionu korun. Postupné zvyšování velikosti hypotéky je dáno i skutečností, že růst cen nemovitostí pokračuje ve svižném tempu. „V brzké době by navíc mohlo docházet k efektu předzásobení se hypotékami,“ komentoval Seidler situaci na trhu, kdy rychle rostou ceny stavebních prací a energií. Klienti bank si tak budou chtít pojistit úrokovou sazbu před dalším zvýšením.

Úvěry hypoték, ilustrační foto

Na hypotečním trhu se rozmáhá velká nemorálnost: mezigenerační úvěry

Banky chtějí, aby splácení hypotéky mohly po rodičích dědit děti, důvodem je i aktuální zvýšení úroků České národní banky. Ta je však proti těmto takzvaným mezigeneračním hypotékám.

Přečíst článek

Podle Seidlera trh očekává, že do února se sazby ČNB zdvojnásobí na tři procenta. „Dá se tedy očekávat, že i růst hypotečních sazeb v příštích měsících dále zrychlí a poměrně brzy překročí tříprocentní hranici,“ uzavřel Seidler. 

Vila v Kostelci nad Ohří vznikla podle návrhu architektů ze studia ADR.

Na místě cihelny stojí vila s bazénem a heliportem

Horizontální vila s dřevěným obkladem stojí na místě někdejšího industriálního areálu. Objekt vznikl podle projektu architektonického ateliéru ADR.

Přečíst článek

Plovoucí sauna na zatopeném lomu v Lipnici nad Sázavou.

Ze sauny rovnou do zatopeného lomu. I tak může vypadat wellness

Skandinávská tradice se v posledních několika letech rozmáhá i v tuzemsku. Saunu najdete v Národním divadle nebo na Vltavě s výhledem na Pražský hrad. Ateliér Hra teď navrhl jednu plovoucí, vznáší se na hladině zatopeného lomu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme