Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Pobaltí se zdražuje nejvíc z celé eurozóny. Recese přijde, ale nebude dlouhodobá, míní ekonomové

Eurobankovky, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová
pej

Téměř všechny státy eurozóny se potýkají s výrazným růstem spotřebitelských cen. Nejrychleji roste inflace na východním okraji eurozóny, píše agentura Bloomberg.

Reklama

Zatímco v eurozóně jako celku inflace v únoru vystoupila k 5,8 procentům, v Pobaltí je to jednou tolik. Kvůli válce na Ukrajině je velmi nepravděpodobné, že by tento růst zpomalil, upozorňuje agentura Bloomberg s odkazem na prognózy tamních ekonomů.

Ruská invaze a zdražování energií dopadne významně například na Estonsko. Centrální banka této pobaltské země očekává, že inflace v roce 2022 přesáhne 10procentní hranici. „Otázkou není to, zda se Pobaltí dostane do recese. Ale jak velká resece bude,“ uvedl Martin Abolins, hlavní ekonom lotyšské banky Citadele Bank.

Fed, ilustrační foto

Inflace utržená ze řetězu nutí Fed zvyšovat sazby. Válka na Ukrajině rozhodnutí komplikuje

Před vypuknutím války na Ukrajině ekonomové očekávali, že by Fed letos mohl sazby zvyšovat až čtyřikrát, pokaždé o 0,25 procenta. S rostoucí inflací se dokonce spekulovalo, že by první zvýšení mohlo být vyšší, například o 0,5 procenta. To však nyní vypadá nepravděpodobně.

Přečíst článek

S rychlým růstem inflace se potýká hlavně východní výspa EU

O dvojciferném nárustu hovoří i tuzemští ekonomové, podle guvernéra ČNB Jiřího Rusnoka by letos inflace mohla vyšplhat až ke 14 procentům. 

Evropská centrální banka ECB se rovněž přiklání k tomu, že ruská invaze bude nadále zesilovat tlaky na spotřebitelské ceny. Ale ani v tom nejhorším možném scénáři, které dění na Ukrajině může přinést – uvalení ještě přísnějších sankcí na Rusko, včetně uvalení embarga na komodity a energie – nepočítají evropští bankéři s dlouhodobější recesí v eurozóně.

ECB kvůli dopadům války na Ukrajině snížila svoji prognózu hospodářského růstu eurozóny pro letošek na 3,7 procenta. Inflace podle ní může vyšplhat až na 7,1 procenta.

Výroba Škoda Fabia v mladoboleslavském závodu

Škoda Auto loni i přes pokles prodejů zvýšila provozní zisk o 43 procent na 1,08 miliardy eur

Automobilka Škoda Auto v loňském roce navzdory poklesu prodeje aut zvýšila provozní zisk o 43,2 procenta na 1,08 miliardy eur (26,8 miliardy korun). K růstu přispěly vyšší marže, příznivý vývoj směnných kurzů a nižší poplatky za nadlimitní emise oxidu uhličitého. Ve své výroční zprávě to uvedl mateřský koncern Volkswagen.

Přečíst článek

Podobný názor prezentovali i tuzemští ekonomové. „V Evropě můžeme očekávat krátkodobý propad, v USA ani s recesí nepočítáme,“ uvedla Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

Prognózy německých ekonomů čím dál častěji hovoří o stagflaci. „Válka na Ukrajině a sankce uvalené na Rusko výrazně zhoršují ekonomické vyhlídky Německa,” uvedl prezident Německého ekonomického institutu Achim Wambach. Recesi rovněž označil za čím dál pravděpodobnější.

ukrajinský krize

Lukáš Kovanda: Sáhne Rusko místo dolaru po rublech? Pokud ano, zbankrotuje už dnes

Dnešní den může být milníkem v dějinách ruského hospodářství. Země dnes může zbankrotovat na svůj cizoměnový dluh, prvně od roku 1918. Pokud totiž dnes vyplatí své dolarové věřitele místo dolaru v rublech, jde o bankrot. Takové je alespoň odborné stanovisko ratingové agentury Fitch. Ta patří mezi tři světově nejvýznamnější ratingové agentury, jejichž stanoviska jsou autoritativním vodítkem pro globální finanční trhy.

Přečíst článek

Radim Jančura, šéf RegioJet

Radim Jančura: Kdo nemá na benzín, ať chodí pěšky. Auto je luxus

Drahá nafta není takový problém, jak někteří dopravci tvrdí. Jejich demonstrace nechápu, říká Radim Jančura, majitel vlakového dopravce RegioJet a autobusů Student Agency. Podnikatel se podle něj musí se zdražením paliv umět vyrovnat. Drahá paliva podle něj naopak nahrávají veřejné dopravě.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

ECB rázně zakročí, aby inflaci stlačila zpět ke dvěma procentům, říká prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeové

ECB zvýšila základní úrok na čtyři procenta. A půjde ještě výš

Přečíst článek
Prezident německé Bundesbanky Joachim Nagel

Eurozóna musí být při potírání inflace tvrdohlavá. Boj s inflací nekončí, varuje šéf Bundesbanky Nagel

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme