Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna, vytištěná na inkoustové tiskárně

Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna.
ČTK
 ČTK

V Česku bylo loni zadrženo 1980 padělaných a pozměněných bankovek a mincí různých měn. Meziročně jich bylo o 4856 méně, předloňský počet ale ovlivnila policejní akce, při níž se podařilo zachytit velké množství padělaných eur. Hodnota letos zadržených padělků byla 2,95 milionu korun, uvedla Česká národní banka (ČNB).

Reklama

Téměř polovinu všech zadržených padělků tvořily české bankovky, odhaleno bylo 930 kusů. Nejčastěji padělanou bankovkou byla tisícikoruna, druhým nejčastějším padělkem byla dvoutisícikoruna.

„Pořád platí, že většina padělků není dobré kvality. Pokud lidé budou věnovat dostatečnou pozornost svým platidlům, měli by být schopni tyto padělky rozpoznat,” řekl člen bankovní rady Jan Procházka. Padělatelé nejčastěji tiskli bankovky na inkoustových tiskárnách, týkalo se to dvou třetin zadržených kusů. Zhruba třetina kusů byla zhotovena na barevných kopírkách.

České bankovky, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Aplaus pro korunu. Vůči euru posílila víc než švýcarský frank

Česká koruna od začátku ruské invaze na Ukrajinu posílila vůči euru více než švýcarský frank, který je v čase krizí považován za „bezpečný přístav“. Dnes je euro poprvé od srpna 2008 za méně než 23,50 koruny.

Přečíst článek

Většina padělků byla na pětistupňové škále hodnocena na čtvrtém, tedy druhém nejhorším stupni. Napodobení ochranných prvků bylo nekvalitní, nebo zcela chybělo. Třetina případů připadla na padělky v pátém stupni nebezpečnosti, kdy byl například rub bankovky vzhůru nohama, nebo zcela chyběl.

ignature Bank svým kolapsem navázala na ten páteční v podání Silicon Valley Bank.

V USA padla další banka, česká koruna ale přesto sílí. Ze tří klíčových důvodů

Česká koruna v pondělí ráno zpevnila pod úroveň 22 korun za jeden americký dolar. Ocitla se tak ne své nejsilnější úrovni vůči americké měně od začátku tohoto měsíce. Svojí nynější úrovní vůči dolaru však překonává také většinu úrovní kursu, na kterých se obchodovala v průběhu měsíce února.

Přečíst článek

ČNB také zadržela 182 padělaných českých mincí, v předchozích dvou letech přitom žádné padělané české mince neobjevila. „Dostala se nám do oběhu padělaná dvacetikoruna, která je poměrně kvalitně ražena,” řekl Procházka. Podle něj ale většina zařízení na zpracování mincí padělky rozpozná a mohou je poznat i běžní lidé, když okraj hrany vystupuje nad mincovní pole a kvalita ražby klesá od středu ke kraji mince.

Zlaté slitky

Pozor na zlato. Za draho koupíte, prodáte jen se slevou

Češi ve snaze ochránit své úspory před inflací zběsile nakupují zlaté slitky. Ekonomové varují před rozčarováním, které se může dostavit při pokusech investiční zlato prodat. Někteří obchodníci zpětný výkup vůbec neumožňují, jiní nastavují nákupní cenu o desítky procent níž než tu prodejní. „Rozdíl spreadu by se měl pohybovat do pěti procent. Jinak je to snaha obrat prodávajícího,“ říká hlavní analytik BHS Štěpán Křeček. 

Přečíst článek

U padělaných zahraničních platidel byly nejčastěji zadrženy eurové bankovky, bylo jich 652 kusů. Podařilo se také zachytit 80 padělaných dolarových bankovek.

Procházka uvedl, že pokud má člověk podezření, že se mu někdo snaží dát padělek, má právo bankovku nebo minci přijmout. Pokud už podezřelou bankovku či minci má, nesmí ji dál vracet do oběhu, ale musí ji předat policii, která nechá ČNB prověřit pravost. Pokud by bankovka byla pravá, dotyčný ji dostane zpět. Pokud by to byl padělek, ČNB ji stáhne z oběhu bez náhrady.

Padělatelům hrozí v Česku za zločin padělání a pozměnění peněz až osm let vězení. V případě organizované skupiny či značného rozsahu trestné činnosti je trest až desetiletý.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Česko by mělo vstoupit do eurozóny teprve tehdy, až její členové budou plnit její základní pravidla rozpočtové kázně

Lukáš Kovanda: Inflace je mírně vyšší, než trh čekal. Koruna proto zpevnila

Přečíst článek
Výkon ekonomiky ve druhém čtvrtletí byl vyšší, než očekávala ČNB

O půl procenta dolů. Analytici čekají další snížení základní úrokové sazby ČNB

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme