Reklama

Němci chtějí zbrojit. Pomohlo to akciím zbrojařských firem

ilustrační foto
Tatra Trucks
Tereza Zavadilová
tzv

Zatímco bankovní akcie se kvůli sankcím a nepokojům na východě Evropy topí ve ztrátách, vzhůru letí zbrojařské akcie, píše Reuters.

Reklama

Evropské akcie v pondělí kvůli zostřenému konfliktu na východě kontinentu prudce klesají. S výjimkou akcií zaměřených na obranu a vojenství

Zbrojařské akcie podle agentury Reuters vzrostly na klesajícím trhu po zprávě, že Německo zvýší své vojenské výdaje kvůli NATO v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu.

Německý kancléř Olaf Scholz v neděli řekl, že se výdaje na obranu v největší evropské ekonomice zvýší na dvě procenta hrubého domácího produktu z odhadovaných 1,53 procenta v roce 2021. Země v minulosti odolávala tlaku na zvýšení vojenských výdajů, a to kvůli své historii dvacátém století  - i přes mezinárodní tlak na to. Zvýšení na dvě procenta by odpovídalo cílům stanoveným NATO v roce 2006.

Douciferné růsty

Akcie největší britské zbrojařské společnosti BAE a německé Rheinmetall se krátce po pondělním otevření vyšplhaly na rekordní maxima a naposledy vzrostly o 14,7 procent a 29 procent. Obě firmy mají velkou expozici na trhu se zbraněmi a střelivem. Francouzský Thales přidal 12 procent a italský Leonardo si připsal 13,4 procenta, zatímco akcie německého výrobce vojenských senzorů Hensoldt na začátku obchodování vzrostly o více než 43 procent.

Akcie České zbrojovky (CZG) na pražské burze v pondělí dopoledne přidávají přes 15 procent. Naproti tomu akcie evropských bank padají, hlavně těch, které měly velké expozice v Rusku. 

Raiffeisenbank

Akcie Raiffeisenbank, UniCredit a Société Générale padají. Měly nainvestováno v Rusku

Přečíst článek

plynovod, ilustrační foto

Plyn zdražil o dalších 35 procent, Německo možná přehodnotí uhlí

Energetická krize se kvůli vojenskému konfliktu na východě Evropy může dále prohloubit. Hned po otevření trhů cena plynu vzrostla o 35 procent. Mezitím Němci přehodnocují své energetické plány.

Přečíst článek

>>>>>> Vše k dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Americký prezident Joe Biden

Únava z války. Američané nenávidí Bidena a další pomoc Ukrajině již nejspíš neprojde

Přečíst článek
Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme