Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

ECB se zalekla inflace, bude rychleji omezovat nákupy dluhopisů

Christine Lagardeová, šéfka ECB
ČTK
Veronika Kudrnová
vku

Evropská centrální banka (ECB) bude rychleji omezovat nákupy dluhopisů v rámci svého podpůrného programu APP a ve třetím čtvrtletí ho zřejmě ukončí. Poměrně nečekané rozhodnutí signalizuje, že ji více znepokojuje rekordní inflace než slabší ekonomický růst. Hrozí, že válka na Ukrajině ceny ještě vyžene nahoru.

Reklama

Rada guvernérů ECB na svém čtvrtečním zasedání také rozhodla, že ponechá hlavní úrokovou sazbu na rekordním minimu nula procent. ECB nazvala válku na Ukrajině „přelomovým“ okamžikem pro Evropu. V prohlášení pak uvedla, že bude rychleji, než původně plánovala, ukončovat mimořádná stimulační opatření.

V dubnu tak rámci programu APP nakoupí aktiva za 40 miliard eur (jeden bilion korun), v květnu pak za 30 miliard a v červnu za 20 miliard eur. Výše nákupů ve třetím čtvrtletí bude záviset na dalších statistických údajích a výhledu inflace, není však vyloučené, že by je mohla zcela zastavit.

Stavba první evropské továrny automobilky Tesla nedaleko Berlína je v plné proudu.

Drahý nikl může smést ambice Evropy zezelenat

Konflikt na Ukrajině tento týden přinesl nevídaný chaos na trhu s niklem, kovem potřebným pro výrobu baterií. V konečném důsledku by to mohlo mít devastující účinek nejen na evropské ambice v oblasti elektromobility. Spekulanti na pokles tohoto tradičně „výrobního“ kovu v tomto týdnu prodělali miliardy dolarů.

Přečíst článek

Rostoucí inflace totiž převažuje nad obavami z dopadů ruské invaze na Ukrajinu. Rychlejší ukončení nákupů aktiv zároveň otevírá cestu ke zvýšení úrokových sazeb koncem letošního roku. Ohledně úrokových sazeb ECB uvedla, že k jejich případným úpravám přistoupí až „nějakou dobu” po ukončení nákupů aktiv a že úpravy budou postupné.

„Pokud příchozí údaje podpoří očekávání, že střednědobý výhled inflace neoslabí ani po ukončení našich čistých nákupů aktiv, Rada guvernérů dokončí čisté nákupy v rámci APP ve třetím čtvrtletí,” uvádí se v prohlášení.

Rozhodnutí je překvapením pro investory. Ti v anketě agentury Reuters očekávali, že ECB přijme co nejméně závazků a ponechá si otevřené možnosti, dokud nebude více jasno ohledně války na Ukrajině, dopadu sankcí a budoucího vývoje cen komodit.

ECB rovněž potvrdila, že plánuje na konci měsíce ukončit nouzový program nákupů aktiv (PEPP). Na ten měla celkem vyčleněno 1,85 bilionu eur (46,9 bilionu korun).

Inflace v eurozóna v únoru vystoupila na rekordních 5,8 procenta a v březnu se očekává její další růst. Cílem ECB je udržet inflaci na dvou procentech.

Herbert Diess, šéf VW

Vleklá válka na Ukrajině poškodí evropskou ekonomiku víc než covid, míní šéf Volkswagenu

Vleklá válka na Ukrajině by mohla evropské ekonomice způsobit mnohem větší škody než pandemie covidu-19. V rozhovoru s listem Financial Times (FT) to řekl šéf německého automobilového koncernu Volkswagen Herbert Diess.

Přečíst článek

peníze, ilustrační foto

Inflace v únoru se přehoupla přes 11 procent. Je nejvýš za 24 let

Inflace v únoru opět šokovala. Meziročně spotřebitelské ceny podle dat Českého statistického úřadu vzrostly o 11,1 procenta, což je více, než odhadovali analytici i ČNB. Tržní konsensus zněl 10,4 procenta.

Přečíst článek

Peníze, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Míříme k 15procentní inflaci

Míra inflace za měsíc únor vykázala úroveň 11,1 procenta v meziročním vyjádření. Překonala tak drtivou většinu očekávání.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme