Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Johnson hledá miliardové investice. Do Londýna pozval i Gatese

Boris Johnson a Bill Gates
ČTK/AP

Britská vláda svolala do Londýna špičky investičního světa. Na mezinárodním summitu bude chtít pro zemi získat investice ve výši 13,4 miliardy dolarů. Pobídky zahraničním investorům mají dodat ostrovní ekonomice pobrexitovou vzpruhu.

Reklama

Úterní Globální Investičním summit (GIS), který pořádá britská vlada, přichází v moment, kdy Spojené království čelí řadě hospodářských problémů. Ostrovní ekonomiku trápí nedostatek pracovníků, který nejtíživěji doláhá v oblasti zásobování. Vypořádává se také s dalšími problémy v dodavatelských řetězcích, stejně tak s rekordním nárůstem ceny zemního plynu, píše server CNBC

Cílem britské vlády je zajistit pro zemi 12,4 miliardy dolarů zahraničních investic, aby zbrzdila jejich razantní propad z posledních let. Jejich výše se od roku 2016, kdy se Britové v referendu vyjádřili pro brexit, začala prudce snižovat. 

Tato čerpačka má benzín jen pro členy integrovaného záchraného systému

REPORTÁŽ: Program na rodinné odpoledne v Londýně? Hledání benzínky

Když se za deštivého pátečního odpoledne vydáváme na jih od Londýna hledat otevřenou čerpací stanici, tak nějak tuším, že to nebude akce na deset minut, jak jsme zvyklí.

Přečíst článek

Johnson pozval i Billa Gatese

Zakladatel Microsoftu Bill Gates hodlá ve Spojeném království investovat do technologií, které jsou šetrnější k životnímu prostředí. Gates na GIS uvedl, že investice jsou potřeba k dalšímu rozvoji nových technologií, které jsou nyní pro spotřebitelský trh příliš drahé. Ve spolupráci s britskou vládou chce proto navrhnout, které projekty by měly dostat prioritu. Alespoň jeden projekt by měl být rozpracován do pěti let.

„Zajistíme objemnější výrobu, a tak snížíme náklady, abychom je dostali tam, kde jsme teď se solární energií a s větrnou energií ze zařízení umístěných na pevnině,” citovala agentura Bloomberg Gatese. „Aby se daly rozšířit a díky tomu pak i snížit emise,” dodal.

Vláda premiéra Johnsona uvedla, že partnerství s Gatesem za 400 milionů liber (12,1 miliardy korun) zvýší investice do takzvaných zelených technologií po celé Británii. A to i do zeleného vodíku, dlouhodobého skladování energie, udržitelného leteckého paliva a přímého zachycování oxidu uhličitého ze vzduchu.

Gates investice slíbil prostřednictvím svého programu Breakthrough Energy Catalyst. Ten dává dohromady koalici soukromých investorů, kteří chtějí podpořit inovace ve snaze mírnit klimatické změny. Británie už slíbila investovat nejméně 200 milionů liber do rozvoje nových projektů. Investoři a firmy z Gatesova projektu poskytnou stejnou částku.

Většina pozvaných finančníků pochází ze Spojených států. Kromě Billa Gatese do Londýna přijede také generální ředitel Goldman Sachs David Solomon, šéf JPMorgan Jamie Dimon a generální ředitel Blackstone Stephen Schwarzman.

V Downing Street již došlo k uzavření téměř dvacítky obchodních transakcí, které zemi přinesou asi 30 tisíc pracovních míst a peníze do klíčových odvětví jako vodíková energetika, udržitelné bydlení nebo zachytávání a ukládání oxidu uhličitého.

Bitcoin, ilustrační foto

Bitcoin míří k novému rekordu. V USA totiž dnes spustí první bitcoinový fond

Rekordní cena, které dosáhl letos 14. dubna, představuje necelých 65 tisíc dolarů. Už dnes nebo v tomto týdnu bitcoin tuto „cenovku“ může trumfnout.

Přečíst článek

„To je jen začátek. Na investičním summitu budeme hledat nové příležitosti pro ekologičtější budoucnost v souladu s cíli stanovenými konferencí COP26,“ uvedl Johnson v prohlášení.

A zahraniční investory láká britské ministerstvo i prostřednictvím nové online platformy Atlas investic.
 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Arctic lodge

Londýnská představa vánočních trhů připomíná spíš pouť. A čepují i Staropramen

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme