Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Německé železnice ochromí další stávka. Zasáhne i Česko

Stávka na německé železnici 21. dubna 2023
ČTK/AP
 ČTK

Německou železniční dopravu od nedělní noci ochromí další výstražná stávka za vyšší mzdy, která tentokrát potrvá 50 hodin, to je do půlnoci z úterý na středu. Oonámily to německé železniční a dopraví odbory EVG. Stávka zasáhne dálkové i regionální spoje a také nákladní železniční dopravu. Problémy tak budou mít i cestující z České republiky.

Reklama

Stávka začne v neděli ve 22:00 a skončí po padesáti hodinách v úterý ve 24:00. "U jednacího stolu nastal jen malý posun," řekla o důvodech připravované stávky Cosima Ingenschaová z EVG. Bude to už třetí stávka v dopravě, kterou odbory od března svolaly.

Motor Evropy znovu zadrhává. Do Německa se vrací strašák recese

Motor Evropy znovu zadrhává, výroba klesá. Do Německa se vrací strašák recese

Průmyslová výroba v Německu se v březnu meziměsíčně snížila o 3,4 procenta. Je to vyšší pokles, než čekali analytici. Údaj zveřejnil německý statistický úřad. I když za celý kvartál výroba vzrostla, podle agentury Reuters se znovu objevují obavy z recese v největší evropské ekonomice.

Přečíst článek

V březnu vlakovou, autobusovou i leteckou dopravu zastavila čtyřiadvacetihodinová stávka, kterou zorganizovaly společně odbory Verdi a EVG. Na konci dubna pak odbory EVG zastavily železniční dopravu na osm hodin v pátek dopoledne, problémy s provozem ale trvaly po celý den.

Odbory chtějí přidat 12 procent

V obou případech bylo narušeno spojení s Českem, dálkové vlaky končily v poslední stanici na českém území a regionální spoje byly v běžném provozu jen v Česku.

Odbory požadují zvýšení měsíčního příjmu zaměstnanců minimálně o 650 eur (přes 15 tisíc korun), respektive o 12 procent v případě vyšších platových skupin. Německé dráhy Deutsche Bahn (DB) místo toho navrhly postupné zvýšení mezd od března 2024, a to o deset procent u nižších a středních příjmů a o osm procent u vyšších platových skupin.

Volkswagen, ilustrační foto

Německo má strukturální problémy. Oživení ekonomiky bude pomalejší

Německá ekonomika se bude v příštím roce zotavovat pomaleji, než se předpokládalo, uvedla dnes v tiskové zprávě Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme