Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německu chybí rekordní počet ajťáků. Neobsazené jsou v IT desítky tisíc míst

Německu chybí rekordní počet ajťáků. Neobsazené jsou v IT desítky tisíc  míst
Pixabay
 ČTK

Německo se potýká s rekordním nedostatkem pracovníků v odvětví informačních technologií (IT). Podle agentury DPA, která se odvolává na studii Institutu německého hospodářství (IW), bylo loni v tomto odvětví po celém Německu v průměru 68 tisíc volných pracovních míst. To je nejvíc od roku 2010, kdy institut začal tento údaj sledovat.

Reklama

Institut německého hospodářství zároveň uvedl, že v Německu bylo loni v průměru pouze 27 tisíc nezaměstnaných s kvalifikací pro práci v oblasti informačních technologií.

Poptávka po IT pracovnících se zvyšuje v důsledku rozšiřování digitální infrastruktury ve všech hospodářských odvětvích. Počet volných pracovních míst v IT v Německu od roku 2015 převyšuje počet nezaměstnaných s potřebnou kvalifikací.

Tomáš Juřík, spoluzakladatel a šéf technologické firmy z Cross Zlín

Technicky jsme Němce dotáhli. Chybí nám ale ekonomická síla, říká zlínský inovátor

Společnost Cross Zlín patří mezi tři technicky nejvyspělejší dodavatele inteligentních systémů pro řízení křižovatek na světě. Jejím dalším úspěšným exportním artiklem je systém vážení kamionů za jízdy. Boj s německou a italskou konkurencí je podle šéfa a spolumajitele zlínské firmy Tomáše Juříka v celém oboru smart mobility hodně náročný, i když technicky Češi nijak nezaostávají. Nemají ale za sebou značku jako Made in Germany. „To vůbec neznamená, že se vzdáme,“ zdůraznil podnikatel Tomáš Juřík v rozhovoru pro Export.cz.

Přečíst článek

Domácí zdroje nestačí

Podle studie panuje zejména velký nedostatek IT odborníků s vysokoškolským vzděláním, který ve střednědobém výhledu nedokáže vyřešit příliv domácích absolventů vysokých škol. Počty studentů matematiky, informatiky, techniky a přírodních věd v prvních semestrech německých vysokých škol v poslední letech klesají, takže lze v budoucnu očekávat klesající počty absolventů, varuje studie.

Za jednu z cest k řešení nedostatku zaměstnanců studie označuje nábor kvalifikovaných pracovních sil ze zahraničí. Další možností je poskytnout příležitost pracovníkům s nižší kvalifikací a z jiných oborů.

Google 21. března 2023 zpřístupnil - zatím jen v USA - svého chatbota Bard s umělou inteligencí, jehož hlavním soupeřem je ChatGPT od Microsoftu.

Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí porostou o desítky procent ročně

Zpřístupnění nástrojů umělé inteligence zaměřených na spotřebitele, jako je ChatGPT či Bard, by mohlo vést k silnému růstu, který potrvá deset let. Tržby na trhu s generativní umělou inteligencí (AI) by se tak mohly zvýšit na 1,3 bilionu dolarů, v přepočtu 28,6 bilionu korun, v roce 2032 z loňských 20 miliard dolarů. Uvádí to zpráva analytické společnosti Bloomberg Intelligence, podle níž by odvětví mohlo v následujících deseti letech růst tempem 42 procent ročně.

Přečíst článek

Internet, ilustrační foto

Na jednu zaniklou firmu vznikají čtyři nové, IT sektor roste

Počet firem, které podnikají v oboru informačních technologií v Česku, se za posledních pět let zvýšil o 16 procent na 12 510 podniků. Jejich množství tak rostlo o čtyři procentní body rychleji než celkový počet tuzemských firem. Počet OSVČ v informačních technologiích pak rostl osmkrát rychleji než v jiných oborech. Vyplývá to z aktuálních údajů analytické společnosti Dun & Bradstreet.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme