Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Norská vláda čeká příští rok rekordní příjmy z ropy a plynu. Roste těžba i ceny

Norsko
iStock
 ČTK

Norská vláda očekává v příštím roce rekordní příjmy od ropných a plynárenských firem. Předpokládá, že meziročně se zvýší o 18 procent a proti roku 2021 až pětinásobně. Důvodem je zvyšování těžby a růst cen. Uvedlo to norské ministerstvo financí.

Reklama

Ceny plynu pro evropský trh se v letošním roce zhruba ztrojnásobily v reakci na snížení dodávek z Ruska. Norsko je druhým největším dodavatel plynu v Evropě a předním globálním producentem ropy. V příštím roce čeká zvýšení těžby na 4,3 milionu barelů ropného ekvivalentu denně z letošních 4,1 milionu barelů.

Vláda očekává rekordní příjmy

Návrh rozpočtu na příští rok předpokládá zvýšení příjmů na rekordních 1,38 bilionu norských korun (3,2 bilionu korun) z letošních 1,17 bilionu NOK. Loni příjmy dosáhly 288 miliard NOK, uvedla agentura Reuters.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Šéfka EK: EU je více otevřená stropu na plyn, ve výrobě elektřiny i obecně

Evropská komise je připravena jednat o zavedení cenového stropu na plyn používaný k výrobě elektřiny, oznámila šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová. Zároveň před europoslanci naznačila, že komise uvažuje také o obecnějším zastropování ceny plynu, které by bylo dočasným řešením do spuštění nového mechanismu pro stanovování cen na unijním trhu. Jako další odpověď na aktuální vysoké ceny vidí von der Leyenová intenzivnější vyjednávání s partnery, jako je Norsko.

Přečíst článek

V reakci na růst cen vláda plánuje zvýšit příští rok daně pro ropný a plynárenský průmysl v zemi o dvě miliardy norských korun. Částečně to bude tím, že zruší pobídkový balíček zavedený v době koronavirové pandemie. Rozhodnutí je rovněž součástí širšího kroku menšinové levicové vlády, která se snaží zvýšit daně firmám využívajícím přírodní zdroje, včetně producentů energií a rybích farem, a bojovat s vysokou inflací.

Ve snaze ochladit ekonomiku a snížit inflaci také vládní koalice uvedla, že hodlá snížit v příštím roce výdaje ze státního investičního fondu. Celkem z něj chce vybrat 316,8 miliardy norských korun, letos má v plánu z něj vzít 335,1 miliardy norských korun. Norský státní investiční fond je největší svého druhu na světě. Norsko v něm soustředí příjmy z prodeje ropy a plynu, aby ze současné těžby měly prospěch i budoucí generace, až se těžba fosilních zdrojů sníží či zastaví.

Hrubý domácí produkt (HDP) Norska bez započtení příjmů z těžby ropy se letos podle odhadů zvýší o 2,9 procenta. V příštím roce tempo růstu pomalí na 1,7 procenta a v roce 2024 se podle prognózy ministerstva financí zvýší na dvě procenta.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Berlín očekává, že energetická krize pošle německou ekonomiku do recese

Vláda v Berlíně očekává, že německá ekonomika se kvůli energetické krizi, rostoucím cenám a omezeným dodávkám příští rok propadne do recese a vykáže pokles o 0,4 procenta. S odvoláním na informované zdroje o tom informovala agentura Reuters. Mluvčí ministerstva hospodářství v reakci sdělil, že ministr Robert Habeck zveřejní aktualizované údaje příští týden.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme